La Liga - Üres a kassza a Barcelonánál, nincs pénz új igazolásokra
Üres a kassza a Barcelonánál, nincs pénz új igazolásokra
Fotó: Europress/AFP

Üres a kassza a Barcelonánál, nincs pénz új igazolásokra

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/06/04 18:55

Nincs pénz új igazolásokra, a Barcelona kasszája kiürült a koronavírus-járvány következtében. Az ESPN beszámolója szerint a katalán óriásklub a kényszerszünet során felélte tartalékait, a biztonsági intézkedések és leginkább a játékosfizetések elvitték az igazolásokra szánt pénzt, így nyáron legfeljebb úgy tud új játékosokat szerezni a klub, ha el is ad közben. 

Az ESPN összeállítása szerint amióta Josep Maria Bartomeu a Barcelona elnöke, azóta a nyári átigazolási szezonban új játékosok igazolására körülbelül 60 és 75 millió euró közti összeget tesznek félre a klubnál, majd ennek többszörösét költik el. A legutóbbi nyáron több mint 200 millió eurót költött a klub a piacon, majd télen még  "eltapsolt" 35 milliót. Idén ez az összeg biztos, hogy nem áll majd rendelkezésre, ugyanis a beszámolók szerint a járvány miatt a katalán klub hozzávetőlegesen 140 millió eurós veszteséget volt kénytelen eddig elkönyvelni. Mindezt annak ellenére, hogy pár héttel a járvány kitörését és a La Liga teljes leállását követően bejelentették, hogy kénytelenek lesznek csökkenteni a játékosok fizetését, ám úgy tűnik még ez az intézkedés sem segített. 

Mindez nem túl jó hír, hiszen a klubnál idén komoly terveket szövögettek az átigazolások terén. Folyamatosan hallani például Lautaro Martinez érkezéséről és volt szó arról is, hogy Neymar is visszatér, sőt utóbbit ha hinni lehet a híreknek akkor külön Messi ultimátuma miatt vásárolták volna vissza. Szintén a Barcelonával kapcsolatban írták, hogy posztokra is keresnek játékosokat, egészen konkrétan egy jobbszélsőt és egy középső védőt szeretnének igazolni. A tervekből azonban egyre valószínűbb, hogy nem lesz semmi, pontosabban úgy biztos nem, ha nagy összegeket kell kifizetnie Bartomeuéknak. Mindezek tudatában sokkal valószínűbb, hogy játékoscserékkel és eladásokkal próbálják majd megoldani a keret frissítését, amely elkerülhetetlen főleg akkor, ha versenyben akarnak maradni a Real Madriddal és a nemzetközi - igen csak szűk - elittel. 

A Barcelonána keretében azért jócskán találni olyan játékosokat, akik messze nem nélkülözhetetlenek, de még mindig jó áron eladhatóak. A klubvezetés a 19 fős keretből nyolc játékost nevezett meg, akik úgymond érinthetetlenek. A névsor élén természetesen Lionel Messi áll, de rajta van Marc-Andre ter Stegen, Gerard Pique, Jordi Alba, Sergio Busquets, Frenkie de Jong, Luis Suárez és Antoine Griezmann neve is. Rajtuk kívül viszont bárki mehet és az eladásukból befolyt összeget lehet új játékosok vásárlására fordítani. Az mondjuk gyanítható, hogy a Martinez-Neymar kettős nem idén érkezik Barcelonába, lévén kettejük összértéke jóval 200 millió euró fölé rúgna, ám egyikük megszerzésére talán lehet esély.

Főleg akkor, ha a vezetőség nyélbe tud ütni olyan és ahhoz hasonló transzfereket, mint például Ivan Rakitic eladását, aki állítólag az idény végén Sevillába távozik. Nem biztos a helye a francia Clément Lengletnek sem, aki a Transfermarkt szerint 48 millió eurós értékkel bír, de Neto és Arturo Vidal, valamint az érkezése óta a szakmai stábnak folyamatosan csak fejfájást okozó Dembélé is a feláldozhatók közé tartozik. Ha ezt a névsort nézzük, pontosabban az értéküket, akkor azért nem annyira borús a helyzet Barcelonában. 

Hozzászólások