La Liga - A futballba Vágási Feriként beszálló argentin elnök hazacsábítaná Messit, de Maradonát jobban bírja
A futballba Vágási Feriként beszálló argentin elnök hazacsábítaná Messit, de Maradonát jobban bírja
Fotó: Europress/AFP

A futballba Vágási Feriként beszálló argentin elnök hazacsábítaná Messit, de Maradonát jobban bírja

Nánási AntalNánási Antal
2020/09/01 13:31
Túlzás nélkül állítható, hogy Lionel Messi Barcelonából való távozása immáron állami szinten felmerülő témakör, a napokban ugyanis az argentin elnök személyesen nyilvánult meg ebben a témában. Alberto Fernandez arra ösztönzi a hatszoros aranylabdás játékost, hogy intsen búcsút Európának és karrierje utolsó éveit töltse inkább nevelőklubjánál.

A Bayern München elleni megsemmisítő vereség óta tartotta magát futballberkekben a pletyka, miszerint Lionel Messi, a spanyol sajtó neki tulajdonított szavai szerint „inkább látja magát a klubon kívül, mint belül.” Az események azóta felgyorsultak, s az argentin bár találkozott az új vezetőedzővel, Ronald Koemannal, neki sem tudott más jellegű szándékairól beszámolni. Az elmúlt héten aztán Messi előbb hivatalosan kérte szerződése egyoldalú felbontását, majd mindezt demonstrálandó, nem jelent meg a Barcelona új idényre való felkészülésének első eseményén, a csapat kollektív koronavírus-tesztelésén.

A klubszinten csak a Barcelonában pályára lépő argentin tehát a jelek szerint sztrájkkal próbálja meg kierőszakolni, hogy ne csak a csillagászati, 700 millió eurós kivásárlási árának kifizetése esetén válthasson klubot. Épp a Barcelona kapcsán láttunk már olyat a futballtörténelemben, amikor ez a módszer hatásos volt, hiszen Ousmane Dembele így csikarta ki Dortmundban, hogy végül elengedjék Katalóniába. Más kérdés azonban, hogy a Barcelona jelenleg a helyzet szenvedő fele, így ez teljesen más felállást és politikát kíván meg a gránátvörös-kékektől. Mindazonáltal, a jelenlegi állás szerint a Barcelona más opciót még csak meghallgatni sem hajlandó, sőt, a spanyol liga is világossá tette, hogy az argentin csakis a lelépési záradék érvénybe léptetése esetén költözhet el Spanyolországból. Neymar 2017-es 222 milliós transzferekor kimondhattuk, hogy a futballvilágban minden elképzelhető, az az átigazolás ugyanis még az akkoriban már bőven elszabaduló irreális átigazolási díjakat is zárójelbe tette. Épp a brazil esetén okulva kezdték el Európa topklubjai több százmillió eurós kivásárlási árakkal magukhoz láncolni csapatuk ászait, előre felkészülve esetleg egy PSG kaliberű vevő vásárlási lehetőségeire.

Messi ledobta a bombát a Barcától való távozási szándékának bejelentésével - mi jöhet most? | Eurosport

A hatások már érezhetőek a labdarúgásban, pedig Lionel Messi még nem is igazolt el eddigi egyetlen profi klubjától, a Barcelonától. Néhány tehetősebb topklubnál azon gondolkodhatnak most, mit tehetnének azért, hogy megpróbálják megvenni az argentin zsenit. A sokkolt Barca-vezetőknek pedig azt kell kitalálniuk, hogyan reagáljanak a fejleményekre.

