Premier League - A Leicester City mindenki másnál többet szív karácsonykor
A Leicester City mindenki másnál többet szív karácsonykor
Fotó: Europress/AFP

A Leicester City mindenki másnál többet szív karácsonykor

Németh DánielNémeth Dániel
2017/12/24 12:03

Az angol labdarúgó-bajnokság első 11 fordulóját 87 nap alatt bonyolították le. Ezzel szemben a második 11 fordulóra csupán 47 napot kapnak a csapatok. Mindez főleg a kemény, december végi programnak köszönhető, ahol 10-12 nap leforgása alatt négy fordulót is lebonyolítanak.

2017-ben mindegyik csapatra négy találkozó vár az ünnepi időszakban, ami azt jelenti, hogy idén - az Evertont leszámítva - mindegyik csapat egy plusz mérkőzéssel kell, hogy számoljon. Tavaly a liverpooli csapat volt az egyetlen, amelyik a hagyományos, karácsonyi mérkőzés, a Boxing Day előtt nem kapott legalább egyhetes szünetet.

A Manchester City örülhet, a United nem

Idén egy másik kék mezű csapat, a Leicester City kapja a legnagyobb terhelést. A két évvel ezelőtti bajnok december 23. és január 1. között fogja lejátszani négy meccsét, vagyis 213 óra, azaz 10 nap alatt fogják lebonyolítani a karácsonyi hajtást. Ez azt jelenti, hogy a Rókákra vár a legnehezebb feladat a Premier League csapatai közül, pláne, hogy a Manchester United és a Liverpool ellen is pályára kell lépniük.

A legkedvezőbb sorsolást a West Ham kapta, miután a szövetség elfogadta a kérésüket, és biztonsági okokból az újév első napjára tervezett meccsükre január 4-én kerül majd sor. David Moyes csapatának 294 óra leforgása alatt kell teljesítenie ezt az időszakot, vagyis durván három nappal több pihenés áll a rendelkezésükre.

A topcsapatok közül a Chelsea és az Arsenal számíthat a legkedvezőbb programra, nem véletlenül, hiszen a két csapat - eredetileg elsejére tervezett párharcát - áthelyezték január 3-ra. A listavezető Manchester City sem panaszkodhat, az átlagnál több pihenéssel számolhat Pep Guardiola csapata. (Ami egyébként idén 236 óra.)

A Leicester City mellett a Brighton, a Burnley és a Bournemouth is rosszul járt, mindhárom csapatnak 215 órán belül kell teljesítenie a meccseket. A bajnokság élmenői közül hasonlóan kemény időszakra számíthat a Manchester United is, vagyis José Mourinho csapata kritikus időszak előtt áll. Annak ellenére is, hogy az ellenfeleik (Leicester City, Burnley, Southampton, Everton) a középmezőnyt erősítik.

Kutatások is bizonyítják, hogy nehéz regenerálódni

Raymond Verheijen, aki többek között walesi válogatott másodedzőjeként is dolgozott, 2012-ben publikált egy tanulmányt, melyben 27 000 mérkőzést elemzett a hét legnagyobb európai bajnokságból, a Bajnokok Ligájából és az Európa-ligából. Az elemzés egyértelműen rámutatott arra, hogy a kevés pihenés drasztikusan csökkenti a játékosok teljesítményét.

Akár már egy extra pihenőnapnak is jelentős hatása lehet a mérkőzések kimenetelére. Ha egy csapat két pihenőnap után lépett pályára egy olyan ellenféllel szemben, amelynek egy nappal több ideje volt regenerálódni, 42%-kal volt kevesebb esélyük a győzelemre. Verheijen a tanulmányban összesen 71 251 gól vizsgálata alapján azt találta, hogy a csupán két napot pihenő csapatok 0,52 góllal kevesebbet lőttek meccsenként, ellenben 0,45-tel többet kaptak az utolsó fél órában.

A holland szakember azt is megállapította, hogy önmagában nem a mérkőzések száma, sokkal inkább a regenerálódásra szánt idő fogja meghatározni, mennyire fáradtak a játékosok. Állítása szerint ugyanis alig észrevehető a különbség a három napot pihent, és a hat napot pihent csapatok várható teljesítménye között. Verheijen ezért amellett érvelt, hogy kötelezővé kellene tenni a legalább három napos szünetet két mérkőzés között.

A karácsonyi hajtás alatt visszaesik a játékosok teljesítménye

A Prozone analitikusa, Omar Chaudhuri azt vizsgálta meg, hogyan hatott egyes játékosok fizikai teljesítőképességére a sorozatterhelés. Kettő, illetve három pihenőnap után 90 percet teljesítő játékosok fizikai eredményeit hasonlította össze. A különbség minden téren jelentős volt.

Azok, akik csak két nap szünetet kaptak, legalább három másodperccel tovább pihentek egy intenzív sprintet követően. Átlagban pedig 56,9 sprintjük volt szemben a frissebb játékosokkal, akik 62,6 sprintet mutattak be. A fáradtság egyéb téren is megmutatkozott, lassabban érték el a csúcssebességüket, és közel 10%-kal kevesebbet futottak meccsenként.

Chaudhuri azt is megvizsgálta, hogyan hat a játékosok teljesítményére az ünnepek környékén, rövid idő alatt lejátszott négy találkozó. A visszaesés ebben az esetben is jelentős volt. Hogy egy példát hozzunk, azok a játékosok, akik két meccset játszottak, átlagban 69,5 sprintre voltak képesek. Három meccs esetén ez 63,7-re, négy esetén pedig 58-ra csökkent.

