La Liga - Csapatok, amelyek versenyben lehetnek Lionel Messi megszerzéséért
Csapatok, amelyek versenyben lehetnek Lionel Messi megszerzéséért
Fotó: Europress/AFP

Csapatok, amelyek versenyben lehetnek Lionel Messi megszerzéséért

Németh DánielNémeth Dániel
2020/08/29 21:00
Az elmúlt napokban számos klubnál eljátszottak Lionel Messi szerződtetésének gondolatával. A legtöbb helyen természetesen csak a közösségi médiás felületeket kezelő emberek poénkodtak, hiszen a Barcelona klasszisának leigazolását a valóságban nagyon kevés csapat engedheti meg magának. A Sky Sports összeszedte, kik lehetnek Messi valódi kérői.

Kedd este bombaként robbant a hír, miszerint Messi közölte a Barcelona vezetőségével a távozási szándékát. Nem kétséges, hogy a kezdeti sokkot követően valamennyi sztárklub vezetősége (na jó, a Realt kivehetjük a képből) kiemelt figyelemmel követi a helyzetet, a háttérben pedig már gőzerővel dolgoznak azokon a csomagokon, amiket esetlegesen felajánlhatnak a hatszoros aranylabdás klasszisért. Ehhez persze iszonyatosan vastag pénztárca szükséges, még abban az esetben is, ha nem kellene átigazolási díjat fizetni, így csak pár opció jöhet szóba.

Messi ledobta a bombát a Barcától való távozási szándékának bejelentésével - mi jöhet most? | Eurosport

A hatások már érezhetőek a labdarúgásban, pedig Lionel Messi még nem is igazolt el eddigi egyetlen profi klubjától, a Barcelonától. Néhány tehetősebb topklubnál azon gondolkodhatnak most, mit tehetnének azért, hogy megpróbálják megvenni az argentin zsenit. A sokkolt Barca-vezetőknek pedig azt kell kitalálniuk, hogyan reagáljanak a fejleményekre.

Manchester City

A klubnál hosszú éveken át tudatosan dolgoztak úgy, hogy megfeleljenek Pep Guardiola ízlésének, és ezzel átcsábítsák Angliába a kiváló edzőt. Ugyanaz a felállás Messi számára is csábító lehet. A vezetőségben olyan korábbi barcelonai szakemberek ülnek, mint Txiki Begiristain és Ferran Soriano - mindketten meghatározó figurái voltak a katalánok egy évtizeddel ezelőtti sikereiben. Ők most a Manchester Citynél végeznek hasonlóan eredményes munkát, a tehetségek rendszerbe illesztéséről pedig Guardiola gondoskodik.

Ettől a triótól joggal várhatná Messi a barcelonai dicsőséges korszak visszatérését, épp csak a város változna.

Messi máshol is körülnézhetne, mielőtt Pep Guardiolát és vele a Manchester City-t választaná | Eurosport

A Manchester City-hez való szerződés Lionel Messi számára látszólag ésszerű lenne. Pep Guardiola volt az, aki átalakította őt egy fiatal tehetségből az egyik, ha nem a legjobb játékossá, akit a sportág valaha látott, és ennek a partnerségnek az újraegyesítése ínycsiklandó lehet.

A hatszoros aranylabdás beilleszkedését segítheti honfitársa és jó barátja, Sergio Agüero, de ez csak másodlagos szempont, Messit most elsősorban az ambíció, és nem pedig az érzelmek kell, hogy motiválják. "Messi a Bajnokok Ligája-győzelem megszállottja" - mondta Graham Hunter, a Sky Sports szakértője. Ez ugyanúgy igaz lehet korábbi mentorára, Guardiola ugyanis a Barcelonától való távozását követően még csak a döntőig sem jutott el aktuális csapataival. Az újraegyesülés mindkettejük számára közelebb hozhatja ezt a célt.

