Premier League - 11 év után távozik a klubtól a Manchester City csapatkapitánya
11 év után távozik a klubtól a Manchester City csapatkapitánya
Fotó: Europress/AFP

11 év után távozik a klubtól a Manchester City csapatkapitánya

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/19 11:43
Vincent Kompany közösségi oldalain bejelentette, hogy 11 év után távozik a Manchester Citytől. A 33 éves belga középső védő négy Premier League, négy Ligakupa és két FA-kupa-győzelmet ünnepelhetett a klub színeiben, legutóbb a Watford elleni, 6-0-ra megnyert FA-kupa-finálét követően emelhette magasba a győzelemért járó trófeát.

A 87-szeres belga válogatott játékos még 2008-ban csatlakozott az angol klubhoz a Hamburgtól, pár nappal azt megelőzően, hogy Sheikh Mansour hatalomátvétele megtörtént volna. A pályafutását védekező középpályásként kezdő Kompany hamar alapember lett, három évvel később már csapatkapitányként vezette pályára csapatát. Első komolyabb címét 2011-ben nyerte világoskék színekben: a Stoke Cityt győzték le 1-0-ra. Egy évvel később az angol bajnoki cím is összejött, a QPR elleni bajnoki utolsó perceiben szerzett két gólnak köszönhetően sikerült megelőzni a városi rivális Unitedet.

Azóta még három alkalommal nyerte meg csapatával a Premier League-et: 2014-ben, 2018-ban és 2019-ben. Ezek közül saját bevallása szerint az idei siker volt a legnehezebb, egyben a leginkább kielégítő győzelme. Pályafutását 2013 óta sérülések árnyékolták be, hat év alatt 142 mérkőzést hagyott ki különböző fizikai problémák miatt. Ennek köszönhetően az utóbbi néhány évben talán már nem volt akkora hatása csapata játékára, ugyanakkor vezetői képességeinek köszönhetően valamennyi edzője, legyen szó Roberto Manciniről, Manuel Pellegriniről vagy Pep Guardioláról, számított szolgálataira.

"Egy csodálatos szezon lezárásának lehettünk szemtanúi, ami egyben az én 11. idényem volt a Kékek játékosaként. El sem hiszem, hogy ezt írom, de számomra egyben az utolsó is" - írta búcsúüzenetében. "Számtalanszor elképzeltem ezt a napot, végtére is, évek óta érezni lehetett a búcsú közeledtét. Még most sem érzem valóságosnak. Mindent megadott nekem a ManCity, én pedig igyekeztem annyit visszaadni ebből, amennyit csak tudtam. Milyen gyakran adatik meg a lehetőség valakinek, hogy így zárjon le egy ilyen fontos fejezetet, egy nagyszerű történelemmel és hagyományokkal rendelkező klub képviseletében?"

"Eljött az idő, hogy továbblépjek. Bármennyire is érzelmes ez a pillanat, csak hálát érzek. Hálás vagyok azoknak, akik támogattak ezen a különleges úton, egy nagyon különleges klubnál. Pontosan úgy emlékszem az első napra, mint az utolsóra. Emlékszem a manchesteri emberek végtelen kedvességére. Sosem felejtem el, hogyan maradtak hűségesek hozzám a szurkolók a jó és különösen a rossz időkben. Mindig támogattatok, nem törődve az esélyekkel, ti inspiráltatok, hogy soha se adjam fel" - írta, majd külön köszönetet mondott a klub tulajdonosának és vezetőjének is.

"Közhely, de attól még igaz: a csapattársaim nélkül nem tartanék ma itt. Együtt éltünk meg rengeteg csatát. Jó és rossz időkben támogattuk egymást. Mindenkinek üzenem, kezdve a 2008/2009-es keret tagjaitól egészen a hazai triplát begyűjtőkig: tartozom nektek, srácok! Pepnek és az edzői stábnak is adós vagyok néhány szóval: szuperek vagytok. Sok nehézségen át végigkísértetek. Minden alkalommal segítettetek, hogy még erősebben térjek vissza. Nagyon köszönöm ezt nektek" - folytatta a klub színeiben 360 mérkőzésen pályára lépő belső védő, aki üzenetét azzal zárta, hogy hamarosan közzéteszi levelének második részét, melyben a jövőjéről fog írni.

Amennyiben ez megtörténik, cikkünket frissítjük. 

Hozzászólások