jenkifoci - Sallói Dániel: Sokkolt a lehetőség, hogy Ibra ellen játszhatok
Sallói Dániel: Sokkolt a lehetőség, hogy Ibra ellen játszhatok
Fotó: Europress/AFP

Sallói Dániel: Sokkolt a lehetőség, hogy Ibra ellen játszhatok

Németh DánielNémeth Dániel
2018/11/24 14:01

Sallói Dániel, a Sporting Kansas City magyar légiósa nagy utat tett meg a 2017/18-as szezonban. A támadó nem csak, hogy alapemberré nőtte ki magát amerikai csapatában, de azt sem túlzás kijelenteni, hogy kulcsemberré is vált az előző pár hónapban; gólokkal és gólpasszokkal járult hozzá a Kansas alapszakasz-elsőségéhez. Nem lassított a playoffban sem, és a Real Salt Lake Citynek lőtt duplájának köszönhetően készülhet élete első főcsoportdöntőjére, melynek első felvonására november 26-án, magyar idő szerint hajnali fél kettőkor kerül majd sor. A magyar válogatottba is behívott játékossal a mérkőzést megelőzően beszélgettünk. 

Egy évvel ezelőtt még a hazai szurkolók többsége is csak ismerkedett Sallói Dániel nevével. A Sporting Kansas City most 22 éves légiósa az idény során fokozatosan harcolt ki magának egyre nagyobb szerepet Vermes Péter csapatában, és a bizalmat gólokkal hálálta meg: a US Open-kupában fontos pillanatokban, többek között a döntőben is betalált, így oroszlánrészt vállalt a Kansas City 2-1-es győzelméből. A magyar játékos 2018-ban szintet lépett, bizonyította, hogy egy teljes szezonon át is képes kiemelkedő teljesítményre. Az alapszakasz és a rájátszás során összesen 20 gólban működött közre gól vagy gólpassz formájában, amivel messze ő lett csapata legeredményesebb játékosa.

Szintet lépett

"Nagyon sokat segít, hogy stabilan játszom, rengeteg meccsen lépek pályára" - magyarázta fejlődésének okait Sallói a Hosszabbításnak. "Még mindig fiatal vagyok, így minden meccsen fejlődök. Különösen azért, mert az MLS egyre erősebb bajnokság, nagyon komoly ellenfelek ellen kell bizonyítani, és ezek alapból mind jobb játékossá tesznek. Ebben a szezonban sokkal veszélyesebb lettem labdával és labda nélkül egyaránt, jobban megyek a kapu felé, jobb döntéseket hozok, többet kérem el a labdát, ezért több esélyem van, hogy ezeket meg tudjam csinálni. Plusz, a nagy pillanatokban is meg tudok jelenni, ott tudok lenni a pályán, tudom irányítani a csapatomat. Ez volt az első kirobbanó évem, remélem, tudom így folytatni."

Az angol nyelvű sportsajtóban előszeretettel használt "clutch playernek" nincs igazi magyar megfelelője, de azokat a játékosokat szokták ezzel a jelzővel illetni, akik képesek eldönteni egy mérkőzést és rendszerint a legfontosabb pillanatokban lépnek elő. Sallóinak idén hét olyan mérkőzése is volt, amikor ő szerezte a Kansas első gólját, házi gólkirály lett, és a találatainak majdnem a felét a bajnokság hajrájában szerezte: a Los Angelesnek lőtt góljával a Kansasé lett az alapszakasz-győzelem, a Salt Lake elleni 5-3-as összesítéssel megnyert playoff-párharc során pedig kétszer is betalált. Mint ahogyan a támadóval készített Játékos vagyok! cikkünkből is kiderül, ez a képesség nem mindig volt meg benne, de mostanra már jó úton jár.

Ma már hajlandó vagyok átmenni a falon - Sallói Dániel írása | Hosszabbítás

A foci számomra Újpesten kezdődik. Kedvenc színem a lila, kedvenc stadionom a Szusza Ferenc. Bár játszottam máshol is, számomra csak egy csapat létezik, és az az Újpest. Sokan azt hiszik, azért kötődöm ennyire a klubhoz, mert apa ott focizott, ám valójában csak ügyvezetőként dolgozott Újpesten.

