Premier League - A Bajnokok Ligája-győzelem „trófeaesőt” indíthat el a modern mintaklub Liverpoolnak
A Bajnokok Ligája-győzelem „trófeaesőt” indíthat el a modern mintaklub Liverpoolnak
Fotó: Europress/AFP

A Bajnokok Ligája-győzelem „trófeaesőt” indíthat el a modern mintaklub Liverpoolnak

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/06/09 20:07
Azok után, hogy a Liverpool 2014 körül iránytű nélkül hánykolódott a futball vizének tengerén, az idei BL-győzelem, és a Premier League-ben elért 2. helyezés bizonyítja, hogy ők lettek a legjobban vezetett futball klub a világon.

Természetesen nem minden BL-győzelemnek van szakmai öröksége, de ez nem csökkenti a győztes csapat érdemeit. Inkább azokét növeli, akik a pályán, vagy most már azon kívül hozzátesznek a játék fejlődéséhez.

A Liverpool az első igazán sikeres klub az elmúlt tíz évben, amely úgy lehet hosszú távon sikeres, hogy nem dominálja anyagilag hazája futballját, tegyék azt a márkaerejükkel és történelmükkel egyesek, vagy olajmilliárdokból származó pénzükkel, geopolitikai törekvésekkel mások.

A Liverpoolnál másképpen gondolkodnak. John W. Henry tulajdonos a Boston Red Sox baseball csapat tulajdonosa is. Ő volt a tulaj, amikor megszakadt a klub 86 éves World Series elnyerésére való várakozása. Ekkor a csapata már használta a „Moneyball” módszerét, amit Billy Beane, az Oakland Athletics general managere dolgozott ki, ami egy erősen analitikára épülő játékosértékelésen alapult.

A Liverpoolnál már Brendan Rodgers alatt is így működött a klub, azonban Rodgers nem tudott megbarátkozni ezzel a módszerrel, ezért az új igazolások közül voltak sikeresek (Coutinho, Sturridge), és sikertelenek is (Lazar Marković, Iago Aspas).

John W. Henry és Tom Werner tulajdonosok irányítanak, Mike Gordon az ügyvezető igazgató, Michael Edwards pedig a sportigazgató, aki egyben a játékosmegfigyelés vezetője is.

Utóbbit összehangolják az analitikusok munkájával. Egyrészt, az analitikusok megértetik a megfigyelőkkel, hogy milyen értékeket vegyenek figyelembe egy adott játékos megfigyelése során, míg a megfigyelők és a szakmai emberek (Klopp) megértetik az analitikusokkal, hogy milyen játékkoncepciót használ a csapat, ahhoz milyen jellemzőket keressenek a játékosokban és milyen árkategóriájú játékosok legyenek azok.

Erről részletesebben a fent említett sorozatunkban olvashatnak.

https://eurosport.hosszabbitas.hu/foci/nemzetkozi-foci/premier-league-nemzetkozi-foci/aki-nelkul-jurgen-klopp-soha-nem-lett-volna-a-liverpool-vezetoedzoje

Ez a gondolkodás kulcsfontosságú a mai futballban, és mivel még nem minden klub alkalmazza, látható a különbség az ezt alkalmazó, és nem alkalmazók között. A Liverpool például soha nem adna egy négy és féléves szerződést heti 500 000 fonttal a 30 éves Alexis Sáncheznek, vagy egy három és féléves, heti 400 000-et fizető szerződést a szintén 30 éves Mesut Özilnek. 1,5 év múlva mindkét játékos csapata alig várja, hogy megszabaduljon tőlük.


liv1.png Látszik, hogy a játékosok döntő többsége a 24-29 éves korig tartó "csúcsidőszakban" vannakFotó: Mátrai Márk

A klub döntéshozatala világklasszis színvonalú, és rossz igazolásokat is csak elvétve látunk tőlük (Karius talán az egyetlen Klopp ideje alatt). Bármilyen igazolásuk gyakorlatilag garantált siker, amihez hozzájárul Klopp, és világklasszis stábja Pepijn Linders és Peter Krawietz vezetésével. Klopp régi segítőjének, Zeljko Buvać-nak a távozása komoly sajtóvisszhangot kapott, ám az ő hiánya nem látszott idén a csapaton.

Olyan játékosokat tudtak mai piaci árukhoz képest olcsón elhozni, mint Matip, Gomez, Robertson, Mané, Salah, Firmino, Shaqiri, miközben kinevelték Alexander-Arnoldot is.

