Premier League - A kicsik
A kicsik
Fotó: Europress/AFP

A kicsik


2016/03/14 11:03

Szinte minden évben elhangzik az a mondat egy-egy ország kupasorozatával kapcsolatban, hogy az a kiscsapatok nagy esélye arra, hogy valamit mutassanak magukból. Ez a gondolat különösen gyakori az FA-kupa esetében, amely a legrégebbi kupasorozat Európában, és amelyben tényleg nem egyszer előfordult, hogy olyan együttesek jutottak el akár az elődöntőbe, akár a fináléba, akikre előzetesen a papírforma alapján senki nem számított (az "óriásölő" kifejezés és innen származik).

Ez az állítás az elmúlt évekre is igaz volt, hiszen a 2011-12-es év óta (akkor négy, viszonylag nagy csapat, a Tottenham, az Everton, a Liverpool és a Chelsea jutott el a legjobb négyig) minden esztendőben volt legalább egy olyan együttes az elődöntőben, amely vagy alacsonyabb osztályból érkezett, vagy hiába volt Premier League résztvevő, ott a mezőny leghátsó részébe tartozott.

Nos, az már biztos, hogy idén nem lesz másodosztályú csapat az elődöntőben (az erre a negyeddöntőkben még egyedüliként esélyes Reading 2-0-ra kikapott a Crystal Palace-tól), de aki előzetesen eltalálta, hogy a Palace mellett a Watford és az Everton lesz ott az elődöntőben, és ezt meg is tette, az most milliárdos.

Az elődöntők negyedik résztvevőjét egyelőre nem ismerjük, hiszen bár a Chelsea és az Arsenal hétvégi csúfos kiesésével a Manchester United számára az évtized esélye jött el, hogy megnyerjék az FA-kupát (amit egyébként 2004 óta nem sikerült nekik, akkor is az akkor második ligás Millwall ellen), ám a MU hazai pályán nem hogy nem bírt a West Hammel, hanem az utolsó percekben mentette egyáltalán döntetlenre és ezzel újrajátszásra a találkozót.

Nem csak a Vörös ördögök szurkolói lehetnek igen csalódottak, hanem sok-sok londoni is: a Chelsea azzal, hogy nem tudta legyőzni az Evertont, a matematikain kívül minden esélyét elvesztette arra, hogy a követező szezonban is a nemzetközi porondon láthassuk őket, míg az Arsenal egy hónapja három fronton állva, a bajnoki cím fő esélyeseként mostanra oda jutott, hogy a BL-ből szinte biztosan kiesik most szerdán, az FA-kupától már elbúcsúzott, a bajnokságban pedig kisebb csodára lenne szükségük ahhoz, hogy végre az első helyen zárjanak... Arsene Wenger nem biztos, hogy túléli ezt a szezont a kispadon...

A hétvégén nem csak kupafordulót rendeztek, hanem a többi csapat a bajnokságban is vetélkedett egymással (a listavezető Leicester csak hétfőn játszik), és ami igazán fontos, hogy a második Tottenham győzött, ezzel továbbra is ott van bajnoki cím közelében, a Manchester City viszont csak egy vérszegény 0-0-t volt képes összehozni a Norwich otthonában, ezzel kilenc meccsel a bajnokság vége előtt gyakorlatilag minden reményt elvesztette a PL-címre.

PREMIER LEAGUE, 30. FORDULÓ

Norwich City - Manchester City 0-0

Stoke City - Southampton 1-2

AFC Bournemouth - Swansea City 3-2

Aston Villa - Tottenham Hotspur 0-2

Hétfőn játsszák

Leicester City - Newcastle United 21.00

FA-KUPA, NEGYEDDÖNTŐ

Reading - Crystal Palace 0-2

Everton - Chelsea 2-0

Arsenal - Watford 1-2

Manchester United - West Ham United 1-1

Hozzászólások