La Liga - Messi ledobta a bombát a Barcától való távozási szándékának bejelentésével - mi jöhet most?
Messi ledobta a bombát a Barcától való távozási szándékának bejelentésével - mi jöhet most?
Fotó: Europress/AFP

Messi ledobta a bombát a Barcától való távozási szándékának bejelentésével - mi jöhet most?

Takács MártonTakács Márton
2020/08/26 11:09
A hatások már érezhetőek a labdarúgásban, pedig Lionel Messi még nem is igazolt el eddigi egyetlen profi klubjától, a Barcelonától. Néhány tehetősebb topklubnál azon gondolkodhatnak most, mit tehetnének azért, hogy megpróbálják megvenni az argentin zsenit. A sokkolt Barca-vezetőknek pedig azt kell kitalálniuk, hogyan reagáljanak a fejleményekre. Az egyik legkiválóbb szakíró, Miguel Delaney járta a körbe a témát.

Míg Messi egyértelműen eldöntötte, hogy el akarja hagyni a Camp Nou-t, mindennel tisztában lehetünk, csak azzal nem, mi következik ezután. Valószínűleg szemtanúi lehetünk egy csúnya jogi csatának, ami a futball történetének eddigi legnagyobb átigazolását kíséri majd. Ez a leírás ugyanúgy alkalmazható a történtek illusztrálására, mint a következményeinek jellemzésére.

Hivatalos: Messi távozni akar Barcelonából | Eurosport

Az FC Barcelona labdarúgócsapata hivatalosan is megerősítette, hogy a hatszoros aranylabdás Lionel Messi távozni kíván a klubtól. A Barcelona közölte, a csapatkapitány hivatalos dokumentumot juttatott el távozási szándékáról az egyesülethez. A válás ugyanakkor pereskedéshez vezethet, mivel a klub szerint Messi egy záradékra hivatkozva szeretne csapatot váltani, amely lehetővé tenné számára, hogy ingyen igazoljon másik klubhoz, csakhogy - a Barca tájékoztatása szerint - annak határideje júniusban lejárt.

A klub szerint Messi egy záradékra hivatkozva szeretne csapatot váltani, amely lehetővé tenné számára, hogy ingyen igazoljon másik klubhoz, csakhogy - a Barca tájékoztatása szerint - annak határideje június 30-án lejárt. Ennek értelmében 700 millió eurós kivásárlási árat követelhetnének érte, ha kitart döntése mellett. Az argentin stábja úgy véli, hogy a szezon kényszerű meghosszabbítása azt jelenti, hogy már nem érvényes az eredeti dátum, szerintük az csak augusztus 31-én jár le. A legerősebb viták jelenleg is zajlanak - szinte mindenhol. 

El kell ismerni, hogy ez nem pusztán hatalmi játék. Spanyol és argentin források ragaszkodnak azon információikhoz, hogy Messi el akar menni még akkor is, ha a népszerűtlen elnök, Josep Bartomeu elnök is távozna. Ez a tény önmagában indokolja a tömeges lemondást. A Barcelona legnagyobb játékosa olyan döntést hozott, amely egy pillanatra is elképzelhetetlennek tűnt eddig. Ez a labdarúgás gondatlansága. És Bartomeu még kedden este is ragaszkodott a saját posztjához.

Messi jelenleg nem látja úgy, hogy Barca a közeljövőben megnyerhetné a Bajnokok Ligáját, pláne nem a még saját aktív éveiben. Ez az oka annak, hogy 33 éves korában távozna. A BL-trófea az, amit minden mást megelőzve meg akar szerezni. Ez a vágy fogja vezetni ezután is. 

Amikor a Barça még a la Masiára épült - van visszaút az ámokfutás után? | Eurosport

Nyolc év telt el azóta, hogy az FC Barcelona tizenegy saját nevelésű játékossal verte soros ellenfelét a La Ligában. Azóta sok minden történt a futball világában és a klubnál is, de amit manapság tapasztalunk a katalánoknál, történelmük legnagyobb válsága. Az egykor virágzó La Masia vonalát teljesen leépítették, haszontalan, százmilliós igazolásokat preferáltak a fiatalok helyett.

Ezért szinte biztosan elfelejti az olyan romantikus választásokat, mint például argentin nevelőklubja, a Newell Old Boys vagy az általa is nagyon kedvelt Marcelo Bielsa által irányított Leeds United, vagy az olyan nyomasztó kimenetelt, mint például a Xavi katari egyesületéhez való csatlakozás. Beszélt David Beckham MLS-klubjával, az Inter Miami-val is, de erre a megoldásra inkább akkor számít, ha Európában végleg befejeződne a karrierje. 

Ez azt jelenti, hogy csak bizonyos számú klub van, amely vonzza őt, és amely meg is engedhetné magának a szerződtetését. 

Az európai ügynökök, akik szuperklubokkal dolgoznak, azt mondták, hogy mindenki legalább megpróbálja megtalálni a forrást erre. Ez alapján a szóba jöhető jelöltek: a Chelsea, a Manchester City, a Paris Saint-Germain, a Bayern München, a Manchester United, a Liverpool, a Juventus, az Internazionale és… a Real Madrid.

Mi lesz veled, Messi, mi lesz veled, Barcelona? | Eurosport

A Bayern elleni megalázó BL-búcsú után egyből felreppentek, talán minden korábbinál erősebben a pletykák, miszerint Lionel Messi szeretné elhagyni a Barcelonát. Arról, hogy milyen jövője lehet az argentin zseninek máshol, és hogyan lehetne újjáépíteni vele vagy nélküle a történelmi mélypontra jutó Barcelonát, Ellenbruch Zsolttal, a Tükörszélső blog szerzőjével beszélgettünk a Klubrádió Hosszabbítás című műsorában.