"Ezek mindenképpen azt mutatják, hogy már kezdek efelé haladni, és megvan bennem az, hogy meccseket tudok eldönteni. Sok játékos van, aki a nagy pillanatokban nem tudja hozni a teljesítményt, és ez az év szerintem megmutatta, hogy lehet rám számítani a nehéz meccseken, a nehéz pillanatokban is. Örülök, hogy ilyen karakter lettem. Régen nem volt meg bennem ez a tehetség, de ezt valahogy kifejlesztettem, és most már úgy tudok kimenni egy meccsre, hogy nekem kell megnyerni a meccset, nekem kell rúgni a győztes gólt, mert tudom, hogy meg tudom csinálni" - magyarázta Sallói, aki a Salt Lake ellen nem csak a duplájával hívta fel magára a figyelmet, de azzal is, ahogyan a kapuba talált.

Klasszisok nyomában

A találkozó után kiderült, nem véletlenül került elő ez a "no-look" vagy odanemnézős gól, a fiatal támadó ugyanis kedveli Roberto Firmino játékát, aki előszeretettel fejezi be hasonló mozdulattal az akciókat. "Mindig is néztem Firminónak ezeket a góljait, és megdöbbentett, hogy ezt meg meri csinálni éles meccseken. Vagánynak kell lenni ahhoz, hogy egy ilyet bevállaljon az ember, és eldöntöttem, hogy ha egyszer kicselezem a kapust és üres lesz a kapu, akkor bevállalok majd én is egy ilyen gólt. Ahogy elpasszoltam a kapus mellett a labdát, eszembe jutott, hogy itt a lehetőség. Megcsináltam, megvannak a képek, a videó, pont ahogy elképzeltem, nagyon örülök, hogy így sikerült."

Bár az MLS az utóbbi években nagy változásokon ment keresztül, mind a mai napig sok idősödő, de még mindig magas szinten teljesítő európai sztárjátékos futballozik az amerikai ligában. Közülük is kiemelkedik Zlatan Ibrahimovic, aki a Los Angeles Galaxy színeiben kiváló bemutatkozó idényen van túl, ezt bizonyítja az is, hogy őt választották az Év Újoncának az MLS-ben. Ez pedig az Amerikában futballozó magyar játékosok számára is nagy lehetőség, hiszen évente többször is találkozhatnak a svéd klasszissal. A Kansas City két meccset játszott a Galaxyval, így Sallói testközelből láthatta a Ibrahimovicot, aki nem mellesleg nagy kedvence a magyar válogatott támadójának.

000_13U1GS.jpg Fotó: Europress/AFP

"Kétszer is játszottam ellene idén. Sokkolt a lehetőség, mert nagyon nagy Ibra-fan vagyok. Az első meccsen becserélték, és amikor elfutott mellettem, hirtelen bevillant, hogy »atyaúristen, itt van Zlatan Ibrahimovic!«. A másik meccsen volt egy közeli élményem is vele kapcsolatban. Kialakult egy kisebb csetepaté a pályán, miután fel akartam húzni az egyik csapattársát a földről, hogy ne színészkedjen. Egyből odaugrott az egész csapat, elkezdtek lökdösni, majd megjelent Ibra is. Odaállt elém és elkezdte kérdezgetni, hogy »Mit csinálsz? Mit csinálsz?'« Én pedig néztem, hogy most akkor Ibra tényleg hozzám beszél? Mit kéne egyáltalán mondanom? Így félig-meddig volt egy beszélgetésünk is."

Sztárok helyett csapategység

A Kansas ebben az évben védekezésben és támadásban is nagyon magas szinten teljesített. Nem véletlen, hogy Sallói épp a csapategységet tartja legnagyobb erősségüknek. "Mi csapatként vagyunk nagyon jók. Rengeteg klubnál sztárjátékosokat igazolnak, akik el tudnak dönteni meccseket, de a csapat mellettük nem mindig egységes. Vermes Péter abban hisz, hogy egységes csapattal sokkal több sikert lehet elérni, mint egy-egy sztárjátékossal. Ráadásul rengeteg jó játékosunk van, és ez erre az évre nagyon összeállt. Mindenki készen áll, hogy eljussunk a döntőig. Sokat segített, hogy a végén elkaptunk egy nagyon jó hullámot. Ha ezt végig tudjuk vinni, megnyerhetjük a bajnokságot."