A színvonal összességében javul ebben az időszakban

A fentiek fényében különösen érdekes, hogy a statisztikák gyűjtésével és elemzésével foglalkozó Opta adatai nem támasztják alá, hogy az év végi sorozatterhelés csökkentené a mérkőzések iramát vagy színvonalát. Az utolsó három szezonban összességében többet sprinteltek az év ezen szakaszában, mint a szezonban átlagosan.

A csapatok eredményességén sem tükröződik a fáradtság. A gólok száma - szintén az utolsó három szezon adatait felhasználva - pontosan megegyeztek a szezonátlaggal (2,7), míg a lövések (+0,3) és kaput eltaláló lövések (+0,1) terén egyenesen csekély mértékű növekedést mértek a statisztikusok.

Mindez valószínűleg annak tudható be, hogy az edzők igyekeznek többet változtatni a kezdőcsapataikon, így azok összességében képesek hasonló minőségben játszani, még akkor is, ha bizonyos játékosok egyéni teljesítménye elmarad a megszokottól. Összességében azonban nem tesz jót sem a kluboknak, sem a válogatottnak a téli szünet hiánya.

Nem véletlen, hogy 2016-ban Jürgen Klopp is kritikusan szemlélte ezt az időszakot. "Mindenki azt kérdezi, hogy miért nem sikeres Anglia a tornákon. Kérdezzétek meg, hogy mit csinál az év ezen szakaszában a többi európai klubcsapat. A lábukat lógatják a kanapén, és angol focit néznek." Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya nem értett ezzel egyet, szerinte az ő idejében is sok meccset játszottak, mégsem vitatkoztak a téli sorozatterhelésről.

Pedig érdemes lenne komolyan venni, az angol válogatott korábbi kapitánya, Sven-Göran Eriksson például azzal magyarázta a gyengébb szereplést, hogy az angolok fáradtabbak voltak a többi válogatottnál. Ezt alátámasztja, hogy az angol válogatott 1992 óta egyetlen győztes gólt szerzett egyenes kieséses szakaszban, és a büntetőpárbajoknál is hagyományosan rosszul szerepelnek, a játékosok pedig többször is arról számoltak be, hogy a nyári világversenyeken járni is alig tudtak a kemény PL-szezon után.

A nagyobb csapatok előnyben vannak

Statisztikailag kimutatható, hogy a bajnokság végén tabella első felében (1-6) található csapatok általában több pontot gyűjtenek a karácsonyi hajtás alatt, mint a szezon többi részében. A többi csapat esetében a tendencia épp fordított: karácsony környékére esik vissza a teljesítményük.

Erre viszonylag egyszerű a magyarázat: a nagyobb csapatoknál jó eséllyel több a variációs lehetőség, és frissebbek maradnak a kulcsembereik. A kisebb klubok viszont vagy kitartanak a kezdőcsapatuk mellett, ezzel bevállalva, hogy fáradtabbak lesznek ellenfeleiknél, vagy gyengébb képességű kezdőcsapattal állnak fel. Egyik sem ideális forgatókönyv. Az előző idényben Ronald Koeman, az Everton akkori menedzsere is erről beszélt.

"Nagyon kemény ez az időszak. A nagyobb csapatoknak több hasonló képességű játékosuk van, ezért talán jobban megengedhetik maguknak, hogy forgassák a kezdőjüket. A TV csatornák jó pénzt fizetnek, a stadionok megtelnek, a verseny szempontjából ez mind remek. Nincs ezzel problémám. De a véleményem szerint a játékosoknak szüksége lenne a szünetre" - mondta Koeman, akit azóta menesztettek a liverpooli csapat éléről a gyenge szezonkezdetet követően.

Az angol foci környékén dolgozók között a legtöbben egyetértenek ebben. A Premier League-csapatok többsége támogatná, ha lenne valamilyen téli szünet, sőt az Angol Labdarúgó-szövetségnél (FA) is nagyvonalakban egyetértenek abban, hogy a pihenésre szükség lenne. Az elképzelések szerint erre nem karácsonykor, hanem az ünnepeket követően kerülhetne sor.

Pénz, pénz és pénz

A játékosoknak nem jó, a csapatoknak nem jó, és összességében az angol válogatottnak sem jó. Adott tehát a kérdés, ha senki sem szereti igazán, miért játszanak karácsony környékén meccseket. A válasz egyszerű: lehet, hogy az edzők többsége utálja, de a szurkolók imádják. És nem csak Angliában, de világszerte is a legnépszerűbb sportesemények között van az ünnepek környékén.

Ebben az időszakban ugyanis kevesebb sporteseményt, pláne labdarúgó-mérkőzést rendeznek, ezért a sportra éhes rajongók nagyobb eséllyel néznek meg egy-egy rangadót. (Valami ilyesmi történt a darts esetében is, a világbajnokságot jó érzékkel egy olyan időszakra időzítették, ahol kevés a konkurencia.) Jean-Michel Aulas, az Olympique Lyon elnöke úgy véli, hatalmas versenyelőnyt jelent üzleti szempontból a Premier League-nek, hogy karácsonykor is vannak meccsek.

A változásra egyelőre a folyamatos panaszok ellenére sem utal sok jel, legalábbis amíg a szurkolók imádják, a karácsonyi találkozókhoz nem fognak hozzányúlni. Ez azért is nehézkes folyamat, mert ebben az időszakban bonyolítanak le ligakupa-fordulókat is, és ha szünetelne a bajnokság, az hatással lenne ezekre a hazai kupasorozatokra is.

A viták várhatóan 2019-ben újra fellobbannak, akkor kötik meg ugyanis az új tévés szerződéseket, ami azt jelenti, hogy elméletben lenne lehetőség a program megváltoztatására.

Hozzászólások