La Liga - A Real norvég csodatinije több mint öt év és három kölcsönidény után kaphatja meg a lehetőséget 
A Real norvég csodatinije több mint öt év és három kölcsönidény után kaphatja meg a lehetőséget
Fotó: Europress/AFP

A Real norvég csodatinije több mint öt év és három kölcsönidény után kaphatja meg a lehetőséget 

Nánási AntalNánási Antal
2020/08/14 19:15
Szerdán jelentette be a Real Sociedad, hogy a Real Madrid visszarendelte kétéves kölcsönjátékából Martin Ödegaardot, aki így egy szezont követően távozik Baszkföldről. A 2015 januárjában szerződtetett norvég csodatini három különböző klubnál eltöltött kölcsönidőszak után a jelek szerint az előttünk álló idényben megkapja a bizonyítási lehetőséget Zinedine Zidane-tól.

Lehet-e valaki 16 évesen Galaktikus? címmel közölt írással adtunk hírt a Hosszabbításon bő öt éve arról, hogy a fél Európa által csodált, a másik fele által leigazolni kívánt norvég csodagyerek, Martin Ödegaard végül a Real Madridhoz igazolt. A transzfer idején alig tizenhat éves tinédzser azzal a kikötéssel igazolt a Királyiakhoz, hogy rögtön az első csapat kereténél veszik számításba, illetve, hogy édesapja edzői állást kap a klub utánpótlásában. 

Az edzések alatt aztán Ödegaard valóban az akkoriban Carlo Ancellotti által vezetett felnőttcsapattal edzett, egy-egy bajnoki-, valamint kupameccsen be is mutatkozott a Realban, szépen fokozatosan azonban végül a Castilla keretében találta magát. A spanyol harmadosztályban ritkán fordulnak meg heti százezer eurót kereső norvég tinédzserek, Ödegaard jelenléte így érthetően kellő ellenszenvet váltott ki a csapaton belül. Nem volt jó ez a megoldás sem a klubnak, sem pedig a játékosnak, így jött az a megoldás, ami általában ilyen esetekben kézenfekvő ─ a kölcsönadás.

Martin Ödegaard a Getafe elleni spanyol bajnokin 2015 májusábanMartin Ödegaard a Getafe elleni spanyol bajnokin 2015 májusábanFotó: Europress/AFP

Az elmúlt bő három évben így Martin Ödegaard eltöltött egy félszezont a Heerenveen-nél, majd egy teljes idényt a szintén holland Vitesse játékosaként. Az Eredivisie után 2019 nyarán a Real elérkezettnek látta az időt arra, hogy a holland ligánál erősebb bajnokságban versenyeztesse norvég ígéretét, nem utolsó sorban pedig szem előtt tartsa játékosát, ezért két évre kölcsönadta Ödegaardot a Real Sociedadnak. A mögöttünk hagyott szezonban a norvég a jelek szerint megtalálta helyét a baszk csapatban, minden sorozatot figyelembe véve ugyanis 36 mérkőzésen lépett pályára, melyeken szerzett 7 gólt és kiosztott 9 gólpasszt. A Manchester City elleni BL-búcsú után már írt róla a Marca, hogy Florentino Perez megfelezheti a kölcsönidőszakot és visszarendeli a játékost, két napja pedig mindez hivatalossá is vált.

"Nagyon nehéz rövid időn belül is mély nyomot hagyni magad után, de neki sikerült. Most, hogy Martin elhagy bennünket, hogy visszatérjen a Real Madridhoz, megköszönjük neki azt a sok felejthetetlen élményt, amellyel megajándékozott Bennünket. Góljaira, játékára, személyiségére jóleső érzéssel emlékezünk majd!" ─ búcsúzott volt játékosától a Real Sociedad.

Az elmúlt szezonban kétségtelenül szintet lépő 22-szeres norvég válogatott játékos, aki első madridi korszakából Európai Szuperkupa-győztesnek vallhatja magát, egy, a Real Sociedad hivatalos Twitter-csatornáján közzétett videóban búcsúzott el az Anoeta közönségétől. Ödegaard megköszönte a belé fektetett bizalmat, amellyel reményei szerint élni is tudott, továbbá valamennyi csapattársának és a szakmai stábnak is kifejezte háláját, akik mint mondta, "minden nap segítették, hogy jobb legyen." 

Több mint öt évvel Madridba való igazolása után tehát szeptemberben kezdődik meg érdemben Martin Ödegaard karrierje a Real Madrid csapatában. A még mindig csak 21 éves középpályásnak nem lesz egyszerű dolga, a játékpercekért folytatott harcot ugyanis többek között Toni Kroos, Luka Modric és Casemiro ellen kell megvívnia. Az idő mindenesetre neki dolgozik, az a tény pedig, hogy a Sociedadban mutatott produkciója láttán a Real vezetői visszarendelték, kellőképpen fel is szabadíthatja és még jobb teljesítményre ösztönözheti.

Az előzetes tervek szerint a La Liga 2020/2021-es idénye szeptember 12-én indul. 

via goal.com

Hozzászólások