A főcsoportdöntőben az a Portland Timbers vár Vermes csapatára, aki az alapszakasz során kilenc ponttal zárt a Sporting Kansas City mögött. Legutóbbi meccsüket a Sporting nyerte (3-0), Sallói azonban nem számít könnyű meccsre. "Esélyesebbek vagyunk, de közben meg ilyet nem lehet mondani, mert minden csapat nagyon jó, ilyenkor már nincsenek könnyű meccsek. Annak örülünk, hogy a Portland ellen kell játszani, mert jobban fekszik az ő játékuk, mint a Seattle-é. Jobban próbálnak focizni, mint a Salt Lake vagy a Seattle, aki ellen játszhattunk volna. Akik próbálnak focizni, azok ellen van esélyünk, mert mi jobbak vagyunk ebben. Ezzel meg tudjuk őket verni. Akik ívelgetnek, próbálnak futni és mögénk kerülni, azok ellen jobban megszenvedünk.

Mi szeretünk focizni és abban vagyunk a legjobbak. Ezért is gondolom, hogy a Portland jó ellenfél, szerintem tovább tudunk jutni."

A jó teljesítménnyel a helyi szurkolók szeretetét is kivívták, még az NFL-ben remeklő Kansas City Chiefs kiváló szezonja sem csökkentette a fanatikusok lelkesedését. "Valóban nagyon jól szerepelnek, de a Salt Lake elleni meccsünk például egy időben volt a Chiefs meccsével, és telt ház volt nálunk. Nem éreztük azt, hogy elvesznek a rivaldafényünkből. Amikor elmegyek valahova Kansas Cityben, az emberek megismernek az utcán, és mondják, hogy szurkolnak, sok sikert kívánnak a rájátszáshoz, szóval hihetetlenül lelkes a város. Lehet más lenne a helyzet, ha a Chiefs is a rájátszásban lenne, vagy a Super Bowlra készülne, de így hogy még csak alapszakaszban vannak, mi meg a rájátszásban, a mi táborunkból nem tűntek el emberek."

Jó, de hosszú a playoff

Az Egyesült Államok bajnoksága - követve a franchise-rendszerben működő majorligákat - a 34 fordulós alapszakasz után rájátszásban dől el. Bár az alsóbb osztályok miatt Európában sem ismeretlen ez a lebonyolítás, alapvetően inkább a hagyományos, bajnokságalapú kiírás a megszokott. Azonban könnyen lehet, hogy az európai futball jövője is a playoff felé vezet, legalábbis a Football Leaks által kiszivárogtatott Európai Szuperliga egyik lehetséges lebonyolítása ezzel a megoldással számol. Sallóinak alapjáraton nincs rossz véleménye a rájátszásról, bár szerinte egy-két helyen érdemes lenne megváltoztatni a jelenlegi lebonyolítást. Úgy gondolja például, hogy túl hosszú a playoff.

"Kicsit vegyes érzelmeim vannak a playoffsszal kapcsolatban" - magyarázta Sallói. "Fura, hogy az alapszakaszban első helyen végeztünk, mégsem örülhetünk igazán, hiába gyűjtöttük mi a legtöbb pontot. Ez kicsit elszomorító. Nekem alapból tetszik, hogy rájátszásban dől el a bajnokság, de lehetne rajta rövidíteni. A párharcok eldőlhetnének egyetlen mérkőzéssel, de az is megoldást jelentene, ha közelebb hoznák egymáshoz a mérkőzéseket. Mert most például október végén lett vége az alapszakasznak, és a rájátszást elhúzzák egészen decemberig, van közte egy válogatott szünet is. Szerintem ez így nagyon hosszú. Ha kevesebb csapat lenne a rájátszásban, és hamarabb dőlne el, akkor nekem tetszene."

