La Liga - Xavi jelenti a Barcelona jövőjét egyik korábbi csapattársa szerint
Xavi jelenti a Barcelona jövőjét egyik korábbi csapattársa szerint
Fotó: Europress/AFP

Xavi jelenti a Barcelona jövőjét egyik korábbi csapattársa szerint

Takács MártonTakács Márton
2020/05/26 16:59
Továbbra is Xavi a Barcelona jövője, állítja Juan Antonio Pizzi, a Barca egykori játékosa, aki szerint a világ- és Európa-bajnok középpályás célja, hogy visszatérjen a gyökereihez, a katalán klub kispadjára, amint erre megfelelő lehetőség adódik.

A La Masia akadémia ikonikus növendéke 17 több mint emlékezetes évet töltött a Barcelona első csapatában. Xavi összesen 767 mérkőzést játszott a katalán klub színeiben, amelyet nyolc bajnoki címhez, négy Bajnokok Ligája-trófeához segített, miközben a spanyol válogatottal világbajnok és kétszer Európa-bajnok is lett.

A számára új kihívást 2015-ben fogadta el, amikor a katari Al Saddhoz szerződött, ott, a Közel-Keleten kezdte el az edzői pályát is. A hazatérésről való beszélgetés mindig is aktuális volt, mivel Xavi szorosan kapcsolódik a Barcában történtekhez, és a neve már többször is felmerült mint a csapat lehetséges edzőjelöltje. 

Xavi lehet az új Guardiola a Barcelonánál? | Eurosport

Miután a Barcelona sorozatban a második évben búcsúzott úgy a Bajnokok Ligájától, hogy háromgólos előnyt adott el egy párharc visszavágóján, rendkívül bizonytalannak tűnik Ernesto Valverde helyzete. Az edzőt nagyon sok szempontból támadják, és támadták már a liverpooli összeomlást megelőzően is, a helyzet megoldásában pedig szerepet játszhat Xavi visszavonulása az aktív játéktól.

Eddig sikeresen ellenállt az érzelmi lépés iránti vágynak, mivel tudja, hogy még mindig sok tanulás vár rá a menedzsmentet illetően, illetően az időzítés sem volt megfelelő a barcelonai vezetőség bénázásait látva, de csak idő kérdése, hogy a 40 éves legenda előbb-utóbb átvegye az irányítást.

Pizzi, Xavi korábbi barcelonai csapattársa így vélekedett erről:

"Úgy gondolom, hogy nagyon jól értékelte a helyzetet - az tény, hogy korábbi csapattársait is edzhetné -, de az is nyilvánvaló, hogy úgy térne haza, hogy a La Ligában még semmilyen edzői tapasztalattal nem rendelkezik. Azt hiszem, hogy ez vezetett ahhoz a döntéshez, amelyet végül meghozott: 'Adjatok még egy kis időt. A Barcelona edzője akarok lenni, azt hiszem, felkészültem rá, de azt is hiszem, hogy kicsit még tovább kell fejlesztenem magamat'. Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy Xavi és a Barcelona jövője egy ponton összeér majd. Nem tudom, hogy két, öt, vagy nyolc év után - de Xavi a Barcelona edzője lesz, nincs kétségem efelől."

Xavi, a legendás Barcelona 6-osa tette elegánsabbá a focit | Eurosport

Jorge Valdano egyszer azt találta mondani, ha a futball tudomány, Xavi fedezte volna fel a képletét. Xavi, aki utoljára Katarban játszott, azok közé a legnagyobb középpályások közé tartozik, akik valaha cipőt húztak a lábukra. Miután kiaknázta a neves tehetségfejlesztő, Louis van Gaal által felkínált lehetőségeket, elkezdte átírni a szabálykönyvet. A 21.

Annak nyomása, hogy Xavinak esetleg edzenie kellene azokat, akikkel valaha együtt játszott - például Lionel Messi és Gerard Piqué -, arra ösztökélheti őt, hogy várja meg, amíg ők visszavonulnak, mielőtt visszatérne a Barcához,  tette hozzá Pizzi.

"Nem hiszem, hogy ez feltétlenül meghatározó tényező, de úgy érzem, hogy minden egyénnek készen kell állnia a kihívásra, amelyet vállalni fog. Azt sem hiszem, hogy a barcelonai igények miatt bármikor el kellene vállalnia ezt a munkát, például amikor a klub megvált Ernesto Valverdétől, és sokat beszéltek arról, hogy Xavi követheti őt."

Xavi számára januárban kínáltak esélyt arra, hogy visszatérjen a Barcelonához, amikor az Ernesto Valverde menesztéséről szóló döntés megszületett, de a stafétabotot végül Quique Setiennek adták. 

Messi és Xavi is nagyra tartja a Barcelona új passzkirályát | Eurosport

Bár a Barcelona játékáról a szurkolók többségének egyből a passzjáték ugrik be, Pep Guardiola távozása óta a katalánok fokozatosan távolodtak a klub védjegyévé vált stílustól. Az, hogy a csapataitól letámadást és labdabirtoklást követelő Quique Setién lett a Barca új vezetőedzője, ilyen tekintetben különös jelentőséggel bírt, és az sem véletlen, hogy a brazil passzkirály, Arthur rögtön belopta magát a szakember szívébe.


via goal.com


Hozzászólások