La Liga - Hogyan illene a Barca játékába a Messi által csábított csatártehetség?
Hogyan illene a Barca játékába a Messi által csábított csatártehetség?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan illene a Barca játékába a Messi által csábított csatártehetség?

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/02 15:02
Lautaro Martínez sok szempontból tökéletes választás lenne a Barcelona számára: tehetséges, gyors, okos és ami legalább ennyire fontos: Messi is szívesen látná a csapatban. Mégis vannak olyan edzők, akik óva intik a váltástól az Interben szépen fejlődő támadót, akit ráadásul a kivásárlási ára miatt csak áldozatok árán szerezhet meg a Barcelona.

A futballban az időzítésnek óriási jelentősége van, különösen, ami az átigazolásokat illeti. Amikor a Real Madrid 2015-ben bejelentkezett Lautaro Martínezért, a játékos nemet mondott, mert úgy érezte, jobban jár, ha marad néhány évet a Racing Clubnál. Miután 18 évesen debütált a profik között, Dél-Amerika egyik legnagyobb csatártehetségeként tartották számon, és két évvel ezelőtt az Interhez szerződött, ahol azóta is töretlenül fejlődött. Most már nem csak a madridiak érdeklődnek iránta, de az Inter sportigazgatója, Piero Ausilio szerint számos klub.

Mind közül talán a Barcelona a legkitartóbb kérő, és könnyedén belátható, hogy miért dolgozik annyira elszántan a klub vezetősége, hogy megoldást találjon a 111 millió eurós problémára. A közelmúltban rengeteg pénzt költött a klub, hogy tehermentesítse Luis Suárezt, javarészt sikertelenül. Az uruguayi gyenge idegenbeli teljesítményének a Barca BL-szereplésére is hatása volt, februárban pedig a katalánok létszámban is megfogyatkoztak, ezért vészmegoldásként 18 millió eurót fizettek a Leganesnek Martin Braithwaite játékjogáért.

Nem fér bele egy újabb átigazolási szezon, amelyben nem orvosolják ezt a problémát, és úgy tűnik, a klub vezetősége Lautaróban látja Suárez örökösét. De vajon Lautarónak is most jött el a váltás ideje?

Egy olyan klubról van szó, amely évek óta nem rendelkezik koherens átigazolási stratégiával, és hiába látják most úgy a vezetők, hogy Lautaro lehet Suárez örököse, ahogyan azt a Racing utánpótlásáért felelős vezető, Adrian Ruben Fernandez is megjegyezte, nincs garancia a sikeres beilleszkedésre. Vegyük Frenkie de Jong példáját. Az Ajax-iskolában képzett középpályás mintha csak a Barcelonára lett volna kitalálva, főleg, hogy a két klub filozófiáját összeköti Johan Cruyff személye. De Jong mégsem játszott az általa preferált poszton a katalánoknál.

Számos tényezőt figyelembe kell venni, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni: Lautaro megfelelően illeszkedik a Barca játékába, az önmagában nem elégséges, hogy bizonyos tulajdonságokban hasonlít Suárezre. Az egyik elképzelés szerint Lautaro nemes egyszerűséggel átvenné Suárez helyét a katalánok háromfős támadósorának közepén, Lionel Messi jobb oldalon, Antoine Griezmann a balon rohamozna. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy Lautaro az egész pályafutása során kétcsatáros rendszerekben játszott.

Így volt ez a Racingnál, így van most az Internél, de még a válogatottban is ez a helyzet.

Quique Setien hamar megtanulta, hogy nem könnyű a katalánoknál megszokott 4-3-3-as felállásról váltani, miután tett egy rövid és sikertelen kísérletet a formációcserére a januári érkezését követően. Valamilyen kompromisszumra azonban szükség lenne, mivel Lautaro nem nevezhető klasszikus kilencesnek, viszont nem is igazi tízes, inkább egyfajta hibrid a kettő között. Az egyik fő oka annak, amiért ennyire jól megérti magát Romelu Lukakuval, hogy mindketten eredményesen ki tudnak húzódni a szélekre és gyakran helyet cserélhetnek egymással.

barcelona-lautaro-min.jpg Fotó: goal.com

Tavaly Argentína úgy lett harmadik a Copa Américán, hogy Messi a Lautaro és Sergio Agüero alkotta csatárduó mögött játszott. Fernando Batista szerint érdemes lenne megfontolni a Suárez-Lautaro kettős játszatását, amennyiben az Inter támadója a katalánoknál köt ki. "4-3-3-ban csak egyiküknek jutna hely" - mondta az U20-as és U23-as argentin válogatott edzője. "De két ilyen szörnyeteggel a Barcának komoly előnye lenne, a mostanság hátrébb játszó Messi is több passzopcióval rendelkezne. Én nem hezitálnék, együtt játszatnám Suárezt és Lautarót."

