Premier League - A Chelsea hátvédje szerint győzni fog a rasszizmus, ha mindig megússzák a rasszista szurkolók
A Chelsea hátvédje szerint győzni fog a rasszizmus, ha mindig megússzák a rasszista szurkolók
Fotó: Europress/AFP

A Chelsea hátvédje szerint győzni fog a rasszizmus, ha mindig megússzák a rasszista szurkolók

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/24 15:10
Az utóbbi időben megszaporodtak azok az esetek a futballpályákon, amikor az egyik szurkolótábor rasszista bekiabálásokkal próbálta hergelni az ellenfél játékosait. Országonként változó, hogyan próbálják megfékezni ezeket az eseteket, az olaszok egyáltalán nem értik a rasszizmus lényegét, de olykor még Angliában is akadnak érdekes döntések.

Antonio Rüdiger, a Chelsea középhátvédje tavaly decemberben vált a szurkolói rasszizmus célpontjává, amikor a Tottenham drukkerek egy része majomhuhogást imitált, ha a játékoshoz került a labda. Az ügyben nyomozás indult, végül azonban a rendőrség nem talált elegendő bizonyítékot, ami alátámasztotta volna a játékos állítását, így az esetnek nem lett következménye. Azt leszámítva, hogy néhány Spurs-drukkerben nyomot hagyott Rüdiger állítása, így a két csapat a hétvégi bajnokiján alaposan kifütyülték a német válogatott védőt.

"Szomorú. Igazából nem tudom, mi okuk volt erre. Talán azért csinálták, mert felemeltem a hangom a rasszizmus ellen. Ha ezért kifütyülnek, az róluk állít ki szegénységi bizonyítványt. Ez sajnálatos, és arra utal, hogy nagyon nagy a baj. Azt eredményezi egyedül maradok ebben az ügyben, mert nekem kell lenyelnem ezt az egészet. Az, hogy végül megnyertük a mérkőzést, segít valamelyest, azonban ott van bennem az az érzés, hogy ez mindig így lesz. Ez az ügy számomra azt jelenti, hogy a rasszizmus győzött" idézi a futballistát a Guardian.

000_1P28QC.jpg Antonio Rüdiger a Tottenham elleni mérkőzésen;Fotó: Europress/AFP

Rüdiger a történtek miatt nem hibáztatta a Spurst és a hatóságokat, és nem lepte meg, hogy elmaradt a büntetés. Egyúttal rámutatott: a Spurs szurkolói némák maradtak az ügyben, miközben a Chelsea-tábor kivetette magából azt a szurkolót, aki a Tottenham támadóját, Son Heung-mint illette rasszista sértésekkel. "Nem vagyok része a nyomozásnak. Rendőr sem vagyok. Bízom benne, hogy megfelelően végzik a munkájukat. Azonban nem történt semmi, ami nem lepett meg. Mindig megússzák. Vagy ha nem is mindig, az esetek többségében."

"A klubom ott állt mögöttem, ahogyan a játékosok is, az esetemben ez mégsem volt elég. Ezeket az embereket meg kell büntetni. Fel kell őket világosítani. Ez mindannyiunk kudarca. Azon a mérkőzésen rengetegen voltak a stadionban, az egyik Chelsea-szurkolót le is tartóztatták. Hogy miért? Mert a szurkolók jelentették azt a társukat, aki kiszemelte Sont. A másik oldalon viszont nem történt semmi. Azokról az emberekről van szó, akik ott voltak. Ezért mondom, hogy ha nem lépünk fel ellene, a rasszizmus győzött" - folytatta a védő.

A futballista azt is elmondta, a fekete játékosok gyakran elszigeteltnek érzik magukat ezeken az ügyekben, ráadásul kevés eszköz áll a rendelkezésükre. Szerinte az, ha levonulnak a pályáról, nem oldja meg a problémát. "Nem szeretnék megbántani senkit, de a fehér emberek sosem fogják igazán megérteni, mi jár ilyenkor a fejemben. Vagy a többi fekete játékos fejében. Teljesen egyedül vagyok. Teljesen. Az jó dolog, ha vannak, akik felszólalnak az érdekemben, de ezek csak ismétlések. Ami viszont a hatóságokat illeti, egyedül vagyok."

Alex Telles próbálja megakadályozni, hogy Moussa Marega levonuljon a pályáról;Alex Telles próbálja megakadályozni, hogy Moussa Marega levonuljon a pályáról;Fotó: Europress/AFP

"Ha levonulunk a pályáról, nem fogja megoldani a problémát, amíg nem kapják meg a büntetést. Vagy lenne bármi értelme a levonulásnak? Én nem hiszem. Valószínűleg az lenne a következménye, hogy ismét kifütyülnének. Mi az értelme, ha nem kap senki büntetést? Még a végén megint én leszek a bolond, ahogyan írni szokták az emberek. Ha nincs valódi büntetés, máris nyert a rasszizmus" - ismételte meg Rüdiger, aki kitért a portós Moussa Marega esetére is, aki a Guimarães elleni mérkőzésen került a rasszista szurkolók célkeresztjébe.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy mindenki hallotta. És a végén mégis a csapattársai próbálták a pályán tartani. Egyedül volt. Majd ezt követően sárga lapot kapott, mert levonult a pályáról a rasszista inzultusok miatt. Ez egyszerű, egyedül vagyunk ezekben az esetekben. A magunk módján kell elbánnunk vele" - jegyezte meg a Chelsea játékosa.

Rüdiger nemrégiben apa lett, már csak ebből kifolyólag is kötelességének érzi, hogy példát mutasson ezekben az ügyekben. "Mindig fel fogok szólalni. És nem csak a saját érdekemben. Lehet szó homofóbiáról vagy bármi ilyesmiről. Az a lényeg, hogy fel kell szólalni az emberekért. Ha a futballban megtörténhet, a külvilágban is ez zajlik, abban a világban, amelyben a fiam fel fog nőni. Mindent megteszek annak érdekében, hogy az én fiam ne legyen ennyire hülye. Elnézést kérek ezért a jelzőért. De ezt nem tudom jobban kifejezni."

via Guardian

Hozzászólások