La Liga - Miért bizonytalan Zidane jövője a Real Madridnál?
Miért bizonytalan Zidane jövője a Real Madridnál?
Fotó: Europress/AFP

Miért bizonytalan Zidane jövője a Real Madridnál?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/18 15:41
Amennyire váratlanul jött, épp annyira tűnt logikusnak, amikor Zinedine Zidane lemondott a Real Madrid vezetőedzői posztjáról. Előre látta, hogy az újjáépítés elkerülhetetlen, ő pedig csak veszíthet azzal, ha belevág egy bizonytalan projektbe. Az idő őt igazolta, épp ezért volt furcsa döntés, hogy kevesebb mint egy évvel később visszatért a klubhoz, a helyzet ugyanis alig változott.

Két dolgot egészen biztosan nem lehet elvitatni Zinedine Zidane-tól: azt, hogy a pályán egy valódi zseni volt, illetve, hogy egész pályafutása során kiváló döntéseket hozott. Ez utóbbi képességét edzőként is megőrizte, párját ritkító tudatossággal építette fel magát odáig, hogy leülhetett a világ egyik legnagyobb klubjának a padjára. És nem csak, hogy megállta a helyét ebben a szerepben, de két és fél szezon leforgása alatt a világ legsikeresebb edzői közé emelkedett, annak ellenére, hogy taktikusként távolról sem sorolható a zsenik közé.

Pérez meggyőzte

Egy karrierdöntés viszont nagyon kilóg a sorból: 2019 márciusában elfogadta Florentino Pérez ajánlatát, és a Real Madrid újjáépítésére irányuló projekt élére állt. 2018-ban épp azért hagyta ott a klubot, mert látta, hogy hatalmas változások szükségesek a sikerszéria folytatásához, viszont úgy érezte, hogy a vezetőség nem támogatja eléggé a folyamatban. Pérez eredetileg Mauricio Pochettinót és Antonio Contét szemelte ki a kispadra, azonban - különböző okok miatt - egyikükkel sem járt sikerrel.

Zidane ezernyi kihívással nézhet szembe a Real Madrid régi-új edzőjeként | Hosszabbítás

Guillem Balague az egyik legelismertebb spanyol labdarúgással foglalkozó szakíró, igen nagy rálátása van a Real Madridnál történtekre is. Az ő BBC-n megjelent írásának fordítását közöljük az alábbiakban. 10 hónappal azután, hogy azt mondta a Real Madridról, " Szeretnék maradni, de ha nem követnek, jobb, ha megyek", Zinedine Zidane visszatért a Santiago Bernabéu forró kispadjára.

Zidane elméletben mindent megkapott, amit korábban hiányolt: egyrészt megígérték neki, hogy a keretben jelentős változások lesznek, másrészt pedig biztosították, hogy döntő szerepe lesz az átigazolási politika meghatározásában. Az egyik felét sikerült is betartani, mert változások valóban voltak, az más kérdés, hogy Zidane fejében aligha ez az irány bontakozott ki. Eden Hazard-t leszámítva zömmel fiatal tehetségeket igazolt a Real Madrid, a létszámfelettivé vált sztárok közül pedig mindenki az edző nyakán maradt.

Eddig az eredmények is elmaradtak a várakozásoktól. Zidane a visszatérése óta lejátszott 15 bajnokiból csak hetet nyert meg, ami 46,7%-os győzelmi arány. Csak összehasonlításképp: az eleve ideiglenes megoldásnak szánt Santiago Solari 68,8%-os győzelmi mutatóval zárta a realos pályafutását. Marco Asensio és Hazard sérülése hozzájárult a gyenge szezonkezdéshez, azonban Zidane jól láthatóan szenved a kezdő összeállításával. Hiába próbálkozott 4-4-2-es és 4-3-3-as felállással is, a csapat védekezését nem tudta megszervezni.

Zidane mást akart

Taktikai értelemben Zidane sosem tartozott az edzőzsenik közé, azonban képes volt kezelni a Real Madrid öltözőjében felhalmozódott, tekintélyes mennyiségű egót. Visszatérése óta ellenben megosztó döntéseket hozott, például a klub fiatal játékosaival kapcsolatban. Marcos Llorentét elengedte a városi rivális Atlético Madridhoz, Sergio Reguilónra annak ellenére sem tartott igényt, hogy Marcelo az előző idényben 11 kilós súlyfelesleggel játszott, Dani Ceballos pedig már az első arsenalos meccsein megmutatta, bőven beférne a Realba is.

000_1JQ5VV.jpgFotó: Europress/AFP

Zidane a nyár során Paul Pogbát szemelte ki a középpálya megerősítésére, azonban a Manchester United kemény tárgyalópartnernek bizonyult, Pérez pedig egyébként sem volt meggyőződve a világbajnok középpályás hasznosságáról. Az elnök inkább Christian Eriksen és Donny van de Beek leigazolását szorgalmazta volna, a két zseniális középpályásra azonban nemet mondott a Pogbához ragaszkodó vezetőedző. Az egyik legfontosabb stratégiai kérdésben tehát ellentét feszült az elnök és az edző között, így végül ezen a poszton elmaradt az erősítés.

Az eladások sem úgy alakultak, ahogyan azt Zidane szerette volna. Eredetileg Isco, Gareth Bale és James Rodriguez sem szerepelt a szakember tervei között, végül azonban - megfelelő ajánlatok híján - mindhárman maradtak a Real Madridban. Bár a pályán nyújtott teljesítményükre eddig nem lehet panasz (ami leginkább a három meccsen két gólt és egy gólpasszt jegyző walesiről mondható el), összességében mindegyik fél jobban járt volna a klubváltással. A helyzeten az sem javít, hogy a PSG-hez szerződő Keylor Navasra viszont számított volna az edző.

Jöhet egy újabb visszatérés?

A spanyol sajtóban tényként kezelik, hogy Zidane és Pérez között rossz, de legalábbis feszült a viszony. Zidane elégedetlen a nyári játékosmozgásokkal, hiszen az ígért forradalom elmaradt, a keret pedig két kasztra osztható: a kifutófélben lévő veteránokra és az ezen a szinten rutintalan tehetségekre. Az elnök leginkább azt sérelmezi, hogy zömmel azok játszanak, akik az edző korábbi sikereiben is kulcsfigurák voltak, az új szerzemények ellenben alig kaptak lehetőséget ebben a szezonban. Nehezen feloldható ellentét, az biztos.

000_1K83N9.jpgFotó: Europress/AFP

Ebből kifolyólag nem lenne meglepetés, ha Zidane második realos időszaka a vártnál hamarabb véget érne. Amennyiben így történik, az megnyithatja az utat José Mourinho előtt, Pérez ugyanis mind a napig kiváló kapcsolatot ápol az edzővel, már idén tavasszal is felmerült a visszatérésének a lehetősége. Mourinho 2013-ban azért távozott a Realtól, mert az öltözőben több játékos is ellene fordult: Iker Casillas, Cristiano Ronaldo és Sergio Ramos. Előbbi kettő már nincs a klubnál, a klasszis védő szerződéséből pedig már csak két év van hátra.

via BBC

Hozzászólások