La Liga - Vasárnap még tehenek között mászkált, hétfőtől már ő edzi Messiéket
Vasárnap még tehenek között mászkált, hétfőtől már ő edzi Messiéket
Fotó: Europress/AFP

Vasárnap még tehenek között mászkált, hétfőtől már ő edzi Messiéket

Takács MártonTakács Márton
2020/01/15 12:37
Quique Setien, a Barcelona labdarúgócsapatának új vezetőedzője kinevezése után elárulta, még a legmerészebb álmaiban sem tudta elképzelni, hogy egyszer a Barcát irányíthatja.

A Real Betis korábbi trénere, a 61 éves Setien hétfőn váltotta a menesztett Ernesto Valverdét a Barcelona kispadján. A santanderi születésű szakember két és fél esztendős szerződést kötött a katalán klubbal, mielőtt májusban távozott volna a Betistől, a Király-kupa elődöntőjéig vezette a klubot.

Barca: Megvan a kirúgott Ernesto Valverde utódja - hivatalos | Hosszabbítás

Menesztették Ernesto Valverdét, az FC Barcelona labdarúgócsapatának edzőjét. A klub hétfő esti bejelentése szerint Valverde helyére Enrique Setién ülhet le: a 61 éves spanyol szakember irányította a Las Palmast, legutóbb pedig a Real Betist. Szerződése 2022 júniusáig szól Barcelonában.


"Szeretnék köszönetet mondani ennek az egyesületnek, hogy megadta nekem a lehetőséget." - mondta antré gyanánt bemutatkozó sajtótájékoztatóján a spanyol edző. "Még a legvadabb álmaimban sem tudtam volna elképzelni ezt. Köszönetet kell mondanom a klubnak! Nagyon izgatott vagyok a kihívás és a projekt kapcsán." Hozzátette: "Tegnap még tehenekkel körülvéve sétáltam a szülővárosomban, és most itt vagyok Barcelonában, és a világ legjobb játékosait irányíthatom."

Az alsóbb osztályú csapatok után Setien a Las Palmast a 11. helyre kormányozta a La Ligában - ez volt 40 éve a legjobb eredményük -, és további sikereket ért el a Betisnél, ahol első szezonjában a hatodik helyre és az Európa-liga selejtezőjébe vezette őket. Kétéves ottani hivatali ideje alatt győzelemre vezette övéit a Barcelona, a Real Madrid és az Atlético Madrid ellen is, majd nyáron közös megegyezéssel távozott a klubtól.

A Barca jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti a spanyol bajnokság tabelláját, és a legutóbbi öt kiírásból négyszer megnyerte a La Ligát. 

"Köszönöm Ernesto Valverdének, hogy olyan csapatot hagyott itt nekem, amely vezeti a bajnokságot." - mondta. "A célom, hogy mindent megnyerjünk! Bármit nyerhetünk, ennek a klubnak nincs más útja. Évről évre annyi trófeát begyűjthet, amennyire csak lehetséges. Úgy gondolom, hogy a legjobb út a győzelemhez a jó játék. Nem mindig történik meg, de nem csak egy napra szól, hanem arról, hogy folyamatosan menjen."

Setien_Barca.jpg Fotó: Europress/AFP

Setien korábban kijelentette, hogy sírni fog, amikor a Barca argentin válogatott támadója, Lionel Messi visszavonul.

"Nagyon sok játékosról mondtam már ilyet" - nyilatkozta Setien. "Több éve élvezem a Barcelona mérkőzéseinek figyelemmel követését, a tévében néztem őket. Annak érdekében, hogy a világ legjobbját és nagyszerű csapattársait tudjuk menedzselni, beszéltem vele és másokkal is. Mindig azt mondtam, hogy a csodálat egy dolog, a valóság pedig más. Mindenkinek megvan a helye. Messi Messi, Busquets pedig Busquets."

Közben a spanyol futballal foglalkozó szakíró, Graham Hunter elmondta, "Quique Setien egy támadó felfogású edző, [Johan] Cruyff mentalitásával rendelkezik, de a legjobb esetben is csak a negyedik választás volt a posztra. A klub vezetői elutaztak Katarba, hogy tárgyaljanak Xavival, de tudhatták, hogy most még nem jönne. Megpróbálták meggyőzni Ronald Koemant is, aki már korábban azt nyilatkozta, hogy nem vállalná. Úgy gondolja, hogy a holland válogatott szövetségi kapitányaként győzelemre vezetheti csapatát a nyári Európa-bajnokságon. Azt gyanították, amit Mauricio Pochettino korábban már elmondott, hogy inkább visszamegy és dolgozik Argentínában a farmon, mint hogy a Barcelona edzője legyen, de azért megpróbálták rábeszélni a feladatra."

Hunter úgy véli, hogy Xavi visszatérhet a Barcelonához, immár vezetőedzőként, a klub jövő évi elnökválasztása után. Szerinte "Xavi felsorakozik majd az egyik olyan elnökjelölt mögé, aki a 2021-es választások során át szeretné venni a klub irányítását. A neve Victor Font. Együtt dolgoznak, egy csapatot alkotnak. Várható, hogy ekkor tér vissza Xavi. A jelenlegi elnök, [Josep Maria] Bartomeu elment Xavihoz, hogy azt mondja: 'Dobd el a jelenlegi feladatod, felejtsd el a barátaid, és felejtsd el minden kötelezettséged!'. Azt is mondta, hogy 'Gyere, felejtsd el azt a tényt, hogy a katari csapatod kupadöntőt játszik pénteken.' Egy olyan fontos mérkőzést, amire felkészítette őket. Nagyon sikeres volt Katarban már az első edzői szezonjában."

Xavi, a legendás Barcelona 6-osa tette elegánsabbá a focit | Hosszabbítás

Jorge Valdano egyszer azt találta mondani, ha a futball tudomány, Xavi fedezte volna fel a képletét. Xavi, aki utoljára Katarban játszott, azok közé a legnagyobb középpályások közé tartozik, akik valaha cipőt húztak a lábukra. Miután kiaknázta a neves tehetségfejlesztő, Louis van Gaal által felkínált lehetőségeket, elkezdte átírni a szabálykönyvet. A 21.


Hunter szerint "amikor Setien még középpályásként focizott, játszott Johan Cruyff dream team-nek számító Barcelonája ellen. Azt említette, hogy sokat tanult az olyan labdarúgók üldözéséből, mint Pep Guardiola ésTxiki Begiristain. És utálta ezt csinálni a pályán. Tanulmányozta Cruyff futballját, és ez került nála előtérbe, amikor a Las Palmas, majd Real Betis edzője volt. Quique Setien irányítása alatt a Real Betis a Real Madridot annak otthonában győzte le egymás után kétszer, amelyre évtizedek óta nem volt példa. A Camp Nouban is tudtak nyerni 4-3-ra. Ő egy olyan fickó, aki hisz a foci szépségében. Soha nem játszott együtt Cruyffal, de azt mondta, hogy levágná az egyik ujját, hogy együtt dolgozhasson vele Johan Cruyff gondolatának teljes körűen elkötelezett híve, a labda megtartásától, az ellenfél futtatásán át a pozíciós játékig."

via BBC Sport


Hozzászólások