La Liga - Kirúghatják a Barcelona vezetőedzőjét a gyenge eredmények és játék miatt
Kirúghatják a Barcelona vezetőedzőjét a gyenge eredmények és játék miatt
Fotó: Europress/AFP

Kirúghatják a Barcelona vezetőedzőjét a gyenge eredmények és játék miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/29 19:05
Ha hihetünk a sajtóhíreknek, Quique Setiennek már csak pár hete maradt, hogy meggyőzze a Barcelona játékosait és a vezetőségét az alkalmasságáról. Az edző januárban vette át a katalán csapat irányítását, miután a korábbi szakvezető, Ernesto Valverde elveszítette az öltöző és a vezetőség bizalmát. Most úgy tűnik, hogy Setien is hasonló sorsra jut a nyáron.

Idén januárban bombaként robbant a hír, hogy a Barcelona vezetősége megvált a csapatot 2017 óta irányító Ernesto Valverdétől. Önmagában az edző távozása nem volt meglepő fejlemény, az időzítés viszont már annál több kérdést vetett fel, hiszen sokan már a 2019-es Bajnokok Ligája-szereplés után várták ezt a lépést. Azzal, hogy szezon közben szánta el magát a Barca az edzőváltásra, nehéz helyzetbe hozta magát, hiszen eleve kevesebb edző közül válogathatott, ráadásul elismerte, hogy az új szakembernek a válság elhárítása lesz az első feladata.

Hab a tortán, hogy a körülmények arra utalnak, a vezetőség különösebb koncepció nélkül cserélt edzőt, a kiszemelt jelöltek ugyanis sorban visszautasították a klub ajánlatát. Valverde utódjaként a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát, Ronald Koemant, illetve a klublegenda Xavit szemelte ki a Barcelona, ám mindketten nemet mondtak. Így fordult a klub vezetőségének figyelme a Las Palmas és a Betis kötelékében látványos és stílusos játékkal berobbanó Setien felé, akinek viszont semmilyen tapasztalata nem volt Barca-szintű klubnál.

Vasárnap még tehenek között mászkált, hétfőtől már ő edzi Messiéket | Eurosport

Quique Setien, a Barcelona labdarúgócsapatának új vezetőedzője kinevezése után elárulta, még a legmerészebb álmaiban sem tudta elképzelni, hogy egyszer a Barcát irányíthatja. A Real Betis korábbi trénere, a 61 éves Setien hétfőn váltotta a menesztett Ernesto Valverdét a Barcelona kispadján.

Utóbbi azért fontos szempont, mert a Barcelonában nagy hatalommal bírnak a játékosok - Lionel Messi és Gerard Piqué a két hangadó -, vagyis a katalánok mindenkori vezetőedzőjének elsődlegesen őket kell meggyőznie az alkalmasságáról. Setiennek ez egyelőre nem sikerült, a játékosok az edző által megkövetelt taktikával és a médiának adott nyilatkozataival is elégedetlenek. Az egyik gyakori kritika az edzővel szemben, hogy a tréningek során mindent a végtelenségig leszabályoz, minimális szabadságot biztosítva a játékosoknak.

Ezek a kritikák nagyon hasonlóak azokhoz, amiket Rafa Benítez és a stábja kapott a Real Madridnál, ami akkor edzőváltáshoz és Zinedine Zidane érkezéséhez vezetett. Barcelonában nem csak Setien, de a másodedzője, Eder Sarabia is népszerűtlen személynek számít.

Setient ebből a helyzetből valószínűleg az sem mentené meg, ha a körülmények ellenére élvezné a vezetőség bizalmát, de az már a kinevezésekor is kérdéses volt, ez mennyire állt a rendelkezésére. Egy dolog biztos: a klub vezetősége azt várta az edzőváltástól, hogy jelentősen előre lép a csapat a mutatott játék és az eredményesség terén, márpedig ezek közül egyik sem valósult meg. Olyannyira nem, hogy sajtóhírek szerint alig pár hete maradt, hogy meggyőzze a vezetőket és a játékosokat az alkalmasságáról.

A címvédő Barca pontokat hullajtott a mumus Celta otthonában | Eurosport

A címvédő FC Barcelona 2-2-es döntetlent játszott a kiesés ellen küzdő Celta Vigo otthonában a spanyol labdarúgó-bajnokság 32. fordulójának szombati játéknapján. A találkozón a vendégek Luis Suárez góljaival kétszer szereztek vezetést, a házigazdák előbb az 50., majd a 88. percben egyenlítettek.

 

Ehhez viszont nagyon sokat kellene javulnia a csapatnak, főleg az eredményesség terén. Az újraindítás óta a Barcelona két döntetlent is játszott a bajnokságban, és jelenleg két pont a hátránya a Real Madrid mögött. Setien állását jó eséllyel egy Bajnokok Ligája-győzelem menthetné meg leginkább, de a mutatott játék alapján legfeljebb a lebonyolítási rendszerben bízhat a csapat. Sőt, az is elképzelhető, hogy Setien sorsa az eredményektől függetlenül eldőlt, nemrég ugyanis az edzői székkel többször szóba hozott Xavi sokatmondó nyilatkozatot tett.

"Felkészültem a vezetésre, a legfőbb álmom az, hogy a Barcelona edzőjévé váljak. Januárban a Barcelona hozzám fordult, de még nem álltam készen, akkor sem a körülmények, sem az idő nem volt megfelelő. Remélem, újra keresni fognak." 

via goal.com

Hozzászólások