Spanyol sajtóértesülések szerint Messi rákérdezett Guardiolánál, hogyan viszonyulna a Manchester City a szerződtetéséhez, az edző pedig már rábólintott az argentin érkezésére. Az anyagiak nem jelenthetnek akadályt, a City tulajdonosai elképesztő vagyonnal rendelkeznek, nemrég hivatalosan is sikerült túljárni az UEFA eszén a Financial Fair Playt illetően, és biztosan van tervük az üzlet megkötésére. "Pénzügyileg, a Premier League és Pep Guardiola miatt a City a legjobb választás" - értékelte a helyzetet Alvaro Moreno, spanyol szakíró.

Manchester United

Miközben a Liverpool már tisztázta, hogy nem tervez lépéseket tenni Messi szerződtetése érdekében, a Manchester United egyértelműen ott lesz a kérők között, amennyiben az argentin hajlandó Anglia felé venni az irányt. A koronavírus a legtöbb klubra hatalmas csapást mért, és az MU ügyvezető igazgatója, Ed Woodward "hosszú távú befektetéseket támogató, erős és rugalmas üzleti modellel" rendelkező klubként jellemezte magukat. Hozzátette ugyan, hogy a United körültekintőbb lesz, a Jadon Sancho iránti érdeklődésük jelezte, képesek nagy pénzt költeni.

Mivel a Borussia Dortmund ellenállt az MU ajánlatainak, ez az összeg rendelkezésre áll, a kérdés csupán az, hajlandóak lennének-e Messire áldozni. Ez ugyanis szembemenne a klubnál bevezetett irányvonallal, melynek értelmében feltörekvőben lévő, fiatal tehetségeket igyekeznek Manchesterbe csábítani. Mondjuk Messi pont az a játékos, akiért érdemes lehet kivételt tenni. Az is biztos, hogy az MU múltjához méltó igazolás lenne, és akár a Premier League-beli esélyei is jelentősen javulnának a Vörös Ördögöknek.

ed-woodward-min.jpgFotó: Europress/AFP

A kérdés persze nem csak az, hogy az MU hajlandó-e módosítani a terveit, de az is, hogy az argentin játékos lát-e annyit a klubban. Papíron jól hangzik a bajnokságban elért 3. hely, de a Liverpool-City tandemhez képest fényévnyi lemaradásban van Solskjaer csapata, a valódi mércét pedig nemzetközi viszonylatban kell felállítani, ahol még többen állnak az MU előtt. Vagyis hiába a történelem és az anyagi háttér, a Manchester United jelenleg nincs összhangban Messi ambícióival, így hatalmas meglepetés lenne, ha az Old Traffordon kötne ki.

Paris Saint-Germain

Lionel Messi. Kylian Mbappé. Neymar. Egyértelműen a világ legerősebb támadótrióját, és valószínűleg minden idők legtehetségesebb támadósorát alkotnák. Ez egy olyan kombináció, ami aktivitásra sarkallhatja a katari tulajdonosi kört és ezáltal a klub vezetőségét. Azt már többszörösen bizonyították a múltban, hogy nem félnek kiadnia hatalmas összegeket, hogy sztárokat csábítsanak a francia fővárosba, elég csak Neymar 198 millió fontos és Mbappé 166 millió fontos árcédulájára gondolni. Illene tehát a klub terjeszkedési stratégiájába egy újabb megatranszfer.