Eredetileg Julian Brandtot akarta Jürgen Klopp jobbszélsőnek 2017 nyarán, de az elemzők meggyőzték erről a Rómában játszó egyiptomi szélsőről. Klopp pedig beadta a derekát, mert hitt ezeknek az embereknek a munkájában. A német egyik legnagyobb erőssége, hogy felismeri gyengeségeit, ezért hallgat olyan szakemberekre, akik nála jobbak az adott területen.

A gyengeségeink felismerése az egyik legnagyobb erősségünk.

liv2.png Fotó: Statsbomb

Ha pedig várni kell egy célpontra, mint például Virgil Van Dijkra, akkor várnak (fél évet). Van Dijk esélyes az Aranylabdára is, játékával hozzájárult ahhoz, hogy a Liverpoolé legyen Európa legjobb védelme. Továbbá, a klub hajlandó jelentős összeget elkölteni egyes szituációkban, mint Alisson, Fabinho, és Keita esetében.

liv3.png Fotó: Statsbomb

Amikor tavaly kiderült az orvosi vizsgálatokon, hogy Nabil Fekir korábban sérült térde gondot okozhat neki majd karrierje későbbi részében, a Liverpool inkább felállt az asztaltól, és a pénzét Alissonra költötte, ugyanis látták az előszezon során, hogy Karius nem tudott felállni a padlóról a BL-döntőt követően, ahol a hibáit egy agyrázkódás idézett elő.


liv4.png Allison 9-el kapott kevesebb gólt az idei BL-ben, mint egy átlagos kapus kapott volnaFotó: Statsbomb

Szakmai döntéseiket méltatja Coutinho eladása is, mivel Klopp teljesen megértette a játékos erősségeit és gyengeségeit, és a tárgyalások során simán rájátszottak a Barcelona elkeseredettségére, amit Neymar eladása után éreztek. Tudták, hogy a PSG-től kapott 222 millió eurót el kell költeniük, így a Liverpool óriásit szakított Coutinho eladásával, azóta pedig tudjuk, melyik klub az eredményesebb a Bajnokok Ligájában.

Az idei Premier League-et egyetlen vereséggel zárták, és azon a meccsen is szerezhettek volna pontot a Manchester City ellen. A 29 éves bajnoki címre való várakozás során számos szívszaggató pillanatot kellett átélniük, és az, ahogyan az idei bajnokságot is elveszítették, azt is könnyen sorolhatnánk ezek közé.

Azonban az, ahogyan Klopp viselkedik, és amilyen üzenetet közvetít a szurkolók felé, egyfajta állandó optimizmus hatja át a klubot. A Wolverhampton elleni meccs lefújása után is buliztak a szurkolók, pedig elveszítették a bajnokságot. Tudják, hogy ez a csapat különleges, és remek évek várnak rájuk, a Manchester Citytől függetlenül. A csapat hihetetlen mentális ereje is bizonyítást nyert az idei szezon során.

2001 óta a Liverpool játszotta a legtöbb BL/Európa-liga (UEFA-Kupa) döntőt, pedig az eltelt 19 év alatt háromszor be sem jutottak az európai kupákba, és a spanyol csapatok dominálták ezeket a sorozatokat. Miért ilyen sikeresek Európában, miközben nem tudnak bajnokságot nyerni otthon?


"Ne feledjük, hogy nem nyerték meg a bajnokságot 30 éve, de Európában jól teljesítenek. Miért? Anfield. Ez a legforróbb hangulatú stadion Európában, ez az egyetlen hely, ahova nem akarsz menni, mert a hangulat és minden más különleges ott."

A válasz: Anfield Road. Nincsen még egy stadion, amely akkora szerepet játszik egy klub eredményességében, mint az Anfield. A bajnoki hajrák során néha negatívan is hatott a csapatra az elmúlt 29 év alatt, ám idén már ez sem volt így. A híres „Anfield Esték” (Anfield nights) számos legendás Bajnokok Ligája és Európa-liga mérkőzésnek adtak helyszínt, ahol a szurkolók a szurkolásukkal nagy mértékben befolyásolták az eredményt.

Ilyen legendás mérkőzés volt az Inter ellen 1964-65-ben (3-1), a Saint-Etiénne ellen 1976-77-ben a BEK-győzelem felé vezető úton (3-1), az Olympiakosz (3-1), a Juventus (2-1), a Chelsea (1-0) ellen a 2005-ös BL-győzelem felé vezető úton, a Chelsea elleni elődöntőben 2007-ben, a Dortmund ellen az EL negyeddöntőjében 2016-ban, a Manchester City ellen tavaly a negyeddöntőben (3-0), illetve idén a Barcelona elleni elődöntőben (4-0).


