Premier League - A brit legfelsőbb bíróságon dőlt el, hogy jövőre Nike-ba öltözhet a Liverpool
A brit legfelsőbb bíróságon dőlt el, hogy jövőre Nike-ba öltözhet a Liverpool
Fotó: Europress/AFP

A brit legfelsőbb bíróságon dőlt el, hogy jövőre Nike-ba öltözhet a Liverpool

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/29 10:46
A Liverpool jelenlegi mezszállítója, a New Balance bíróságon támadta meg a jövő évi szerződéssel kapcsolatos döntést, mely alapján a Vörösök a Nike ajánlatát fogadták el. A legfelsőbb bíróságig jutott ügyben azt kellett mérlegelni, hogy vajon a New Balance pénzben magasabb ajánlata egyenértékű-e a Nike számos extra szolgáltatásával, amit a szerződésben vállal.

Az senki számára nem lehet kérdés, hogy az utóbbi időben a pénz nagyon fontos szerepet játszik a jelen kor labdarúgásában. Az sem lehet kétséges, hogy egy-egy szerződés, legyen szó átigazolásról, vagy szponzori megállapodásról, hosszú tárgyalások alatt jut el a végleges megegyezésig. Az azonban még ebben a világban is ritkaság, hogy ezek a tárgyalások nem egy kétoldali megbeszélés keretei között, hanem a bíróságon zajlanak.

A BL-győztes Liverpool a pályán elért sikereit egy klubrekordot érő mezszponzori szerződésre válthatja | Hosszabbítás

A Liverpool közel áll egy klubrekordot jelentő meszszponzori szerződés megkötéséhez a Nike-val, amely a következő szezon elejétől léphet érvénybe. Az idén Bajnokok Ligája-győztes és Európai Szuperkupát is nyerő Liverpool arra számít, hogy a váltással jelentősen javítják majd a mezek eladását az egész világon, teljesítve egy hatalmas rajongói igényt.

A New Balance, a Liverpool ruházatát biztosító sportszergyártó úgy döntött, hogy a legfelső bíróságig is elmegy, hogy saját igazát és minden bizonnyal jól gyümölcsöző együttműködését a jelenlegi BL-címvédővel fenntarthassa. Az ügy hátterében az áll, hogy a klub és a sportszergyártó között 2020 májusában lejár az az ötéves szerződés, amelyben évi 40 millió angol fontot fizettek azért, hogy Liverpool FC labdarúgói az ő mezeiket hordják. Volt azonban egy kitétel a szerződésben, mely szerint a lejáratot követően jogosulttá válnak a szerződés meghosszabbítására, ha legalább olyan feltételeket biztosítanak, mint a legjobb konkurens ajánlat.

Miután a Liverpool vezetői bejelentették, hogy a 2020/2021-es szezontól a Nike céggel kötnek szerződést éves 30 millió fontos értéken, a New Balance próbálta érvényesíteni a szerződés említett kiegészítését. Ugyanakkor a labdarúgóklub jogászai gyorsan elutasították a szerződés meghosszabbítására szóló kérvényt, azzal az indokkal, hogy a Nike a pénzbeli juttatás mellett számos olyan egyéb marketingcsomagot tett bele a szerződésbe, ami szerintük értékében lényegesen meghaladja, amit a New Balance garantált ezidáig. 

Többek között arról biztosítja a Nike az angol egyesületet, hogy a mezének reklámozásához olyan világsztárok adják majd a nevüket, mint LeBron James a világ egyik legjobb kosárlabdázója, és Serena Williams, aki 23 Grand Slam-győzelmével minden idők legeredményesebb teniszezője. Emellett a Nike lehetővé teszi, hogy világszerte 6,000 kiskereskedelmi boltban, amelyből 400 a saját márkakereskedése, terjeszteni tudja majd a Liverpool-logós termékeket.

Mohamed Salah Nike-mezt kaphat jövőre az Adidas-cipő kollekciója mellé - Fotó: Europress/AFP

Ezen vita mentén került bíróságra az ügy, ahol több tárgyalást követően a Liverpoolnak adtak igazat. Vagyis Teare legfelsőbb bíró is azt emelte ki az ítéletet követően, hogy a New Balance szerződése marketingoldalról kevésbé kedvező a Liverpool számára, mint a Nike ajánlata.

Ezzel nem a tárgyalóasztalnál, hanem a tárgyalóteremben dőlt el, hogy a következő szezonban a Liverpool is kipipálhatja a mezét.

Szerző: Buró Szilárd

Hozzászólások