Premier League - A kreativitás hiányzik leginkább az Arsenalból, az edző mégsem számít a legkreatívabb játékosára
A kreativitás hiányzik leginkább az Arsenalból, az edző mégsem számít a legkreatívabb játékosára
Fotó: Europress/AFP

A kreativitás hiányzik leginkább az Arsenalból, az edző mégsem számít a legkreatívabb játékosára

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/05 18:32
Mesut Özil toronymagasan az Arsenal legtöbbet kereső játékosa, Unai Emery mégsem számol a kiváló középpályással. Az egykori német válogatott ebben az idényben 142 percet töltött a pályán, ennek nagy részét a Ligakupában. Fontosabb mérkőzéseken viszont gyakran még a kispadra sem ülhetett le, ami felveti a kérdést, mi Emery problémája Özil játékával.

"Minden egyes mérkőzésre azokat a játékosokat választom ki, akikről úgy gondolom, hogy a legtöbbet tudnak segíteni nekünk. Amikor úgy döntöttem, hogy ő nem kerül be, úgy éreztem, mások jobban megérdemlik. Folytatnia kell a munkát. Holnap külön edzése lesz azoknak a játékosoknak, akik nem játszanak, vasárnap pedig lesz egy újabb mérkőzésünk, és ismét meg kell hoznunk egy döntést" - magyarázta Emery még a csütörtöki Európa-liga-mérkőzés előtt. Özil akkor épp tíz mérkőzésen belül hatodik alkalommal maradt ki a keretből.

Ez már csak azért is érdekes, mert nemrég nyilvánosságra került, ki az az öt (!) játékos, aki szóba jöhet csapatkapitányként Emerynél. Granit Xhaka, Pierre-Emerick Aubameyang, Alexandre Lacazette és Hector Bellerin mellett a német támadó középpályás is felkerült a listára, a vezérszerepet azonban csak a Watford elleni 2-2-es döntetlen alkalmával láthatta el. Azon a találkozón a 71. percben érkezett a helyére a fiatal Reiss Nelson, de a Nottingham Forest elleni Ligakupa-meccset sem játszotta végig.

Az Arsenal egyik leggyengébb láncszeme lett az új cséká ott, ahol valaha Thierry Henry volt a főnök | Hosszabbítás

Martin Samuel, a Daily Mail újságírója úgy véli, Unai Emery nem rendelkezik megfelelő kapitányokkal az Arsenalnál, azok után sem, hogy a menedzser megszavaztatta a hivatalos csékákat. Grant Xhaka már nem csak az Unai Emery által ideiglenesen megbízott csapatkapitánya az Arsenalnak, a játékosok is őt választották meg képviselőjüknek, a helyettesei Pierre-Emerick Aubameyang, Hector Bellerin, Alexandre Lacazette és Mesut Özil lettek.

Özil az első fordulóban igazoltan hiányzott, a középpályást biztonsági okokból kellett kihagyni a csapatból. Júliusban - Sead Kolasinac társaságában - rablótámadás érte, az ügy nyomán kapott fenyegetések miatt mindketten rendőri védelmet kaptak. Kolasinac a következő fordulóban visszatért, Özil viszont ismételten kimaradt. Hivatalosan ekkor betegség hátráltatta a játékost, ami miatt egyébként korábban is meglehetősen gyakran hagyott ki meccseket, a szeptember eleji Tottenham elleni mérkőzésen legalább a kispadra leülhetett.

Emery ezt követően kapcsolta magasabb fokozatra a kifogásgenerátort, az Eintracht Frankfurt elleni mérkőzésre például fáradtság miatt nem nevezte. Gyors emlékeztető: Özil a szezon addigi részéig 71 percet töltött összesen a pályán, ez tehát aligha állhatott a háttérben. Ezen a héten egy másik régóta ismert lemez, Özil munkamorálja került előtérbe. Emery már korábban is többször utalt arra, hogy nem egészen elégedett a német hozzáállásával, az előző idényben például kijelentette, a Tottenham elleni meccsre csak megfelelő motivációjú játékosokat választott ki.

Özil a neki szánt 142 perc alatt legfeljebb csak megvillantani tudta képességeit, gólt vagy gólpasszt nem jegyzett. A védelmében azért meg kell jegyezni, hogy ennyi játéklehetőséggel, az érezhető bizalomhiány mellett nehéz igazán formába lendülni, és az edző pragmatikus hozzáállása sem segíti a játékát. A Watford ellen - gyenge teljesítménye ellenére - Aubameyang második góljában azért vastagon benne volt, a Nottingham ellen pedig hat kulcspasszt osztott ki, kétszer annyit, mint a mezőny második leghatékonyabb játékosa.

000_1KL5S7.jpg Fotó: Europress/AFP

Az tehát biztos, hogy Özil nem felejtett el futballozni, a hiányát azonban esetlegesen magyarázhatná az, ha a Emery megoldotta volna a pótlását. Csakhogy a statisztikák ennek ellenkezőjére mutatnak, a kreativitás ugyanis az egyik leggyengébb pontja az Ágyúsoknak. 12 góljukat a Bournemouth és a Leicester is túlteljesítette idén, mindezt úgy, hogy Aubameyang gyakran a legkisebb helyzeteit képes gólra váltani. Ebben az idényben hét mérkőzésen már öt találatnál jár a gaboni gólzsák.

Az Arsenalban idén senki sem adott kettőnél több gólpasszt. 96 lövésükkel csak a középmezőny elején tanyáznak (8.), kialakított helyzetek terén az újonc Aston Villa, várható gólokban pedig a Bournemouth és a Southampton előzi az Arsenalt.

Emery az új szezon alapján a fiatalokban is jobban bízik, mint Özilben. Joe Willock, Reiss Nelson és Gabriel Martinelli egyaránt remekelt az Európa-ligában a Standard Liége elleni győzelem alkalmával, ők ráadásul a Premier League-ben is bemutatkozhattak már. Hector Bellerin visszatérésével Ainsley Maitland-Niles szintén visszakerülhet a támadók közé, és akkor még Bukayo Sakáról nem is esett szó. A 18 éves játékos a Liége ellen nem kapott lehetőséget, Frankfurtban azonban kiválóan játszott, az MU elleni találkozón pedig a mezőny egyik legjobbja volt.

via Sky Sports

Hozzászólások