La Liga - Rejtélyes sérülésével utolsó esélyét is bukhatja a Real 60 milliós csatára
Rejtélyes sérülésével utolsó esélyét is bukhatja a Real 60 milliós csatára
Fotó: Europress/AFP

Rejtélyes sérülésével utolsó esélyét is bukhatja a Real 60 milliós csatára

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/05/15 13:40
Luka Jovic a tavalyi nyári átigazolási időszak egyik legkeresettebb játékosa volt, és Európa egyik legtehetségesebb csatáraként tartották számon. A szerb idén pocsék szezont futott a Real Madridban, legújabb sérülése körül pedig furcsa pletykák is keringenek. Könnyen lehet, hogy a nyáron véget ér madridi pályafutása.

Jovicról a múlt héten érkezett a hír, miszerint egy otthoni edzés során sarokcsonttörést szenvedett, így hetekre kidőlt, de azt sem lehet kizárni, hogy három hónapos kihagyásra kényszerül. Egyelőre ugyan még nincs meg, mikor indul újra a spanyol bajnokság, viszont ha Jovic nélkül folytatódik a játék, előfordulhat, hogy a szerbnek nem lesz már lehetősége meggyőzni a madridi vezetőket, hogy ne adják el őt a nyáron.

Különösen annak fényében, hogy a napokban furcsa pletykák jelentek meg Jovic sérülése kapcsán. A szerb Kurir egy családhoz közeli forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Jovic leesett egy falról, és emiatt sérült meg. Sőt később ezt kiegészítették azzal, hogy a csatár saját teraszáról ugrott le, és valójában még viszonylag szerencsésen megúszta az esetet. Amikor a lap Jovic édesapját kérdezte erről, ő azt a választ adta, a Real Madrid megtiltotta, hogy beszéljenek a médiának a sérülésről, még maga Luka sem mondhatja el, mi történt pontosan.

Jovicról Madridba visszatérve derült ki, hogy sérült. Akkor édesapja arról beszélt, egy otthoni edzés során végzett rossz mozdulat következtében történt a sarokcsonttörés, s amiatt is különösen fájó az eset, mert fia olyan keményen edzett, mint még soha. Olyan híresztelések is napvilágot láttak, miszerint Jovic megpróbálta elhitetni a madridiakkal, hogy a Real első edzésén sérült meg, az orvosi stáb persze hamar rájött, hogy régebbi a törés.

Természetesen nem lehet tudni, mi igaz a híresztelésekből, az azonban egyértelmű, hogy a sérülés semmiképp sem jött jól a Real Madridban bizonyítani még nem tudó csatárnak, s ha valóban saját felelőtlensége okozta a problémát, a madridi vezetőség alighanem szigorúan ítéli meg a helyzetet.

LukaJovicMadrid.jpgFotó: Europress/AFP

Jovic korábban már azzal is kiverte hazájában a biztosítékot, hogy megszegte a karantén-előírásokat: Szerbiába hazatérve nem tartotta be a hatóságok által előírt önkéntes karantént, emiatt eljárást indítottak ellene. S noha először másokat hibáztatott, mondván, nem világosították fel, pontosan mit is jelent az otthonmaradás, később bocsánatot kért viselkedéséért.

A 22 éves focista tavalyi Frankfurtban nyújtott teljesítményével elérte, hogy nyáron topklubok vadásztak rá. A Real Madrid 60 millió eurót fizetett az Eintracht Frankfurtnak, hogy megszerezze az egyik legtehetségesebb csatárnak kikiáltott szerbet. Az előző idényben 27 gólig és 7 gólpasszig jutott, valamint kulcsszerepet játszott abban, hogy a Frankfurt az elődöntőig jutott az Európa-ligában. Nem csoda, hogy a Realnak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, hogy leigazolja a játékost.

Első madridi szezonját azonban hatalmas csalódásnak lehet nevezni: 24 mérkőzésen mindössze két gólig jutott, és nem sikerült stabilan beverekednie magát a kezdőbe. Piaci értéke a felére csökkent, egyértelműen nem tudott megbirkózni azzal a feladattal, hogy Európa egyik legnagyobb klubjához került. Sérülése miatt még nehezebbé vált helyzete, ha újraindul a szezon, valószínűleg nem tud azonnal játékba állni, alighanem ebben az idényben már nem tudja bizonyítani, hogy megérte az érte kifizetett hatalmas összeget. Kérdés, hogy jövőre is kap-e lehetőséget Madridban, a Real valószínűleg komoly erősítéseket tervez a nyáron, Zidane jó eséllyel nem számol már Joviccsal.

Jovic.jpgFotó: Europress/AFP

A szerb elismerte, hogy maga alatt teljesített az idén. Egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, nem sikerült megküzdenie a rá nehezedő nyomással. Megemlítette, hogy még egy nagy tapasztalattal bíró játékosnak is nehézséget okoz megszokni ezt a közeget, egy huszonéves fiatalnak különösen komoly feladat megbirkózni azzal, hogy 60 milliót fizetett érte klubja, és ezért nagy elvárásokat támasztanak irányába.

„Őszintén, nem vagyok elégedett az eddigi szezonommal. Főleg, mert tudom, hogy ennél jobb teljesítményre vagyok képes. Néha megnézem YouTube-on a tavalyi videóimat, és megkérdezem, mégis mi történt.”

Jovic nemcsak a Realban produkált gyenge idényt, a szerb válogatottban is akadtak vele problémák. Ősszel azzal került a középpontba, hogy sérültet jelentve otthagyta a nemzeti tizenegyet. Akkor az együttes vezetőedzője, Ljubisa Tumbakovic úgy fogalmazott, Jovic legnagyobb problémája Luka Jovic maga.

Dragoslav Stepanovic, aki játékosként és edzőként is tevékenykedett az Eintracht Franfurtban, Jovic nem megfelelő hozzáállását emelte ki. Amikor kiderült, hogy a csatár megsértette a karantént, meglehetősen erős szavakkal illette honfitársát, és arról beszélt, Luka jó úton halad afelé, hogy tönkretegye karrierjét.

„Jovic saját maga ellen dolgozik. Szerencsés volt, hogy Adi Hutter (az Eintracht edzője) lehetőséget adott neki Frankfurtban, és megvalósulhatott Szerbia történetének legnagyobb átigazolása, Jovic Madridba ment. El sem hiszem, mit művel magával. A médiában olvastam, milyen gyermekkora volt: édesapjával a kocsiban aludt arra várva, hogy reggel edzésre tudjon menni. Hatalmas áldozatokat hozott, most meg ezt mind elszórja. Nem tudom, Luka nyilvánvalóan nem gondol önmagára.”

Egyelőre úgy tűnik, a tehetséges támadó számára túl nagy lépésnek bizonyult Frankfurtból a Realba igazolni. Könnyen lehet, hogy már nem lesz lehetősége megmutatni, hogy jobb teljesítményre is képes a királyiaknál. Ugyanakkor a szerb még mindig csak 22 éves, és tavaly már megmutatta, hogy nagyon tud focizni. Ha Madridban úgy határoznak, hogy megválnak tőle a nyáron, valószínűleg klubok sora jelentkezik be érte. Többek között a Milan, a Napoli, az Inter, a Chelsea, az Arsenal, a Manchester United és a Dortmund érdeklődéséről lehet hallani.

Hozzászólások