Miközben a Manchester Citynek nagyon fontos a Bajnokok Ligája, a PSG-nél gyakorlatilag csak az számít, elvégre nem a francia bajnokság dominálása miatt költöttek ennyi pénzt a tulajdonosok. A kurta-furcsa 2019/20-as szezonban már egészen közel kerültek a fő cél eléréséhez, és ugyan a végső nagy lépést nem sikerült megtenni a Bayern Münchennel szemben, legalább annyit sikerült bizonyítani, hogy képesek nagy menetelésre a sorozatban. Az is lehet, hogy épp csak egy Messi szintű világklasszis választja el őket a végső céltól.

messi-neymar-min.jpgFotó: Europress/AFP

Már amennyiben össze lehet ereszteni a fentebb említett hármast. Egy ilyen triónál az egóharctól kezdve a szerkezetbeli problémákon át a hiányposztokig mindent figyelembe kell venni. Messivel biztosan javulna a PSG kapu előtti hatékonysága, és láttuk, hogy ez rá is férne a franciákra, ám legalább ennyire fontos, hogy a védelemmel, illetve a középpályával (mondjuk kreatív fronton) foglalkozzanak. Thomas Tuchel vélhetően inkább utóbbi irányba húzna, vagyis megint az a kérdés, hogy a marketingcélok felülírhatják-e a sportszakmai érveket.

Inter

"Ha Zhang elnök úr az átigazolási piacról nyilatkozna, azt mondaná: 'le szeretnénk igazolni Messit', de utána kénytelen lenne elmagyarázni, hogy a Financial Fair Play miatt ez nem lehetséges. Azonban biztosíthatok mindenkit, hogy Messi több puszta álomnál az Inter számára." Ezeket a szavakat az egykori Inter-sportigazgató, Massimiliano Mirabelli mondta egy olasz rádióműsorban, amikor arról kérdezték, milyen ambíciókkal rendelkezik az ultragazdag kínai tulajdonosi kör, a Suning Holdings Group.

Zhang 2018 októberében azzal a nem titkolt szándékkal vette át az irányítást a klubnál, hogy visszarepítse azt a meghatározó európai erők sorába. Giuseppe Marotta és Antonio Conte érkezésével, valamint az átigazolásokkal is nyomatékosították ezt a célt, ilyen szempontból illene Messi a sorba. Az argentin számára az ígéretes projekt mellett az teheti vonzóvá az Intert, hogy Olaszországban csak 25%-os adó terheli a sztársportolók fizetését, ami korábban Cristiano Ronaldo klubválasztásánál is döntő tényező volt.

Juventus

Néhány héttel ezelőtt egészen vad spekulációk jelentek meg, miszerint Cristiano Ronaldo elhagyhatja a Juventust és csatlakozhat a Barcelonához. Sok valóságalapja nyilván nem volt a híreknek, és legalább ekkora képtelenségnek tűnnek azok a feltételezések, miszerint a torinóiak egyesíteni szeretnék a két zsenit. Marketingszempontból telitalálat lenne, sportszakmailag viszont kevésbé érné meg, arról nem is beszélve, hogy a Juventusnak eleve nincs pénze két ennyire drága játékos eltartására.

A Juventusnál remélik, hogy Pirlo megfiatalítja a csapatot, és ő lesz a klub Guardiolája vagy Zidane-ja | Eurosport

Andrea Pirlo edzői filozófiájáról keveset tudhatunk, az biztos, hogy Marcello Lippi és Carlo Ancelotti a kedvenc trénerei közé tartozik. Szakmai elképzeléseit, edzői ideáljait a saját könyvéből vett részletekkel, a Mártha Bence által a La Regista-podcastben elmondottakkal, és James Horncastle az Athleticen megjelent cikke alapján próbáltuk felskiccelni.

 

Andrea Pirlo irányításával egy teljesen új korszak kezdődik Torinóban, amely során a csapat fiatalítása és a büdzsé rendbe szedése a két legfontosabb feladat. Hiába tehát a sorozatban kilencedik bajnoki cím, a Juventus ezen a nyáron kevésbé tűnik vonzó célpontnak egy olyan játékos számára, aki rövid távon gondolkozik nemzetközi győzelmekben. Szóval bármennyire is érdekes lenne egy CR-Messi támadóduó, a valóságban nagyon kevés esély van arra, hogy csapattársak legyenek az egykori riválisokból. 

via Sky Sports

Hozzászólások