Csak gazdag egyesületek jöhetnek szóba, miközben Messi nyilván nem menne a Barca legnagyobb riválisához, a Realhoz. Lehetséges, hogy Messi feldühödött a katalán klubvezetők hierarchiája miatt, de nem akarja elárulni a szurkolókat. Időközben a Liverpool és a Juventus megvizsgálhatja, lehetséges-e az üzlet, de valószínűleg gyorsan megtalálják a választ, hogy nem az. Ennyit az ötletről, hogy Messit és Ronaldót párosítsuk egy utolsó giccses táncra és rivalizálásuk utolsó felvonására.

A Ronaldo-eset óvintézkedést kínál az Inter számára is, Messi életkorát és a potenciális szerződésének időtartamát figyelembe véve. Érdeklődhetnek, de a hatszoros aranylabdás évente legalább 90 millió fontba kerülne, ha mindent egybeveszünk. A City, a PSG és a Chelsea messze a legjobb helyzetben vannak ahhoz, hogy megfizethessék, de ez nem azt jelenti, hogy kényelmesebb a pozíciójuk. Csak egy esélyt érzékelhetnek, amelyet érdemes lenne esetleg megragadni. Az United és a Bayern hasonló helyzetben lehetnek, ám ez szinkronban lenne a szokásos körültekintésükkel.

Roman Abramovich már régóta áhítozik Messi megszerzéséért. Pep Guardiola nyilvánosan kijelentette, hogy ő is szívesen látná Messit, de a katalánhoz közeli források szerint Pep tudatában van annak, hogy Messi nélkül is megnyerheti a Bajnokok Ligáját - ami nem sikerült neki se a Bayernnel se a Manchester City-vel -, és a kapcsolatuk egyáltalán nem olyan nagyszerű már, amilyennek képzeljük. Neymar pedig jobban szereti a barátját úgy, ha az máshol focizik, mint ő.

Messi Manchester Cityhez való igazolása bonyolult, de lehetséges korábbi barcás csapattársa szerint | Eurosport

Ha esetleg Lionel Messi távozna a Barcelonából, lehetséges, hogy éppen a Manchester Cityhez szerződik, mondja Yaya Toure, de a Barcelona és a City egykori középpályása úgy véli, bármilyen üzlet nyélbe ütése a hatszoros aranylabdással kapcsolatban bonyolult lesz ezen a nyáron. A lehetséges távozását állítólag maga Messi kezdeményezte a Barcelonánál.

A valóság az, hogy bárhová is megy Messi, azonnal át fogja alakítani leendő csapatát. Átigazolása az európai labdarúgást is megváltoztatja, ezért lehetne egészségesebb a sport számára, ha a leggazdagabb vagy legdominánsabb jelölteken kívülre kerülne.

Gravitációs hatása a játékra olyan nagy lenne, mint bármelyik focipálya, amelyen áll. Ennyire óriási ez a történet, minden bizonnyal a legnagyobb a sportban a Covid-19-en túl.

Csak a Barcára gyakorolt ​​közvetlen hatásokat kell megvizsgálnunk ehhez. Carlos Puyol Messi támogatásáról tweetelt, amelyre az a Luis Suárez küldött tapsoló emojit, akire a katalánok új vezetőedzője, Ronald Koeman nem tart igényt. Nem lehet rosszabb megjelenítés ennél egy diszfunkcionálisan működő klubról.

Ez részben tükrözi azt, miért akar távozni Messi. Nehéz elképzelni egy olyan nagy klubot, amelynek a súlyos összeomlásának folyamata ennyire nyilvánosan zajlana. És mégis, megdöbbenve, mint a Barcelona vezetői, ​​vannak olyanok az egyesületnél, akik még ebben a helyzetben is érzik a lehetőséget.

Az Inter korábbi elnöke szerint a milánói klub meg akarja szerezni Messit | Eurosport

Az Internazionale valószínűleg már megkezdte a Lionel Messi aláírásának megszerzésére irányuló kísérleteket - mondja Massimo Moratti, a milánói klub korábbi elnöke. A Nerazzurri az egyik olyan klub, amely valószínűleg megpróbálja szerződtetni Lionel Messit, amennyiben az argentin csillag úgy döntene, hogy elhagyja a Camp Nou-t.

Messi gravitációs hatással van minden mérkőzésre, de gravitációs hatással van a klub pénzügyeire is. Valójában a Barcelona újjáépítése vele nehezen menne, mert az egyesület gazdasági helyzete túl korlátozott. Ez az eligazolás megoldhatja ezt, miközben hirtelen hatalmas pénzeszközöket enged Ronald Koemannek a reformhoz is, és siettetné egy olyan probléma megoldását, amellyel végül is előbb-utóbb szembe kellett volna nézniük amúgy is.

"Egy bizonyos ponton meg kell birkózniuk az élettel Messi után is." - mondja az egyik forrás, aki együttműködik a Barcával. "Minden dolog elmúlik. És a Barca-szurkolók fenyegető elbeszélése az, hogy a Barca-DNS-t az utóbbi években erősen bántalmazták. Xavi és Iniesta távozott. Ahogy Neymar is. [Gerard] Pique messze van a legjobbjától. Dani Alves is rég elment. Ezen a szinten senki sem tudna megbirkózni ezzel."

Messi úgy érzi, többé neki sem kellene. A játszma többi résztvevőjének most már meg kell birkóznia ennek következményeivel is.

via Independent

Hozzászólások