Ez a lebonyolítás azért sem tűnik szerencsésnek, mert a két playoff-mérkőzés között több mint két hét szünetet tart az MLS, elsősorban a válogatott szünet miatt. "Én ezt azért mondanám hátránynak, mert ahogy vége lett a Salt Lake elleni párharcnak, mindenkiben az volt, hogy »na gyerünk, játsszuk le a következő meccset!«. Ehelyett viszont megálltunk, két hetet pihenünk, ami igazából senkinek sem tetszik. Jobban örülnénk, ha szerda-szombat ritmusban lenne a rájátszás. Amikor megy az alapszakasz, nem zavarja az embert, ha van két hét szünet, de ennyire a vége felé már inkább pörgetné az ember. Nagyon ott lennék a meccsen, nem szeretek ilyenkor már edzésre járni."

Rossi a megfelelő kapitány

A tengerentúli légiósok számára nagy kihívás a válogatottság. Egyrészt a csapattársaiknál többet kell utazniuk a nemzeti csapathoz, másrészt pedig a klubjaiknál is hátrányba kerülhetnek, az MLS ugyanis az alapszakaszban nem tart válogatott szünetet. Ennek az árnyoldalait Sallói is megtapasztalta, amikor 2018 nyarán meghívót kapott Marco Rossi szövetségi kapitánytól a Finnország és Görögország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésekre; miközben ő a válogatottnál szerepelt, Gerso Fernandes rövid időre bejátszotta magát a Kansas kezdőjébe. Sallói szerint ezt a problémát lassan az MLS-nek is kezelnie kell, mivel egyre több válogatott játékos szerepel az amerikai ligában, és a szünet alatt egyre foghíjasabb a mezőny.

"Úgy gondolom, hogy már MLS-nek is meg kellene állnia [a válogatott szünet alatt], mert a bajnokság mostanra már olyan szinten van, hogy rengeteg játékos hiányzik a csapatokból. Az sem logikus, hogy a rájátszásban megáll, az alapszakaszban pedig nem. Úgy még nehezebb, hogy más odakerülhet a helyedre. Ez mindig nagyon nehéz szitu lesz, de ha hívnak a válogatottba, akkor menni kell. El kell engedni fejben, hogy ilyen a foci, és ha hazamegyek a válogatottba, azzal nyerek valamit, viszont kicsit veszítek a klubomnál. Meg kell találni az egyensúlyt. Remélem, hogy az MLS megoldja ezt, másfelől pedig, hogy mázlim lesz, és nem rúg mesterhármast a posztomon játszó játékos, és akkor visszakerülök a csapatba."

A  felnőttek között még nem mutatkozhatott be a válogatottban, a Finnország elleni 1-0-s vereséget és a görögök elleni 2-1-es magyar sikert is a kispadról nézte végig. Marco Rossi szövetségi kapitányról jó véleménnyel van, szerinte az olasz szakember törekvéseiből is látszik, hogy jó kezekben van a magyar válogatott. "Jó edzőnek tartom, nagyon szervezetten játszott a válogatott, most ahogy néztem a meccseinket. Amikor ott voltam az edzőtáborban, akkor is érezni lehetett, hogy az a célja, hogy egységessé tegye a válogatottat. Ez nagyon jól működik, elégedett vagyok. Örülök, hogy olyan edzője van a válogatottnak, akire lehet számítani, hogy egy olyan csapatot tesz fel, ami az eredményért harcol. Látszik is a heti munka a válogatott teljesítményén."

A Sporting Kansas City támadójának az édesapja, Sallói István is szerepelt a nemzeti csapatban, és ők a hatodik apa-fiú páros a magyar válogatott történetében, akiket behívtak a válogatottba. Egy dologban viszont egyedülálló rekordot állíthatnának fel: olyan ugyanis még nem fordult elő, hogy egy apa-fiú páros mindkét tagja szerzett gólt a válogatott színeiben. "Nagyon motivál a rekord, de apát még inkább motiválja. Imádja az ilyen statisztikákat, mindig ő mondja, milyen fantasztikus lenne. De egyébként tényleg az lenne, mert egy ilyen dologban elsőnek lenni, az azért nem semmi. Alapból az, hogy apa és fiú is válogatott, ráadásul mindkettő gólt szerez, az fantasztikus. De az, hogy mi lennénk az egyetlenek Magyarországon, az hihetetlen elismerés lenne."

Hozzászólások