Nemzetközi foci - "Ronaldo nagy futballista, de Messi még hozzá képest is más szintet képvisel"
"Ronaldo nagy futballista, de Messi még hozzá képest is más szintet képvisel"
Fotó: Europress/AFP

"Ronaldo nagy futballista, de Messi még hozzá képest is más szintet képvisel"

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/25 17:12
Kevin-Prince Boateng sok mindent látott kalandos pályafutása során, de Lionel Messi még őt is meglepte, amikor 2019 januárjától fél évet a Barcelonánál töltött. A ghánai középpályás ma már úgy gondolja, az argentin futballistának nincs párja, még Cristiano Ronaldóhoz képest is más szintet képvisel. Pedig korábban a portugált tartotta a világ legjobbjának.

A berlini születésű, de 15-szörös ghánai válogatott Boateng a képességei alapján nagyon sokra vihette volna, de a pályán nem mindig tudta kamatoztatni tehetségét. Így is egészen szép karriert tudhat maga mögött: játszott a Premier League-ben a Tottenham Hotspur színeiben; megfordult az AC Milanban, ahol hatalmas közönségkedvencnek számított; és amikor már úgy tűnt, hogy legfeljebb a topligás középcsapatok ajánlatai közül válogathat, egy váratlan fordulattal az FC Barcelona felé vette az irányt.

A Barcelona bizarr igazolása legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol | Eurosport

Ember legyen a talpán, aki előre látta, hogy Kevin-Prince Boateng a Barcelonában folytatja pályafutását. Bár a ghánai játékos leigazolása távolról sem értelmetlen döntés, így is minden idők egyik legvalószínűtlenebb transzfereként fog bevonulni a labdarúgás történelmébe. Boateng az utóbbi néhány évét már inkább kiesés ellen menekülő, ideálisabb esetben is a középmezőnyben lévő csapatoknál töltötte, most ismét a legmagasabb szinten bizonyíthat.

Boateng akkoriban a Sassuolót erősítette, és jónak mondható szezonja ellenére elsőre el sem akarta hinni az ajánlatot. "Csodálatos volt a Barcelonában eltöltött hat hónap" - mondta a középpályás. "Elsőre persze nem hittem el, azt hittem, hogy az Espanyol érdeklődik irántam, nem pedig az igazi Barcelona. Az első Messivel közös edzés után nem találtam a szavakat. Mindig is azt mondtam, hogy Cristiano Ronaldo a világ legjobbja, de Messi valami egészen más. Egyszerűen nem normális" - jelentette ki Boateng.

"Pályafutásom során először éreztem azt, hogy teljesen használhatatlan vagyok. Hihetetlen dolgokat művelt. Azt éreztem, hogy vége, ennyi volt, befejezem a futballt!"

A több poszton bevethető, sokoldalú játékos maga is elismerte, hogy kis odafigyeléssel jóval több dolgot kihozhatott volna karrierjéből. "Igaz történet, hogy amikor fiatal voltam, a Tottenhamnél egy nap alatt három luxusautót is megvettem. Azért tettem, mert belül fájdalom gyötört, és megpróbáltam megvenni a boldogságot. Ugyanis nem voltam boldog. Nem kaptam játéklehetőséget, nem éreztem magam jól, és valami mást kerestem. Az biztos, hogy a múltamnak ezen felét szeretném megváltoztatni."

Volt már rosszabb a helyzet, de él és virul a rasszizmus a labdarúgásban | Eurosport

Az olasz labdarúgásban a nyolcvanas években volt csúcson a rasszizmus, és hiába javult azóta rengeteget a helyzet, mind a mai napig problémát jelent. Szerdán a Napoli szenegáli játékosát, Kalidou Koulibalyt szemelte ki az Inter-szurkolók egy része, méghozzá sikerrel: a láthatóan frusztrált védő egy teljesen felesleges gesztus miatt piros lapot kapott.

"Gyakran csak a tehetségemre támaszkodtam, és ezzel a tehetséggel - azt gondolom, ezt arrogancia nélkül mondhatom - többre lehettem volna képes. De azért így is szép pályafutásom van."

A ghánai játékos az utóbbi években többször felszólalt a rasszizmus ellen. "2013 óta semmi nem változott a labdarúgásban. Talán többet büntetnek, nagy változás nem volt. Ez szomorú. Még mindig jelen van, még mindig túl gyakran van jelen. Ezt a változást a FIFA és az UEFA hajthatja végre. Nekünk, futballistáknak pedig fontos, hogy beszéljünk, használjuk a közösségi médiát, illetve az interjúkat. Viszont úgy nehéz, ha nem felülről indul" - majd hozzátette: szeretné, ha pár év múlva a gyerekek már nem találkoznának a rasszizmussal.

Barcelonai pályafutása végeztével visszatért Olaszországba, de fél év után a Fiorentinától is továbbállt, és a Besiktasnál próbált formába lendülni. Nyáron a korábbi milanos főnökei, Silvio Berlusconi és Adriano Galliani hívására elfogadta az olasz másodosztályban szereplő AC Monza ajánlatát, így jelenleg a Serie B-ben szerepel. Legújabb csapatánál kimondott cél az élvonalba való feljutás, amely még elérhető közelségben van, hét fordulót követően egy pont választja el a playoffot érő 8. helytől. 

Régi embereivel, de új klubnál térne vissza az olasz élvonalba Silvio Berlusconi | Eurosport

Nem bírta sokáig futball nélkül Silvio Berlusconi és a Milan legendás sportigazgatója, Adriano Galliani. A páros 2018 óta az olasz harmadosztályban szereplő AC Monza felvirágoztatásán fáradozik, eddig kimondottan eredményesen, hiszen a következő szezont a Serie B-ben kezdi meg a csapat. Jövőre pedig már az élvonalba való feljutás a cél, azon belül is egy Milan elleni meccs a San Siróban.

via goal.com

Hozzászólások