La Liga - Az Atlético Madrid alulértékelt középpályása lehet az átigazolási időszak sztárja
Az Atlético Madrid alulértékelt középpályása lehet az átigazolási időszak sztárja
Fotó: Europress/AFP

Az Atlético Madrid alulértékelt középpályása lehet az átigazolási időszak sztárja

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/14 15:05
Thomas Partey a következő átigazolási időszak egyik legkapósabb játékosa lehet. Az Atlético Madrid 26 éves középpályása rengeteget fejlődött az utóbbi években, a lehető legjobb korban van, a középpálya szinte minden pontján, sőt, még a védelemben is bevethető. Ráadásul - és ez a járvány utáni időkben különösen fontos lesz - a kivásárlási ára is egészen barátságosnak mondható.  

A Telegraph információi szerint Mikel Arteta, az Arsenal menedzsere az egyik szakember a sok közül, aki Thomas Partey-val szeretné megerősíteni a középpályáját. Kérőből amúgy sincs hiány, a Juventus és az MU is figyelemmel követi az eseményeket, és ez nem csoda, hiszen a ghánai válogatott 45 milliós kivásárlási ára még a várható gazdasági visszaeséssel számolva is viszonylag barátságosnak mondható. Az viszont az Ágyúsok esélyeit növelheti, hogy a jelek szerint a Partey család vonzónak tartja a londoni kalandot.  

"Az Arsenal jó lehetőség lenne számára, mert sokan követik őket Ghánából. Boldog lennék, ha az Arsenalban kötne ki" - mondta a futballista édesapja.

Megtartaná az Atléti

Közben az Atlético is marasztalná a futballistát. A spanyol klub hajlandó lenne megduplázni a játékos jelenlegi heti 65 ezer fontos fizetését, egyúttal 91 millió fontban rögzítené a kivásárlási árát. Érthető, hogy a madridiak ragaszkodnak a több poszton bevethető, elnyűhetetlen játékoshoz, hiszen tökéletesen illik Diego Simeone filozófiájához, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy anyagilag is a megtartásával járnának jól. Az Atlético ugyanis már most is egészen messzire nyújtózkodott a pénzügyi lehetőségek terén.

thomas-partey-liverpool-min.jpgFotó: Europress/AFP 

Kezdetnek ott van a 178 millió fontos kölcsön, amit a Wanda Metropolitano Stadion építésére vett fel a klub, és aminek a törlesztési határideje az optimistább becslések szerint 2028 lesz. Simeone ráadásul a világ legjobban fizetett edzője, és hiába mondott le 36,2 milliós fontos bérének 70%-ról a járványra való tekintettel, ez a későbbiekben problémát jelenthet. Tavaly nyáron az Atléti az átigazolási rekordját is megdöntötte Joao Felix szerződtetésével, bár ezt az összeget nagyrészt fedezte Antoine Griezmann eladása.

"Senki sem tudja megmondani, hogy mennyi pénzt veszítenek a klubok a jelenlegi helyzetben" - magyarázta Graham Hunter, spanyol labdarúgással foglalkozó szakíró. "Az Atlétinek szép pénzt kellene kapnia az egészen kiváló BL-szereplése miatt, de várhatóan ezt is megkurtítják. Ezen a héten már az elődöntőbe várták volna őket, ami még több bevételt biztosítana" - mondta a szakértő, aki a BL-ből így is 70 milliós bevétellel számol. "Az adósságuk miatt azonban lesznek olyan klubok, akik nagyobb eséllyel érdeklődhetnek a játékosaik iránt, mint máskor."

Kiszemelték az utódot

Marcos Llorente a kényszerű szünetet megelőzően egyre jobb teljesítményt nyújtott, sokan őt tekintik Partey potenciális utódjának. Többek között Llorente gólja is kellett, hogy a BL-nyolcaddöntőben búcsúztathassák a címvédő Liverpoolt. Partey azon a meccsen mélyebb szerepkörben szerepelt, lehetővé téve Llorente számára, hogy szabadon csatlakozzon a támadásokhoz, Hunter azonban úgy gondolja, hogy a spanyol játékos képes lenne átvenni a csapat első számú rombolójának szerepkörét is.

marcos-llorente-min.jpgFotó: Europress/AFP 

"Az Atlétinél úgy gondolkoznak, hogy hiába számít Partey régóta alapembernek, van némi mozgásterük, mert Marcos Llorente előbbre tudna lépni a sorban. Partey sokkal jobban érzi magát, ha egy helyről irányíthatja a meccs ritmusát, megállíthatja és elindíthatja a támadásokat. Llorente nem teljesen ilyen, atletikusabb és nagyobb eséllyel avatkozik be a játékba, lőtt is egy kulcsfontosságú gólt az Anfielden. Kiemelkedett, amikor az Alavesben játszott a Real Madrid kölcsönjátékosaként, valódi topjátékosnak tűnt."

"Nem is tudom, hogy Zinedine Zidane miért nem csapott le rá, amikor visszatért a Realhoz. Most már a második évét tölti az Atlétinél, és Partey-hoz hasonlóan ő is egy olyan játékos, aki nagyon sokat tanult a Diego Simeonéval való közös munka alatt. Partey rengeteget fejlődött Simeone kezei között, de Llorente miatt már érdemes megfontolni, hogy elengedjék a ghánai játékost, bevételhez jutva ezáltal. Ha Llorente nem lenne az Atlétinél, Partey megszerzése lényegesen nagyobb kihívás lenne a mostaninál."

