Premier League - A balhézó svájci már nem az Arsenal csapatkapitánya, jövője kétségessé vált a klubnál
A balhézó svájci már nem az Arsenal csapatkapitánya, jövője kétségessé vált a klubnál
Fotó: Europress/AFP

A balhézó svájci már nem az Arsenal csapatkapitánya, jövője kétségessé vált a klubnál

Takács MártonTakács Márton
2019/11/06 13:14
Kedd este óta már nem Granit Xhaka az Arsenal csapatkapitánya, miután Unai Emery leváltotta látványosan balhézó játékosát erről a tisztségről. A svájci középpályás az öt fős kapitányi csoportból is kikerült, az új cséká pedig Pierre-Emerick Aubameyang lett.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Ágyúsok kapitánya a Premier League 10. fordulójában, a Crystal Palace elleni hazai mérkőzésen olyat tett, amivel minden szempontból szégyent hozott a posztjára - és főleg saját magára -, amelyre eddig is alkalmatlan volt, de azóta már méltatlan is volt rá. Xhakát a 61. percben lehívta a pályáról Emery, a svájcit keményen kifütyülték az Arsenal szurkolói, a láthatóan nagyon frusztrált cséká nem is bírta ki, hogy ne mutasson be a közönségnek, arra buzdítva őket, hogy fújolják csak bátran. 

Majd azt üzente nekik a szájáról jól leolvashatóan, hogy "fuck off!" , vagyis, hogy "menjetek a picsába!"  Amikor pedig már nem tartózkodott a játéktéren, akkor meg dühösen levette a mezét, és így vonult be az öltözőbe. Az Arsenal csapatkapitányaként viselkedett így. Minősíthetetlen reakció tőle, még ha nagyon kemény kritikát is kapott a drukkerektől, nem első alkalommal.

Az Arsenal csapatkapitánya eddig is alkalmatlan volt a posztjára, most már méltatlan is rá | Hosszabbítás

Granit Xhaka az Arsenal egyik leggyengébb láncszeme, a pályán eddig sem tűnt igazi vezérnek, mégis csapatkapitánynak választották őt játékostársai azok után, hogy Unai Emery menedzser korábban őt nevezte meg ideiglenes csékának. Az Ágyúsok kapitánya vasárnap olyat tett, amivel minden szempontból szégyent hozott a posztjára - és főleg saját magára -, amelyre eddig is alkalmatlan volt, de most már méltatlan is rá.


Másfél hetet kellett várni, hogy az ügyben lépjen a hibát hibára halmozó Emery, aki kedden leváltotta egyik kedvenc játékosát a csapatkapitányi tisztségéről. Xhaka jövője ezzel kétségessá vált az Arsenalnál, könnyen lehet, hogy már a januári átigazolási szezonban távozik Londonból.

"Beszéltem vele, és úgy döntöttem, hogy már nem lesz a kapitányi csoport tagja." - mondta Unai Emery a szerdai, Vitória Guimarães elleni Európa-liga-mérkőzés előtt. Emery nem adott konkrét indokot a döntésével kapcsolatban, bár a helyzet a fentiek miatt kétségtelenül tarthatatlanná vált. A spanyol edző azt tanácsolta Xhakának, hogy tegyen közzé gyors nyilvános bocsánatkérést az eset után, a középpályás csak múlt csütörtökön törte meg a csendet.


Xhaka elmondta, hogy a közösségi médiában a családjával szembeni fenyegetések „robbanáspontig” hozták őt, és elnézést kért minden olyan tiszteletlenségért, amely „a rajongói csoportot érte részéről, amely pozitív energiával támogatja klubunkat”. A beavatkozás aligha volt hatással a történtek továbblépésére, és egyértelmű volt, hogy a helyzet önmagában nem oldódik meg felülről történő határozott közbeavatkozás nélkül.

Az Arsenal közben tagadja, hogy találkozott volna José Mourinhóval, de ezzel is nyomást gyakorol a klub Unai Emeryre.

