La Liga - Roberto Carlos is beszállt a GOAT-kérdés eldöntésébe, lesöpörve a mai klasszisokat
Roberto Carlos is beszállt a GOAT-kérdés eldöntésébe, lesöpörve a mai klasszisokat
Fotó: Europress/AFP

Roberto Carlos is beszállt a GOAT-kérdés eldöntésébe, lesöpörve a mai klasszisokat

Takács MártonTakács Márton
2020/05/21 12:18
Roberto Carlos szerint soha többé nem lesz másik Ronaldo, az egykori klasszis balhátvéd azzal érvelt, hogy még Lionel Messi, Cristiano Ronaldo vagy Neymar sem hasonlítható korábbi brazil csapattársához.

Miután Ronaldo egy szenzációs szezonnal, az 1996/97-es barcelonai idénnyel berobbant a futball legmagasabb szintjére, térdproblémák akadályozták az elkövetkező öt évben. Így is visszatért legjobb formájában, és Brazíliát 2002-ben világbajnoki címhez segítette, majd a Real Madridhoz szerződött az Internazionalétól. 

Ronaldo, a brazil fenomén nem akarta elhagyni a Barcelonát, már az új szerződéséről is megállapodtak, mégis eladták | Eurosport

A legendás brazil csatár, Ronaldo állítása szerint annak idején megegyeztek a Barcelonával, hogy a Camp Nou-ban marad, ám Spanyolországban a leghosszabb varázslatát a Real Madridban produkálta, nem a katalánoknál. A brazilok legendás támadója, Ronaldo kijelentette, hogy sosem akart távozni Barcelonából, már az új szerződéséről is megállapodtak, amikor 1997-ben mégis elszerződött a Barcától, mégpedig az Internazionaléhoz, Olaszországban pedig végképp sztárstátuszba emelkedett.

Ronaldo öt évet töltött a Santiago Bernabéu-ban Robert Carlos csapattársaként, aki azt mondja, hogy honfitársa volt a legkiemelkedőbb tehetség egy olyan szupersztárokból álló gárdában, amelyet Galaktikusoknak neveztek. 

"Ronaldo már az edzéseken is kiemelkedett. Ő volt a legjobb. Soha nem lesz több Ronaldo, másik Fenomén. Se Neymar, se Cristiano vagy Messi - Ronaldo egyedülálló. Azt hiszem, a mi generációnkban nehezebb volt gólt szerezni. Akkor a védekezés inkább fizikai jellegű volt, és a támadók kevésbé voltak védettek. De Ronaldo mindenre képes volt." - mesélte egykori csapattársáról Roberto Carlos 

A sérülékeny Ronaldót még a világbajnokságon nyújtott káprázatos teljesítménye után is szkeptikusan fogadták, amikor 2002-ben csatlakozott a Luis Figo és Zinedine Zidane nevével fémjelzett Real Madridhoz. Amint Roberto Carlos szeretettel emlékeztet rá, honfitársa az Alavés elleni debütáló mérkőzésén eloszlatott minden kétséget az erőállapotával kapcsolatban.

"Tudtam, milyen hihetetlenül jó játékos érkezett hozzánk, de sok ember Madridban nem így gondolkodott. Sokakat meglepett a teljesítményével. Emlékszem, amikor 80 000 ember tapsolt neki boldogan, mert nagyon kellemes meglepetést okozott nekik."

Roberto Carlosnak csak emlékezetes pillanatai vannak a spanyol fővárosban eltöltött 11 éves időszakáról. Kiderült, hogy annak ellenére, hogy az öltöző tele volt a labdarúgás legnagyobb neveivel, mindegyikük otthon hagyta az egóját a csapat kedvéért.

"Csodálatos légkör uralkodott a klubban." - meséli a 47 éves világbajnok. "Annak ellenére, hogy hatalmas játékosok voltak, ez csak egy nagyszerű emberekből álló csoport volt, akik ugyanabban a környezetben dolgoztak. Mindannyian nagyon jó barátok voltunk, és még azok is vagyunk. Mutatós csapat voltunk. A Real Madrid nagyobb, mint az egók összessége. A klub hatalmas, és az egyesület olyan nagy hagyományokkal rendelkezett, hogy világklasszis játékosokat tudtunk megszerezni. A játékosoknak kellett alkalmazkodniuk a klub kultúrájához, és nem fordítva. Mindenkinek spanyolul kellett beszélnie az öltözőben. Az egyetlen, aki inkább portugálul, mint spanyolul szólalt meg, az David Beckham, mert nem hagyta el a házam! Közel állt Ronaldóhoz és hozzám is, tehát a portugálja gyorsabban javult, mint a spanyolja."

A Fenomén csúcsformában: Ronaldo egyetlen barcelonai idényének története | Eurosport

A brazil Ronaldo még szinte gyerekként került a Barcelona csapatához 1996 nyarán, majd alig egy évvel, 47 góllal és egy felejthetetlen szezonnal a háta mögött már távozott is. Egykori csapattársa és korabeli interjúk segítségével most felidézzük az idényt, amiben a világ csodálhatta a pályafutása csúcsán lévő brazil klasszist.

Természetesen Roberto Carlos egykori csapattársa, Zidane tovább élvezte nagy sikerét a Madrid edzőjeként. Valójában a francia jelenleg a második edzői időszakát tölti a Realnál, miután három egymást követő Bajnokok Ligája címet hódított el a csapatával, mielőtt 2018-ban lemondott.

Robert Carlos szerint, aki továbbra is nagykövetként dolgozik a Real Madridnál, nem meglepő, hogy Zidane edzőként ugyanolyan nagy sikert aratott a Bernabéuban, mint játékosként.

"Zizou a világ első számú labdarúgójaként érkezett a Realhoz annak idején. Nem olyan volt, aki sokszor szólalt volna meg, inkább hagyta, hogy a futballja beszéljen helyette a pályán. Olyan volt, mint egy művész vagy balett-táncos. Kétség nélkül minden idők egyik legjobbja. És most a világ egyik legjobb edzője. Nagyszerű ember is. Jó kapcsolatot alakít ki a játékosaival és ismeri a Real Madrid mentalitását. Egyszerűbbé tette a játékosok munkáját, és tudja, ők hogyan gondolkodnak. Annyira boldogok voltak a Zidane-nal, hogy egymás után három Bajnokok Ligája-trófeát nyertek; ami sokat mond róla."

Pogba, Mbappé, Haaland - megint újjáépítés jöhet a Real Madridnál? | Eurosport

Tavaly nyáron a Real Madrid rengeteg pénzt költött a keret felfrissítésére, megerősítésére. Az igazolások egy része nem váltotta be a reményeket, másoktól pedig eleve csak hosszabb távon vártak előrelépést. Akárhogy is, a következő átigazolási ablakban is kénytelenek lesznek néhány poszton - elsősorban a támadóknál - erősíteni, ha tartani akarják a lépést az európai elittel.

A Zidane tavaly nyári legnagyobb igazolása Eden Hazard volt, aki Spanyolországban nehéz, sérülésektől sújtott első szezonon van túl. Roberto Carlos azonban bízik abban, hogy a belga válogatott klasszis kitölti majd a Cristiano Ronaldo és Lionel Messi által hagyott űrt, amikor a páros végül visszavonul.

"Még mindig úgy gondolom, hogy van még három éve a csúcson, de Neymar, Mbappé és Hazard vehetik át Ronaldo és Messi helyét. Hazard rövid idő alatt bizonyíthatja, hogy a világ első számú focistája."

via goal.com


Hozzászólások