La Liga - VAR: a Barcelona elnöke bekéretné a hangfelvételeket
VAR: a Barcelona elnöke bekéretné a hangfelvételeket
Fotó: Europress/AFP

VAR: a Barcelona elnöke bekéretné a hangfelvételeket

Soós PéterSoós Péter
2020/10/27 09:13
Josep Maria Bartomeu tudni akarja, hogyan született meg pontosan a VAR-döntés a hétvégi El Clásicón a Real Madrid tizenegyeséről. Az FC Barcelona elnöke szerint a videóbíró segítségével hozott ítéletek szempontjai érthetetlenek, ezért közös fellépést javasol. A presidente azt is elmondta, esze ágában sincs lemondani.

A Barça-elnök is kifakadt a gránátvörös-kékek szerint a Real Madridnak a szombati spanyol klasszikuson jogtalanul megítélt tizenegyes kapcsán – olvasható a Mundo Deportivo online kiadásában. Mint ismert, Clément Lenglet meghúzta Sergio Ramos mezét, aki elesett, a játékvezető pedig a VAR segítségével tizenegyest ítélt a fővárosiaknak, melyet a sértett értékesített, s ezzel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó. A katalánok szerint Ramos „rossz irányba dobta magát”, valamint a mezhúzás előtt ő szabálytalankodott a francia védővel szemben.

Azóta a spanyol sajtó megszellőztette, hogy a játékvezetők közti hangfelvételeken elhangzik, az alapvonali asszisztens azt mondja Martínez Munuera játékvezetőnek: „Ramos volt szabálytalan”. Josep Maria Bartomeu hétfő este tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, bekéretné az ominózus hangfelvételeket, hogy megtudják, a VAR-ral történt konzultációt követően miként jutottak arra a döntésre, hogy büntető jár a blancóknak.

„Arról informáltak, hogy létezik egy ilyen hangfelvétel, melyen az alapvonali asszisztens azzal fogadja Martínez Munuera játékvezetőt, hogy Ramos szabálytalankodott. Meghallgatnánk, mert meg akarjuk védeni a klub érdekeit. Az nem lehet, hogy egyik mérkőzésen egy ilyen esetért nem jár büntető, ellenünk meg igen. Nem világosak tehát a videóbíró döntéseinek szempontjai. Kedden lépni fogunk ez ügyben. Szeretnénk, hogy legyen technológia, de akkor az működjön igazságosan.”

Az elnök a kritériumok tisztázásához a spanyol szövetség (RFEF) közbenjárását kérné, hogy minden klub részt vehessen ebben a folyamatban. Bartomeu előtt Josep Vives, a Barcelona szóvivője ismertette a klub hivatalos álláspontját.

Kifakadt a Barcelona edzője a csapatát sújtó VAR-döntések miatt | Eurosport

Ronald Koeman élesen kritizálta a játékvezetőket a hétvégi El Clásicót követően, szerinte ugyanis nagy hibát követtek el azzal, hogy megítélték Sergio Ramos büntetőjét. A holland szakember ráadásul most már tendenciát lát abban, hogy amikor a spanyol bajnokság videóbírói megvizsgálnak egy-egy kétes jelenetet, rendre a katalánok kárára ítélnek.

„Az elnökség támogatja a technológia használatát, de nem ért egyet abban, ahogy az utóbbi hónapokban alkalmazták. Ez alatt azt értjük, hogy nem igazságosan és etikusan működtették, hiszen más klubok is panaszkodtak. Várjuk a RFEF állásfoglalását.”

A sajtótájékoztatón az is kiderült, Bartomeunak esze ágában sincs lemondani, pedig a klub csak a helyi egészségügyi hatóság jóváhagyására vár ahhoz, hogy kitűzze az elnökkel szembeni bizalmatlansági indítvány szavazásának időpontját. Eredetileg jövő héten tartották volna a voksolást, de engedély hiányában egyelőre csúszik a Camp Nouba tervezett esemény. A klubtagok egy csoportja – amely változást szeretne a vezetésben – szeptemberben nyújtotta be a petíciót, amely 20.687 aláírást tartalmaz. A szabályok szerint a teljes tagság 15 százalékának (16.520 fő) kell kérnie szavazást a bizalmatlansági indítványról.

A tisztújító közgyűlést egyébként a tervek szerint márciusban tartanák.

Hozzászólások