Mindenkinek nehéz a helyzete

Az Arsenalnál elsősorban nem a kreativitás miatt számítanának Partey-ra, aki ebben a szezonban csak 16 helyzetet alakított ki a La Ligában. "Partey elég jól beszél angolul, ez tehát nem lenne neki akadály a Premier League-ben. Még mindig olyan korban van, hogy meg tudna birkózni az angol bajnokság sebességével és fizikalitásával. Nem ő a leggyorsabb játékos, de elnyűhetetlen atléta. Egy pillanatra sem gondolom, hogy Mikel Arteta lett volna a gyerekkori idolja, figyelembe véve a ghánai Premier League-játékosok listáját, és Arteta szerepkörét."

"Abban azonban biztos vagyok, hogy szívesen dolgozna egy olyan edzővel, akitől tanulhatna ezt-azt a pálya közepén való szervezés terén."

A járvány utáni gazdasági helyzetben minden klub kétszer is meg fogja gondolni, mielőtt nagyobb költekezésbe kezd, Hunter szerint azonban Partey-ért még így is megéri megkockáztatni a 45 millió eurót. "Az biztos, hogy az átigazolási piacra rányomja a bélyegét a világszerte történő leállás, és a kluboknak máshogy kell pénzt költeniük, figyelembe véve, hogy várhatóan hosszabb távon csökkenni fognak a bevételek. Arra is tekintettel lesznek, hogy a vírus mindenkire hatással volt, úgy vélem: a labdarúgás tiszteletteljesen folytatódik."

thomas-partey-granit-xhaka-statsbomb-min.pngFotó: Statsbomb

"Az egyik fő különbség az lesz, hogy a klubok belső könyvelése fogja meghatározni a költekezést, általánosságában csökkenni fog a játékosok vásárlására fordított összeg. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy belemenjenek egy olyan üzletbe, amit korábban elfogadhatónak tartottak, mert kevesebb erőforrás áll majd a rendelkezésükre. Partey a kivásárlási ára miatt - ami a spanyoloknál megszokott dolog - még mindig elég jó értéket képvisel. Túl kevés ez az összeg, ezért is tárgyalt az Atlético a hosszabbításról és a kivásárlási ár növeléséről."

"Ha ezt sikerülne megoldani, jól járna a játékos és a klub is, az Arsenalhoz hasonló klubok kevésbé. Rendkívül értékes és népszerű az Atlétinél, játszott belső védőt és szélső védőt is Simeone alatt. Az egyik meccsen még második csatárnak is fellépett, amikor Cholo gólt várt a csapatától, amit sikerült is összehozni. Főként hasonló poszton szerepel, mint Arteta és Simeone, de a sokoldalúságát is figyelembe kell venni az értékei között, amikor azon gondolkoznak, mennyi pénzt érdemes költeni rá" - mondta Hunter.

Lacazette lehet az ütőkártya

Múlt hónapban a The Sun arról írt, hogy az Arsenal akár Alexandre Lacazette-et is hajlandó lenne bevonni az üzletbe, spanyolországi jelentések pedig arról szóltak, hogy a futballista az Atlétinél éveket eltöltő honfitársánál, Griezmann-nál érdeklődött Simeone stílusáról. Lacazette a közösségi médiában tagadta ezeket a pletykákat, és Hunternek is megvannak a kétségei azzal kapcsolatban, mennyire illene a 28 éves játékos az Atléticóhoz. Az viszont kétségtelenül igaz, hogy a madridiaknak hatalmas szükségük lenne egy megbízható csatárra.

alexandre-lacazette-min.jpgFotó: Europress/AFP

"Jelenleg az Atlétinek szüksége van a pénzáramlás biztosította stabilitásra, és a mérlegelés alapján most is ez lenne a vonzóbb, bár a gólszerzés komoly gyengesége a csapatnak. Ez már egy ideje visszahúzza őket: 27 bajnokin 31 gólt szereztek, vagyis meccsenként alig több mint egyet. Hátul még mindig nagyon jók, talán nem annyira, mint régebben, de a fő probléma, hogy a Barcelona több mint kétszer annyiszor talált be (63), a Real Madrid (49) pedig 18-at vert rájuk. Ezek meghatározó különbségek, ha bajnoki címről, vagy a top 4-ről van szó."

"Jelenleg az Atlétit egyetlen pont választja el a top 4-től, viszont ha nem jutna be a BL-be, azt megérezné pénzügyileg. Szüksége van a gólokra, és kérdéses, hogy Lacazette alkalmas lenne-e, és főleg, hogy illik-e a klub profiljába az életkor tekintetében. Ha megnézzük a fontosabb csatárigazolásaikat, inkább a húszas éveik elején lévő játékosok közül válogatnak, méghozzá elég jól. Lacazette-nek megvan a tehetsége és sebessége, ez nem kérdés, de arról nem vagyok meggyőződve, hogy rá van szüksége az Atlétinek ezzel a fizetéssel."

via Sky Sports

Hozzászólások