Premier League - A játékosként közönségkedvenc svéd beugró edzőként készül nagy dobásra a családjának tekintett Arsenalnál
A játékosként közönségkedvenc svéd beugró edzőként készül nagy dobásra a családjának tekintett Arsenalnál
Fotó: Europress/AFP

A játékosként közönségkedvenc svéd beugró edzőként készül nagy dobásra a családjának tekintett Arsenalnál

Takács MártonTakács Márton
2019/11/30 13:21
Az Arsenal ideiglenes vezetőedzője, Freddie Ljungberg lenyűgöző munkát végzett az Arsenal U23-as gárdájával, és örömmel fogadná az első csapatnál végzett feladatát állandó jelleggel is. 

Úgy tűnik, hogy két Freddie Ljungberg van. Az egyik nyugodt, gondtalan és spontán - a másik hihetetlenül makacs és könyörtelenül ambiciózus. "Nem vagyok különösebben fegyelmezett - mondta egyszer a svéd -, de olyan makacs vagyok, mint kevesen." Pénteken a 42 éves szakembert nevezték ki ideiglenes jelleggel a menesztett Unai Emery helyére, és nem kétséges, hogy melyik Ljungberg játszott nagy szerepet a kinevezésében. 

Az életben egyszer adódik ilyen lehetőség a korábbi Arsenal-középpályás számára is, és mint mindig, ezúttal is mindent meg fog tenni a siker érdekében. Amint azt a svéd Dagens Industri újságnak adott interjújában mondta: "Gyerekként feküdhettem az ágyban, és volt, hogy órákig nem volt semmi dolgom. De ha egyszer eldöntöttem, hogy csinálok valamit, legyen az nagy, vagy kicsi dolog, nem álltam meg, amíg be nem fejeztem. Ez a hajtóerőm jóban-rosszban."

Ljungberg.jpg Fotó: Europress/AFP

Ljungbergnek az Arsenal kispadja felé vezető útja nem volt kikövezve. A játékosként a klubtól való távozása után 2007-től a West Ham, a Seattle Sounders, a Chicago Fire, a Celtic, a Shimizu S-Pulse és a Mumbai City csapataiban játszott, mielőtt 2014-ben visszavonult. Eleinte nem akart edző lenni, de rájött, hogy így "csak golfozni tud az ember". 2015-ben Ljungberg megkérdezte Andries Jonkert, az Arsenal akkori akadémiájának vezetőjét, hogy csatlakozhat-e az edzői stábjához, és el is kezdte a munkát az egyesület 16 év alatti csapatával.

Minél inkább belejött az edzősködésbe, annál ihlettebbé vált, versenyképes ösztönei pedig gyorsan felébredtek. 2017-ben, amikor Jonker vette át a Wolfsburg irányítását, követte a hollandot asszisztensént, de hét hónapon belül visszatért az Arsenalhoz, annak U23-as gárdájához, majd idén júniusban kinevezték az első csapat edzői stábjába is.

Az évek során a gondolkodásmódja megváltozott, és már jó ideje vágyakozott menedzseri posztra. A közelében lévők „szivacsként” írják le őt, egy gyorsan tanuló személyként beszélnek róla, aki lelkesen hallgatja meg a neki adott tanácsokat. 

Élvezte az Emery oldalán elvégzett rövid ideig tartó munkát, jó edzőnek tartja a spanyolt még akkor is, ha Emery megszenvedett vele, hogy ötleteit az Arsenal játékosainak megfelelő módon kommunikálja. Ljungberg megragadta a lehetőséget, hogy tanuljon Emery-től, aki a Sevillával háromszor megnyerte az Európa-ligát, és a svéd csodálta kollégája edzési gyakorlatait.

Ljungberg mégis érezte, honnan fújt a szél az elmúlt hetekben. Arra készült, hogy átvegye a munkát, és megbizonyosodott arról, hogy készen áll-e erre, még ha ideiglenesen is, és mindent meg fog tenni, hogy állandó jelleggel is kinevezhessék.

Edzőzsenik és rutintalan ígéretek az Arsenal edzőjelöltjei között | Hosszabbítás

Unai Emery menesztése hetek, sőt hónapok óta érett már, szinte csak idő kérdése volt, mikor unja meg az Arsenal vezetősége a kilátástalan játékot. Az elkerülhetetlen szakításra meglepően sokat kellett várni, és az is érdekes, hogy épp egy nagyobb téttel nem bíró Európa-liga-vereség adta meg az utolsó lökést, mindenesetre a lehetőség adott a klub vezetősége előtt, hogy javítsák az előző hibát.

Az Arsenal az ő klubja. Arsene Wenger szerződtette őt az Ágyúsokhoz 1998-ban, és rövid idő alatt a csapat kulcsemberévé vált. Fontos gólokat szerzett, amikor a londoniak dupláztak 2002-ben, nélkülözhetetlen tagja volt a 2004-ben veretlenül bajnokságot nyerő csapatnak, 2003-ban és 2005-ben pedig az FA-kupát is elhódította.

Ljungberg azt akarja, hogy az Arsenal újra csatlakozzon a Wengerball legjobb korszakához. Ő nem olyan pragmatikus szakember, mint Emery, és kiváló hírnevet szerzett az Arsenal U23-as csapatával végzett munkájával. Ragaszkodott elveihez a lassú indulás ellenére, amely bizonyította az önbizalmát, kitartott a gyors, támadó futball mellett, amely meghozta gyümölcsét. Az Arsenal eredményei javultak, és a Ljungberg alatt dolgozó fiatalok, mint például Joe Willock és Bukayo Saka szerint ragyogó munkát végzett velük.

Ljungberg szeretné, ha Willock és Saka is egyre több lehetőséget kapna, bár valószínűtlen, hogy pont most fog elindítani egy ifjúsági forradalmat. Tudja, hogy be kell vonnia a tapasztalt játékosokat, és úgy gondolják, hogy továbbra is csapatkapitányként számít Pierre-Emerick Aubameyangra. Bár biztató, hogy a klub azt mondta neki, hogy állítsa össze a stábját, nem ígértek neki semmit.

Özil_Ljungberg.jpg Fotó: arsenal.com

Ahogy mindig, úgy ezúttal is mindent meg fog tenni a sikerért. Első klubjánál, a Halmstadnál volt csapattársa Abbe Hintsa, aki beszélt arról, hogy Ljungberg utálta, amikor mások nem dolgoztak elég keményen az edzésen. Hintsa egy olyan meccsről is beszélt, amikor egy ellenfele megrúgta őt, és Ljungberg bosszút ígért ezért. Odarohant a Hintsát megsértő játékoshoz, és odaszúrta neki: „Ne érj a csapattársamhoz!".

„Ez az, amit élteti, bármit megtesz a barátai és a családja érdekében." - mondta el még Hintsa. Az Arsenal szerencséje, hogy Ljungberg a családjának tekinti a klubot. 

Ljungberg vasárnap a Norwich ellen vezeti először az Arsenalt, pénteken már meg is tartotta első edzését a keretnek. A játékosok felé intézett mondandójában nagy hangsúlyt fektetett az összetartozás szükségességére és a klub értékeinek tiszteletben tartására.

Ahogy a svéd a Twitteren fogalmazott: "Akármennyi ideig irányítom is az Arsenalt, mindent megteszek azért, hogy ismét mosolyt varázsoljunk az arcokra. Sűrű hetek várnak ránk, a csapatnak szüksége van a támogatásra. Munkára fel!”

via The Guardian


Hozzászólások