A mostani azonban más helyzet, hiszen itt nem egy dúsgazdag kérő csábítja a játékost és próbál meg átírni minden írott és íratlan, józan ész által támasztott szabályt, hanem épp ellenkezőleg, egy dühös játékos keresi azt a klubot, amely bevállalhat egy ilyen transzfert, annak minden járulékával és hátulütőjével együtt. Arról már mi is beszámoltunk, hogy a szóba jöhető klubok köre igencsak szűk, jóformán a PSG, Manchester City, Juventus, Inter négyesre korlátozódik, utóbbi kettő realitása is kérdéses. Amíg azonban az eddigiek során a szóba jöhető csapatok esetében az anyagi körülményeket vettük sorra (átigazolási díj, aláírási pénz, fizetés, juttatások, adók, stb.), addig az érzelmekre egyik kérő sem próbált meg hatni. Ezt a kártyát játszotta ki Alberto Fernandez argentin elnök, aki szerint Messinek vissza kellene térnie nevelőklubjához, a Newell’s Old Boys-hoz:

„Soha nem láttunk még a saját országodban játszani. Kérünk, add meg nekünk azt a megtiszteltetést, hogy pályafutásodat itthon, a Newell’s Old Boys csapatában fejezed be.”

Alberto Fernandez, Argentína elnökeAlberto Fernandez, Argentína elnökeFotó: Europress/AFP

A 34. életévében járó Messi a Newell’s városában, Rosarióban született, a klub utánpótlásában kezdett el futballozni. Innen igazolt 2000 nyarán a Barcelona utánpótlásába, ahol aztán a La Masia ranglétráját végigjárva vált a csapat és a világ labdarúgásának vitathatatlan legendájává. Soha életében egyetlen percet sem játszott az argentin bajnokság egyetlen csapatában sem felnőtt szinten, igény azonban érthetően mutatkozna rá, amelyet nem csak az elnöki felhívás, hanem a Rosarióban a napokban lezajlott szimpátia tüntetés is jelez. Fernandez elnök azonban itt nem állt meg, mondandóját ugyanis egy személyes Messi-Maradona összehasonlítással folytatta:

„Nagyra tartom Maradonát, többre, mint Messit. Ennek az az oka, hogy Maradona az argentin rendszerből küzdötte fel magát oda, ahova jutott, sokszor gladiátorként egyedül harcolt a világ ellen.”

Rosariói életkép a Messi leigazolását követelő megmozdulásonRosariói életkép a Messi leigazolását követelő megmozdulásonFotó: Europress/AFP

Arról már nem szól a fáma, hogy az elnök úr miért találta jónak Maradonát dicsérve Messit egy szinttel hátrébb sorolni egy olyan megnyilvánulás kellős közepén, amely épp azt célozza, hogy a XXI. század egyik legjobb játékosát megpróbálja arra bírni, hogy igazoljon haza. Arról sem szól egyelőre semmi, hogy a rosariói csapatnál egyáltalán felmerülhet-e bármilyen formában Messi hazacsábítása átigazolási díj ellenében, vagy ez egy kizárt kombináció. Az vélhetően nem kérdéses, hogy Messi tervei között szerepelt egy hazai levezető szezon, minden bizonnyal azonban, mint ahogyan Barcelonából való távozását sem, nem mostanra és nem ilyen módon tervezte.

Messi kultusz RosarióbanMessi kultusz RosarióbanFotó: Europress/AFP

Ami tény, hogy Lionel Messi nem kezdi meg az új idényre való felkészülést a Barcelona csapatával, ellenben megpróbálja kicsikarni, hogy a klub ne ragaszkodjon a giga kivásárlási árhoz, inkább engedje el olcsóbban, vagy ingyen. Nem vitás, minél tovább húzódik az ügy, annál inkább sérül mind Messi, mind pedig a Barcelona presztízse, ami ebben a formában kontraproduktívvá teszi az egész folyamatot. Akár az is benne van a pakliban, hogy amennyiben a Barcelona hetek múlva sem hajlandó engedni, Messi egy teljes idényt kihagyhat, ami még a számtalan díjjal a neve mellett is luxus és szükségtelen pazarlás. Az átigazolás lehetséges megvalósulásán túl tehát érdemes lesz ezen tényezők miatt is figyelemmel követni a szakítás fejleményeit. 

Goal.com

Hozzászólások