Premier League - A dopping miatt eltiltott futballista arra biztatja a fiatalokat, hogy olvassák el a szabályokat
A dopping miatt eltiltott futballista arra biztatja a fiatalokat, hogy olvassák el a szabályokat
Fotó: Europress/AFP

A dopping miatt eltiltott futballista arra biztatja a fiatalokat, hogy olvassák el a szabályokat

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/29 20:06

Samir Nasrit 18 hónapra eltiltották, miután kiderült, hogy megszegte az UEFA doppingellenes szabályait. A 41-szeres francia válogatott középpályás állítása szerint nem tudott arról, hogy a kezeléssel vét a szabályok ellen, épp ezért azt tanácsolja a fiatal játékosoknak, tanuljanak a példájából, és tájékozódjanak a témában.

Nasri 2016-ban látogatott a Los Angeles-i Drip Doctors nevű klinikára, ahol intravénás hidratáló kezelést kapott. Később kiderült, hogy az UEFA szabályzatai által megengedettnél jóval nagyobb mennyiségben hajtották rajta végre a kezelést, ezért eredetileg hat, majd később 18 hónapos eltiltást kapott. 2019-ben tért vissza a pályára, a West Ham színeiben.

Bizonyos esetekben - például, ha valamilyen betegség kezelésének a része - az élsportolók is szedhetnek olyan szereket engedéllyel (rövidítve: TUE), amiket egyébként a hatóságok a tiltólistára helyeztek. Noha Nasri ügyvédje próbálta elérni, hogy utólag engedélyezzék a kezelést, a kérést nem fogadta el a Sportdöntőbíróság, sőt, meglehetősen komoly büntetést kapott a futballista.

Mondhatnánk, és alapvetően igazunk is lenne, hogy az élsportolók többsége ártatlannak vallja magát doppingügyekben (legalább a B-minta eredményéig), ám Nasri esetében valóban elképzelhető, hogy figyelmetlenségről volt szó, nem csalásról. Erre utal, hogy a középpályást kezelő klinika a Twitter-oldalára kitett posztban nyilvánosságra hozta a kezelést. Lényegében ezzel bukott le a futballista.

nasri-drip-500x673.png Fotó: Twitter

Nasri szerint egészségügyi okokból esett át a kezelésen. "Nyaraltam a családommal, amikor beteg lettem, elkaptam valamilyen vírust. Még a szobám sem tudtam elhagyni, hánytam, iszonyatosan fájt a fejem. Felhívtam egy barátomat, megkértem, hogy keressen nekem egy orvost. Nem talált, viszont közölte, hogy van egy klinika, ahol tudnak segíteni. Két napom volt, hogy megjelenjek Sevillában."

"Beleegyeztem, de a szabályokkal nem voltam tisztában. Éppen ezért azt gondolom, hogy az ügyem intő példaként szolgálhat minden fiatal játékos számára. Érdemes alaposan átolvasni a szabályokat, nagy figyelmet kell rájuk fordítani, ellenkező esetben minden rosszul sülhet el" - magyarázta a futballista, aki azt is hozzátette, soha nem doppingolt pályafutása során.

"Nem gondoltam volna, hogy ilyen következmények lesznek. Volt ott egy nő, aki adott nekem néhány csepp vitamint. Utána kért egy közös fotót, amire igent mondtam. Semmi rosszat nem tettem. Abban a tudatban voltam, hogy ez nem dopping, és minden rendben van. Hogy kijelenthetem-e, hogy nem doppingoltam? Igen, minden fájlt átadtunk, a kezelés nem tartalmazott doppingszert."

via goal.com

Hozzászólások