Ezeken az estéken olyan hangulatot teremt a liverpooli közönség, amiben egyik ellenfél sem szeret játszani. A You”ll Never Walk Alone-tól sokszor nem lehet hallani még a BL-himnuszt sem, és az a sok dal, amit énekelnek a szurkolók, a zászlók, a molinók, a drapériák mind hozzájárulnak ehhez. A klub történetében ez hagyománnyá vált, az a hangulat, amely az Inter elleni BEK-elődöntőben volt 54 éve, az most is megvolt a Barcelona ellen.

Ez abban az alapvető szurkolói álomban gyökerezik, mely szerint a szurkolónak is lehet befolyása az eredményre. Ez volt az üzenete az elődöntő visszavágójának is, hiszen lehet az ellenfélnél az elmúlt 30 év legjobb játékosa, lehetnek sérültek ketten a legfontosabb liverpooli játékosok közül (Salah, Firmino), elúszhat közben a bajnoki cím, hiszen a Manchester City az előző este nyert egy 2%-os várható gólértékű Kompany bombával a Leicester ellen, amilyet valószínűleg soha többé nem lő a belga védő, az az 54 000 ember tud abban segíteni, hogy felülemelkedjenek ezeken a nehézségeken.

messi.jpg Fotó: Google

Az az 54 000 ember maga alá temetheti ezeket a problémákat, ami lehet akár a Hillsborough-i katasztrófa 30. évfordulója is.

Ebben rejlik a Liverpool ereje a nemzetközi kupákban.

liv5.png A letámadás és a kontratámadás kimagasló szinten működik EurópábanFotó: Statsbomb

A klub pénzügyileg soha nem működött ennyire jól, az idei szezon kb. 500 millió font bevételt fog generálni. Befejezik a Kirkby edzőközpontba való átköltözést, költeni fognak új játékosokra, szerződések meghosszabbítására (Van Dijk), és az Anfield Road-i lelátó megnövelésére is, hogy a jövőben 60 000 ember is beférjen a stadionba.

Jürgen Klopp teljesíti azokat az elvárásokat, amelyeket a szurkolók még 2015-ös érkezésekor támasztottak vele szemben. Klopp boldog, imádja a munkáját, és mindent, ami körülveszi a klubot. Szerinte ez még csak a kezdet, ahogy Alexander-Arnold is mondta („Ha nyerünk egy PL-t vagy egy BL-t, az lehet a katalizátora a többi trófea elnyerésének. Szokássá kell tennünk a trófeák nyerését!”).

Klopp szerződése 2022-ig tart. A német a színfalak mögött, és nyilvánosan is jelezte, hogy szerződése lejárta után szívesen kivenne egy év szabadságot a megterhelő munkája miatt.

A klub ennek ellenére reménykedik abban, hogy szerződést fog hosszabbítani, de nem helyezik őt ezzel nyomás alá. Klopp jelezte korábban Mike Gordonnak, hogy szívesen vonulna vissza innen.

Mivel más országban nem szeretne dolgozni, a német válogatott szövetségi kapitányi posztján, és egy jelenleg valószínűtlennek tűnő Bayern Münchenbe igazoláson kívül nehéz más csapatot találnia, ami megfelelő lenne maga számára.

Azonban hol fog találni még egy ilyen klubot, ahol minden ennyire tökéletesen működik (jelenleg)? Egy igazi legendává válhat Liverpoolban a stuttgarti születésű német edző.

Aki most már Bajnokok Ligája-győztesnek is mondhatja magát, megnyerve első kupáját a Liverpoollal, tehát a kritikusok is jó edzőnek tarthatják most már (mintha az egy meccsen múlna…)!

liv6.jpg Fotó: Google

A Liverpool sikeressége is egy oka annak, hogy készítettünk egy négy részes cikksorozatot a legnépszerűbb mutatók bemutatásáról ezen az oldalon, azzal a céllal, hogy Magyarországon is behozzuk a köztudatba ezt a tudást, és ezért beszélünk várható gólokról, és egyéb mutatókról.

A Liverpool visszakerült a futball csúcsára, a legnagyobb klubok közé, és minden esélyük meg van arra, hogy sokáig ott is maradjanak.

Hozzászólások