La Liga - Messi és Xavi is nagyra tartja a Barcelona új passzkirályát
Messi
Fotó: Europress/AFP

Messi és Xavi is nagyra tartja a Barcelona új passzkirályát

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/23 10:02
Bár a Barcelona játékáról a szurkolók többségének egyből a passzjáték ugrik be, Pep Guardiola távozása óta a katalánok fokozatosan távolodtak a klub védjegyévé vált stílustól. Az, hogy a csapataitól letámadást és labdabirtoklást követelő Quique Setién lett a Barca új vezetőedzője, ilyen tekintetben különös jelentőséggel bírt, és az sem véletlen, hogy a brazil passzkirály, Arthur rögtön belopta magát a szakember szívébe. 

Az első komolyabb teszt hatalmas csalódással ért véget Quique Setién számára a Barcelona kispadján, a Real Madrid ugyanis - megérdemelten - megnyerte a Bernabeuban megrendezett El Clásicót. Az edző azt a nehéz feladatot vette a nyakába, hogy visszaállítsa a klub évek óta megkopott nemzetközi dominanciáját, amelyhez első lépésként a régi, passzorientált stílust igyekszik újra felépíteni. Azon a bizonyos mérkőzésen azonban csak egy játékos volt, aki a teljesítményével azt jelezte, jó úton jár az edző és a csapat.

arthur-real-madrid-min.jpgFotó: Europress/AFP

Arthur az első félidőben 44-szer passzolt, többet, mint bárki más a mezőnyben. Valamelyest hasonló volt a helyzet a katalánok másik, Setién-érában elszenvedett vereségénél is: a Valencia elleni idegenbeli mérkőzésen ugyanúgy a brazil játékos volt az edző optimizmusának egyetlen forrása. "Különleges futballista, aki mindent megért" - mondta róla Setién, aki egyértelműen hosszú távú megoldást lát a 23 éves középpályásban. Ezzel nincs egyedül. "Nagyon biztonságos és megbízható játékos" - fogalmazott Lionel Messi. "Megvan benne a La Masia-stílus."

Xavi is egyetértett. "Ő az egyik olyan játékos, akiről azt mondhatjuk, hogy Barca-DNS-sel rendelkezik."

Messi dicséretét hallva Arthur rögtön előkapta a telefonját, hogy rákeressen a neten, egészen pontosan mit mondott róla az argentin zseni. Xavi véleménye pedig talán még nagyobb jelentőséggel bír, és nem csak azért, mert többször felmerült az a lehetőség, hogy a korábbi középpályás visszatérhet vezetőedzőként a klubhoz. Xavi - még Messinél és a közönség által imádott Andrés Iniestánál is jobban - a Barcelona-stílus megtestesítője. Ő az az ember, aki bemelegítő-gyakorlatként számon tartott rondóból meccsnyerő játékelemet faragott.

Fotó: Sky Sports

Xavi időről időre elmondja, hogy Arthurban látja az örökösét, és nincs abban semmi meglepő, hogy a saját tükörképét látja viszont a brazil játékosban, mert a pályán kísérteties a hasonlóság. Az azonos poszton túl Arthur a klublegendát idézi azzal is, ahogyan fedezi a labdát a testével, majd a csapat metronómjaként körbe-körbe járatja a labdát. Még a számok alapján is van párhuzam a két játékos között. A Gremiótól való távozását követően a tavalyi volt az első barcás idénye, mégis 80 passzt átlagolt 90 perc alatt. 

Ezzel még csapattársát, Sergio Busquetset is túlszárnyalta.

A Valencia ellen több passzt mutatott be - szám szerint 142-t -, mint bárki az elmúlt hat évben a La Ligában. Hogy előtte ki járt hasonló magasságokban? Xavi, természetesen. Ez a statisztika különösen lenyűgöző annak fényében, hogy Ernesto Valverde sokkal pragmatikusabb edző volt, akinek a stílusa nem feltétlenül illett a Barcelona passzmesteréhez. Stílus tekintetében Setién sokkal közelebb áll hozzá, ezt már az edző Real Betisnél elvégzett munkája alapján is biztosra lehetett venni, és az első jelek is biztatóak voltak.

Setién bemutatkozó mérkőzésén, a Granada ellen a Barcelona több mint 1000 passzal próbálkozott - sokkal többel, mint Valverde alatt bármikor. Ami azt illeti: ennél többre csak a Guardiola-féle Barcelona volt képes azóta, amióta az Opta statisztikákkal foglalkozik. Egyértelmű, hogy az új edző a régi értékek visszaállítására törekszik, amelynek Arthur lehet az egyik nagy nyertese. Granadában a 82. percben lépett pályára, és mire lefújták a találkozót, egy kivételével az ellenfél összes játékosánál több passzt mutatott be.

arthur-barcelona-2-min.pngFotó: Sky Sports 

Annak ellenére, hogy a szezon elején sérülés hátráltatta, melynek hatásait még most is érzi, Arthur a passzstatisztikák tekintetében a topjátékosok közé tartozik. A legjobb hatban van az ellenfél támadó harmadában kiosztott passzok tekintetében, és második a társakat üres területben megjátszó átadások terén. A Jordi Albával kialakult kapcsolat ráadásul azt mutatja, nem csak Xavival, de Iniestával is mutat némi hasonlóságot. Ez egyfelől jelzi, mekkora potenciál van benne, másfelől a tudásáról is sokat elárul.

Tisztában van a személyes felelősségével is. Legutóbbi sérülésénél specialistához fordult, hogy még több munkát végezhessen el otthon. A spanyolországi lezárásokat megelőzően egyéni edzéstervvel készült, amivel az erőnlétét és a fizikai erejét próbálta fejleszteni. Emellett pedig leckéket vesz katalán nyelvből is. Pontosan erre a hozzáállásra van szükség, hogy a Barcelona ismét fölfelé mozduljon el. Ahol Messi futballozik, ott reménykedni is szabad, azonban az előző évek egyik legfontosabb tanulsága épp az, hogy önmagában az argentin zsenije sem elegendő.

Arthur egyre jobban megérti magát Frenkie de Jonggal is, amely még egy értékes kapcsolat lehet a Barca számára, az ugyanis biztos, hogy mindketten fontos részei lehetnek a klub jövőjének. Azt még korai lenne kijelenteni, hogy Arthur lesz az új Xavi, de egyértelműen az egyik kulcsa lehet a régi stílus visszaállításának.

via Sky Sports

Hozzászólások