Premier League - 20 éve lőtte élete gólját a Premier League fenegyereke
20 éve lőtte élete gólját a Premier League fenegyereke
Fotó: Europress/AFP

20 éve lőtte élete gólját a Premier League fenegyereke

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/27 14:44

Húsz éve lőtte a Premier League történetének egyik legcsodásabb gólját Paolo di Canio. A fantasztikus technikája és hihetetlen fanatizmusa mellett leginkább botrányairól elhíresült olasz játékos a West Ham United színeiben a Wimbledon ellen talált be. Di Canio pályafutása messze nem volt fáklyás menet, ám botrányhős mivolta ellenére rengeteg emlékezetes pillanatot szerzett a szurkolóknak. 

A Premier League hosszú története során azért előfordultak igazán káprázatos gólok, a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány. Dennis Bergkamp találatára valószínűleg mindenki emlékszik. A holland zseni a Newcastle ellen szerezte, saját térfeléről játszotta meg Pirest, majd tőle kapta vissza a labdát, a többi pedig ahogy mondani szokás történelem. 

Csak néhány gyöngyszem minden idők PL góljai közül

Nem lehet elmenni Papiss Demba Cissé Chelsea-nek lőtt gólja mellett sem. A Newcastle játékosa élete gólját lőtte Petr Cech-nek, akinek egyszerűen nem lehet szemrehányást tenni, tehetetlen volt a lövéssel szemen. 


Vagy itt van Wayne Rooney két gólja, az egyik amit kapásból lőtt a Newcastle-nek:

Illetve a másik, az a bizonyos "biciklis":

De szerzett máig emlékezetes gólt Eric Cantona, vagy David Ginola is, de említhetnénk Paul Scholes-t vagy David Beckhamet, sőt Thierry Henry-t is, ám olyat, amilyet Paolo di Canio lőtt, egyik sem szerzett. Paolo Di Canio Wimbledon ellen lőtt csodagólja talán a legnehezebben kivitelezhető technikailag, persze ezen is el lehet vitatkozni napestig. Az olasz káprázatos passzt kapott szegény Marc-Vivien Foé-tól (a kameruni játékos tragikus körülmények között vesztette életét, a 2003-as Konföderációs Kupán a Kamerun-Kolumbia mérkőzés 73. percében összeesett, háromnegyed óra múlva pedig halottnak nyilvánították ), majd kapásból,  a levegőben ollózós mozdulattal lőtte védhetetlenül a labdát a hosszú alsóba. Egészen döbbenetes gól, talán nem túlzás kijelenteni, hogy di Canio pályafutásának legzseniálisabb találata. 

És akkor jöjjön végre az a bizonyos gól

Di Canio közönségkedvenc volt a West Hamnél, ám igazából ahová ment, ott hamar megszerettette magát a szurkolókkal leginkább elképesztő fanatizmusa miatt. Az edzőkkel és az újságírókkal már nem volt ekkora a barátság, és olykor a játékvezetőkkel is összebalhézott. A West Hambe igazolása előtt éppen 11 mérkőzéses eltiltását töltötte, amit azért kapott, mert még Sheffield Wednesday játékosként földre lökte Paul Alcock játékvezetőt, mert nem értett egyet egy piros lapos ítélettel. Di Canio a West Ham színeiben játszotta pályafutása legtöbb mérkőzését egy klub alkalmazásában. A Premier League kaland előtt megfordult a Serie A legnagyobb csapataiban, így játszott a Juventusnál és a Milannál is, ám legjobbját kétség kívül a PL-ben nyújtotta. Még akkor is igaz ez, ha piros-feketékkel bajnokságot és európai Szuperkupát, míg a torinói klub színeiben UEFA Kupát nyert. Pályafutása végén megadatott neki, hogy nevelőegyesületében, a Lazióban még lehúzzon két évet, és bár a szurkolók imádták, a botrányok ezúttal sem maradtak el. Egyik legemlékezetesebb ilyen, amikor náci karlendítéssel fanatizálta a római klub drukkereit, igaz nem ez volt az első hasonló megmozdulása. 

Paolo di Canio enyhén megkérdőjelezhető karmozdulattal fanatizálja a Lazio drukkereitPaolo di Canio enyhén megkérdőjelezhető karmozdulattal fanatizálja a Lazio drukkereit Fotó: Europress/AFP

A fenegyerek játékos-pályafutása után edzőnek állt, ám ezen a téren elmaradtak az igazán nagy sikerek. Mert bár a Swindon Townt felvezette a League One-ba, következő állomásán a Sunderlandnél már a szerződtetése is sokaknál kiverte a biztosítékot. A fasiszta nézeteit nyíltan vállaló di Canio érkezése miatt egyrészt rögtön lemondott a klub alelnöke, majd az egyik szurkolói csoport is tiltakozását fejezte ki a tréner érkezése miatt. Di Canio azt a feladatot kapta, hogy a PL-ben tartsa a Sunderlandet és bár a sziporkázó játék elmaradt - jóllehet az ősi rivális Newcastle-t azért megverték 3-0-ra - a csapatot sikerült bent tartani. A következő idény viszont rövidre sikeredett az olasz számára, mert dacára annak - vagy pont azért -, hogy a holtszezonban egy csapatra való játékost igazolt az első öt meccsen csak egy pontot szereztek, így a vezetőség menesztette. Paolo di Canio edzőként tehát nem hódította meg a Premier League-t, ám góljaival, különösen a Wimbledon ellen lőtt találatával örökre beírta magát a PL történelemkönyvébe. 

Hozzászólások