Természetesen ebben az esetben is ott feszülne egy fontos kérdés: mit tenne Griezmannal a Barca? A világbajnok támadó hasonló taktikai problémákkal szembesült az érkezése óta, amit Lautarónak is figyelembe kell vennie. Ő is egy mozgékony, modern támadó, aki több egy egyszerű centernél. Tény ugyanakkor az is, hogy Lautaro jóban van Messivel, ami Griezmann esetében kevésbé mondható el. A hatszoros aranylabdás argentin nyilvánosan nem bátorította honfitársát a klubváltásra, de nem csinált titkot abból, hogy örül a Barca érdeklődésének.

"Látványos játékos, hihetetlen tehetséggel, látni lehet rajta, hogy nagy futballista lesz, és azóta berobbant, megmutatta ezt" - mondta februárban. "Nagyon erős, kiváló az egy egy elleni párharcokban, gólokat szerez, bárkit kicselez. Kiválóan tartja a labdát, a középpontban van és a lehetőséget keresni. Nagyon nagy tehetség, összetett játékos" - árasztotta el dicséretekkel honfitársát Messi.

Lautaro egyelőre nem nevezhető kész játékosnak. Minden sorozatot figyelembe véve lenyűgöző a mérlege, 31 meccsen 16 gólt szerzett, ám ez közel feleannyi, mint amit az átigazolási piac másik slágerjátékosa, Timo Werner ért el a szezonban, aki ráadásul gólpasszokból is kilenccel többet termelt. Lautaro előszeretettel próbálkozik, több lövése van csatártársánál, Lukakunál, viszont a hatékonysága meglehetősen szerénynek mondható 18,4%. Werner minden negyedik lövéséből gól lesz, míg az ijesztően hatékony Erling Haaland a próbálkozások feléből célt ér.

martinez-lukaku-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Emellett a passzolás pontosságában és a cselek sikerességében is elmarad az öt nagy bajnokság toptámadóitól, ami újabb bizonyítéka annak, hogy mennyire sok területen kell fejlődnie. A statisztikák tekintetében valójában még attól a Suáreztől is elmarad, aki a fizikális problémái miatt távolról sem emlékeztetett régi önmagára. Többek között ez az oka annak, hogy többen figyelmeztették Lautarót, többek között Fabio Capello is, hogy hibát követne el azzal, ha túl korán távozna az Intertől, ahol minden adott a fejlődéséhez.

"Lautaro nagyon jó játékos, minden megvan benne" - mondta az edzőlegenda. "Azonban nagyon nehéz feladat lenne elmenni Barcelonába, ahol Luis Suárezt kellene kiszorítani. Szerintem jobban jár azzal, ha az Interben kezdőként játszik, mintha csak csere lenne a Barcelonában." Azóta, hogy Lionel Scaloni 2018-ban átvette az irányítást, Lautaro szerezte a legtöbb gólt az argentin válogatottban a maga kilenc találatával. Ennek ellenére a szövetségi kapitány is óvatosságra intette a játékost, akinek a karrierje mostani fázisában játékidőre van szüksége.

Viszonylag ritkán fordul elő olyan, hogy 100 milliós játékosok a kispadon végzik, de a Barcánál több példa is akadt erre, elég Ousmane Dembélé vagy Philippe Coutinho nevét megemlíteni.

Aki látta játszani Lautarót a mostani szezonban, a saját szemével győződhetett meg a benne rejlő potenciálról. Gyors, szorgalmas, tehetséges, sikerre éhes és - mind közül talán a legfontosabb - intelligens. Öt évvel ezelőtt visszautasította a Madridot, mert tisztában volt azzal, hogy előbb-utóbb újra felkelti a nagyok érdeklődését. Most viszont, hogy a Real legnagyobb riválisa érdeklődik, már nehezebb lesz nemet mondani, hiszen talán ez az egyetlen lehetősége, hogy egy klubban játsszon a nyáron már 33. életévét betöltő Messivel.

Lautaro 111 millió eurós kivásárlási ára július 15-én lejár, tehát nagyjából ennyi ideje van a Barca vezetőségének a pénz előteremtésére. Hogy a klubnak megfelelő az időzítés, az nem lehet kérdéses, de a játékost is meg kell győzni, hogy eljött a változás ideje.

via goal.com

Hozzászólások