"Elfogadta a döntésem." - nyilatkozta Emery a Xhakával történt megbeszélésről. "A többi kapitánnyal is (Aubameyang, Héctor Bellerín, Alexandre Lacazette és Mesut Özil) közöltem a döntésem. Most a szerdai mérkőzésre és a következő szombaton, a Leicesterrel vívandó meccsünkre kell koncentrálnunk."

Xhaka a Portugáliába utazó keretnek sem tagja, bár ez még önmagában kevés szemöldökráncolást vettett volna fel, mivel az Arsenal kilenc ponttal csücsül az Európa-liga F-csoportjának tetején, és riválisak még nem tudtak pontot szerezni ellenük. 

Emery azt mondta, hogy az Arsenalnál Xhakának „időre van szüksége, hogy minden nappal nyugodtabb legyen és edzzen velünk”, ám egyre nehezebb azt látni, hogy a játékos hosszabb távon is az Arsenal játékosa legyen.


"Erről még nem beszéltünk." - válaszolta Emery arra az újságírói kérdésre, hogy szóba került-e, hogy Xhaka elhagyja a klubot. "A következő meccsek, hetek, hónapok állnak előttünk, azok majd megmutatják, hogyan tudjuk folytatni mindegyik játékosunkkal, vele is. Számomra ezzel vége a kérdésnek. A jövője a következő hetekben vagy a következő hónapokban dől el, de velünk van. Most a szerdára kell összpontosítanunk."

Emery nem adott közvetlen választ arra, hogy Xhaka mikor játszhat újra az Arsenalban, és azt mondta, hogy a klubnak "meg kell hoznia bizonyos döntéseket a történtekről".

De ebben a pillanatban nehéz látni, mikor jöhet el Xhaka visszatérésének ideje, mivel az Arsenal bajnoki formája amúgy is pocsék, és a menedzser egyre nagyobb nyomás alatt áll.

Hét ok, amiért az Arsenalnak le kellene cserélnie gyengén teljesítő edzőjét | Hosszabbítás

2018 nyarán hálátlan szerepet vállalt el a megtépázott renoméját újjáépíteni szándékozó Unai Emery, hiszen az Arsenal történetének legnagyobb menedzserétől kellett átvennie a stafétát. Rá hárult az a feladat, hogy az Ágyúsok naiv, wengeri szemléletű játékát modernizálja és tartsa a lépést a Premier League elitjével. Ebből viszont csak a wengeri filozófiával való szakítást sikerült megvalósítania.

A Leicester elleni meccs kritikus pont lehet a londoniaknál, aligha ezen a fontos mérkőzésen térhet vissza Xhaka a csapatba. Volt egy olyan elképzelés, hogy Xhaka csereként való szerepeltetése Portugáliában, Londontól távol, logikus első lépés lehet a rehabilitációjában. Ehelyett Xhaka otthonról nézheti a partit, és várhatóan Bellerín, aki múlt hétfőn tweetelt Xhaka támogatásáról, lesz a cséká a Vitoria ellen, mivel Aubameyang sem utazott el a többiekkel.

„Hibát követett el, de az öltözőben össze kell tartanunk." - nyilatkozta svájci csapattársáról Bellerin, az Arsenal spanyol jobbhátvédje. „Ezek a dolgok megtörténtek. Mi támogatjuk őt. Tiszteljük a játékostársainkat, tiszteletben tartjuk az edző és a klub döntését. Számunkra csak az a fontos, hogy szeretetet és gondoskodást adjunk neki. Ő köztünk van, segítünk neki átjutni rajta."

A szerdai, idegenbeli Európa-liga-mérkőzésre szokatlan időben, 16.50-kor kerül sor a Guimaraes otthonában. Xhaka, Aubameyang és David Luiz mellett Mesut Özil sem tagja az Arsenal meccskeretének, de Nicolas Pépé ott lehet a kezdőben azután, hogy a szombati, Wolves elleni 1-1 során a kispadon maradt. 

Bellerin_Xhaka.jpg Fotó: Europress/AFP

via The Guardian


Hozzászólások