Nemzetközi foci - Meddig bírja még?
Meddig bírja még?
Fotó: Europress/AFP

Meddig bírja még?

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/08/05 18:27

A fociban is érvényesül a nagyhal megeszi a kishalat „elv”, csak kicsit másképp. A tehetősebb klubok könnyen elhappolják a kicsik legjobbjait. Az így kialakuló elvándorlás évek óta sújtja a Bundesligában például a Mainz vagy a Freiburg együttesét. Ám itt van a kishalnak finoman szólva sem nevezhető Dortmund, amely szintén évről-évre szenved, és nehezen tudja megtartani legjobbjait.

Pedig idén is a Dortmundtól várják sokan, hogy szorossá tegye a bajnoki címért folyó harcot. És ugyan a 333 millió eurót érő kerettel Európában is csak nyolcan veszik fel a versenyt, a Bayern ellen nem sok esélyt adnak Kloppéknak.

Minden ott kezdődött, hogy három éve, az akkor a Bundesliga egyik legjobbjának tartott (egyébként saját nevelésű, és debütálásával azóta is rekordot tartó) Sahin elment a Realba mindössze 10 millió Euróért. Azt most hagyjuk, hogy miként sült el a kaland. Akkor Ilkay Gündogan leigazolásával – ha nem is rögtön, de – sikerült betölteni az űrt. Rá egy évre az a Shinji Kagawa intett búcsút, akit gyakorlatilag Jürgen Klopp tett fel a futballtérképre. A félig-meddig a helyére igazolt Marco Reus tökéletes megoldásnak bizonyult, nála nem kellett egy évet várni a kiemelkedő teljesítményre. Ebben pedig az is közrejátszott, hogy dortmundi születésűként már korábbról ismerte a közeget.Jött 2013 és egy komoly sokk a klubnak, Kloppnak és a szurkolóknak. Mario Götze. Az elmúlt 20-30 év német futballjának nagy tehetsége, valaki, aki Sahinhoz hasonlóan összenőtt a klubbal bejelentette, hogy a nagy rivális Bayernhez igazol. Nem külföldre! A nagy ellenfélhez. Hiába a rekordösszeg: 37 millió euró, soha ennyit még Bundesligán belül nem fizettek senkiért, ez már láthatóan túl sok volt a szurkolóknak.

Képzeljük el mit érezhettek az öröm mellett akkor, amikor eldöntötte az argentinok elleni vb-döntőt. Őt már ”belülről” egy Reus-szintű, a klubhoz szorosan kapcsolódó játékossal nem tudták helyettesíteni. Érkezett ugyan az örmény Mkhitaryan, de Gündoganhoz hasonlóan az első éve felemásra sikeredett. Tőle idén várható az igazi áttörés. Ám mire elöl rendeződtek volna a dolgok (nem utolsó sorban a rengeteg sérülés után) újabb kulcsjátékos, a gólkirály Lewandowski pótlásán kellett „agyalni”. Gólkirályt ugyan gólkirállyal, az olasz Ciro Immobilével válthatja a csapatban a Dortmund, de most fordult elő először, hogy a helyettesért többet kellett fizetni, nem is kevéssel. Köszönhetően annak, hogy a lengyel ingyen ment, Immobile pedig 19,5 millióért jött… Ez pedig nem lehet egészséges irány. És hacsak nem lesz Kagawa-szintű csodabelépő a Bundesligába, ott is el kell telnie egy évnek. A türelem pedig fogy, a következő Reus lehet, és ki tudja Klopp ezt meddig bírja.

Hozzászólások