Nemzetközi foci - Munka nélkül a Bundesliga legjobb edzője
Munka nélkül a Bundesliga legjobb edzője
Fotó: Europress/AFP

Munka nélkül a Bundesliga legjobb edzője

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/08/11 18:08

A nyári játékos-keringőt és edzőváltásokat nézve a legnagyobb veszteség kétség kívül a Mainzot érte. Távozott a Bundesliga egyik legjobb edzője, ha nem a legjobb. Thomas Tuchel. Gondolom most sokan felnevetnek: ő meg kicsoda?

Jó, persze nézhetjük csak a trófeákat, amiből egyet sem nyert öt éves tevékenysége alatt - legjobb helyezése a klubrekordot jelentő 5. volt - és mondhatnánk, hogy Kloppnál és Guardiolánál nincs jobb Németországban, de erős kétségeim vannak afelől, hogy bárki többet tudott volna kihozni a szűkös anyagi forrásokkal gazdálkodó Mainzból, mint ő. Kétszer juttatta ki csapatát a nemzetközi porondra, az Európa Ligába. Volt olyan éve, amikor egymás utáni hét győzelemmel sokkolta a mezőnyt, és sosem voltak kiesési gondjai, pedig míg a „trónon” ült, meg kellett, hogy váljon Bancétól, Holtbytól, Schürrlétől, Fuchstól, Zidantól, Kirchhofftól, Szalaitól vagy Ivanschitztől is. Megannyiszor újjá tudta építeni csapatát, és közben majd’ 40 millióval gazdagította a klubkasszát is.Szebb bánásmódot érdemelt volna, amikor bejelentette, hogy távozni szeretne, noha szerződése 2015 nyaráig szólt. Nem akarták máshová engedni, pedig a Schalke, a Hamburg, a Frankfurt és a Leipzig érdeklődéséről is lehetett hallani. Azok után, amennyit tett ezért a klubért, nem egy év kényszerpihenő a hála. Mert most szerződése lejártáig nem vállalhat munkát.

Elődje, Jürgen Klopp Bundesliga-kiesés, és sikertelen feljutási kísérlet (4.hely) után elmehetett Dortmundba, ahol aztán bajnok, kupagyőztes és Bajnokok Ligája döntős csapatot épített. Noha Tuchel a Mainznál töltött éveket tekintve felülmúlta őt, a nagy ugrásra még várnia kell. Igaz, ideje még van, hiszen még mindig csak 40 éves.

És mint tudjuk ami késik, nem múlik.

Hozzászólások