La Liga - Messi egyetlen esetben távozhat ingyen a Barcelona szerint
Messi egyetlen esetben távozhat ingyen a Barcelona szerint
Fotó: Europress/AFP

Messi egyetlen esetben távozhat ingyen a Barcelona szerint

Németh DánielNémeth Dániel
2020/08/31 17:33
Az FC Barcelona álláspontja szerint Lionel Messi abban az egy esetben távozhat ingyen a klubtól, ha az argentin játékos kihagyja a következő szezont és megvárja, amíg lejár a szerződése - írja az ESPN. A hatszoros aranylabdás egy hete közölte a klub vezetőségével távozási szándékát, azóta több hivatalos programot is kihagyott, például a szezon előtti tesztre sem jelentkezett be.

Nem közelednek az álláspontok Messi és a Barcelona vezetősége között. A világklasszis támadó egy, a szerződésében szereplő kilépési záradékra hivatkozva szeretné felszabadítani magát, lehetővé téve, hogy szabadon válogathasson a klubok között. Ezzel az a probléma, hogy az opció június elején - tehát az idény elméleti lezárásakor - lejárt, és automatikusan érvénybe lépett a 2021 nyaráig kötött megállapodás. A helyzetet a koronavírus-járvány által kettészabott idény bonyolítja meg.

Messi nem vett részt a Barcelona szezon előtti tesztelésén | Eurosport

Lionel Messi vasárnap délelőtt nem vett részt a Barcelona labdarúgócsapatának szezon előtti koronavírus tesztelésén. A katalán együttes játékosai 10.15-től délig kisebb csoportokra bontva az előzetes ütemezés szerint érkeztek az edzőközpontba, Messi azonban - a keret egyedüli tagjaként - nem csatlakozott társaihoz.

Messi ugyanis azt állítja, a megállapodás során azt vették figyelembe, hogy az opcióját az idény végeztével aktiválhassa, mérlegelve az idény során nyújtott teljesítményt, a járványhelyzet miatt viszont a tervezetthez képest hónapokkal később zárult le a szezon. Az argentin jogi képviselői tehát azzal érvelnek, hogy Messi az idény végén mérlegelte a lehetőségeit, és ez alapján a szerződés megsemmisítése mellett döntött, ezért hagyta ki például a kötelező teszteket és az első előszezonbeli edzéseket.

Vasárnap a La Liga közleményt adott ki, melyben megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba. A liga álláspontja szerint Messit érvényes szerződés köti a Barcelonához, és csak akkor jöhet szóba az idő előtti távozása, ha valamelyik klub hajlandó kifizetni a 700 millió eurós kivásárlási árát. A közlemény arra is kitért, hogy Messi egyedül ebben az esetben kaphatja meg a távozáshoz szükséges papírokat, igaz, Guillem Balague szakíró szerint ez csak a Spanyolországon belüli klubváltásra vonatkozik, a FIFA-tól kaphatna ideiglenes papírokat Messi.

  

Az ESPN által megkérdezett jogászok szerint a kontraktusban szereplő záradék többféleképpen értelmezhető, és amennyiben a következő hetekben nem közelednek az álláspontok, az ügy a bíróságon köthet ki. Azonban mind a két fél jobban járna, ha ennél békésebb megoldás születne, és a színfalak mögött meg tudnának állapodni a részletekben. A futballista édesapja (egyben ügynöke) a héten utazik Barcelonába, hogy tárgyaljon a klub vezetőségével, elsősorban Josep Maria Bartomeuval, akinek egészen más tervei vannak Messivel.

Az elnök 2023-ig szóló szerződést szeretne aláíratni a játékossal, de felkínálva neki a lehetőséget, hogy a következő idény végén távozzon a klubtól.

Bartomeut több dolog is motiválja ebben a folyamatban. Az egyik az, hogy az új vezetőedző, Ronald Koeman számít az argentin szolgálataira, és a tárgyalások során az elnök megígérte, hogy Messi marad a csapatban. Bartomeunak ezen kívül elnökként harcolnia kell a játékosért, ellenkező esetben komoly fegyvereket adna a riválisai és kritikusai kezébe. Amennyiben a piaci ára alatt adná el Messit, az utódai megvádolhatnák a klub megkárosításával, ami pénzbírsággal vagy rosszabb esetben akár börtönnel is járhatna.

via ESPN

Hozzászólások