La Liga - Messinél betelt a pohár: jövőre távozhat Barcelonából
Messinél betelt a pohár: jövőre távozhat Barcelonából
Fotó: Europress/AFP

Messinél betelt a pohár: jövőre távozhat Barcelonából

Németh DánielNémeth Dániel
2020/07/04 13:47
Lionel Messi 2021 végén távozik a Barcelonától, miután úgy döntött, nem hosszabbítja meg a szerződését - közölte a Cadena Ser nevű spanyol rádió. Guillem Balague, spanyol labdarúgással foglalkozó szakíró a BBC-n megjelent cikkében összefoglalta, milyen folyamatok vezethetnek az argentin zseni váratlan távozásához, mi áll az ügy hátterében.

Messi távozásával kapcsolatban nem először jelentek meg pletykák, és mint azt nagyon jól tudjuk, a kiváló támadó azóta is a katalánokat erősíti. Jogosan tehetjük fel tehát a kérdést: miben különbözik a mostani hír/pletyka az eddigiektől? Balague szerint leginkább abban, hogy ezúttal nem egy kisebb konfliktus vagy egy csábító lehetőség áll a háttérben, Messi egyszerűen csak belefáradt a klub ügyeibe. Elsősorban azért telt be nála a pohár, mert gyakran épp őt hibáztatják a Barcelona körüli problémák miatt.

  • Elege van abból, hogy őt vádolják a klub irányításával.
  • Elege van abból, hogy gyakran megkapja azokat a vádakat, miszerint edzőket buktat.
  • Elege van abból, hogy egyesek szerint ő határozza meg, kiket igazolhat le a Barcelona.
  • De leginkább a klub által követett útból van elege, az átigazolási piacon elkövetett hatalmas bakikból.
A pletykát a már említett rádió El Larguero című műsorában szellőztették meg: információik szerint a játékos már közölte is a klub vezetőségével a távozási szándékát.

Messi utálja Griezmannt

Sportszakmai szempontból hatalmas baklövés volt a francia támadó leigazolása, ám a legkevésbé sem azért, mert Messinek személyes problémái lennének vele szemben. Griezmann és Messi között kétségtelenül vannak kompatibilitási nehézségek, de ezek elsődlegesen taktikai okokkal magyarázhatóak. A két játékos által favorizált szerepkör nagyvonalakban megegyezik, vagyis ők ilyen tekintetben inkább riválisok, mintsem egymást kiegészítő, pláne erősítő játékosok. Igazi rivalizálásról természetesen nem beszélünk.

Antoine Griezmannak nem alázatra, hanem nagyobb szabadságra van szüksége Barcelonában | Eurosport

A francia támadó egy év után is partra vetett halként találja magát Barcelonában. A helyzet addig nem fog változni addig, amíg nem kapja meg a szükséges szabadságot. Papíron minden izgalmasnak tűnt, esélyesen Antoine Griezmann fejében is. Az Atletico Madridnál eltöltött öt sikeres év után eljöhetett a várva várt szintlépés, korunk egyik legjobb játékmestere a világ egyik legjobb játékosának oldalán játszhat korunk egyik legnagyobb klubjában.

 

Az ugyanis azt feltételezné, hogy Griezmannak reális esélye van megszorongatni Messi, csakhogy az argentin a labda elleni játékot leszámítva a játék minden elemében felülmúlja csapattársát. Vagyis jobb híján Griezmannak olyan szerepkörben kell szerepelnie, amelyben csak részfeladatok megoldására képes, és távolról sem kelti egy 100+ milliós játékos benyomását. Ez is egy ékes példája a klubvezetés koncepciótlan ténykedésének: ahelyett, hogy vásároltak volna egy Messi játékát kiegészítő futballistát,

lényegében hoztak egy olyan támadót, aki a karaktere alapján leginkább a riválisa lehetne, ahhoz viszont nem elég jó, hogy valós versenyhelyzetet teremtsen.  

Balague szerint abból egy szó sem igaz, hogy a játékosok közötti személyes ellentét miatt nem alakult ki közöttük a kémia. Valójában jól megértik egymást a pályán kívül, Messi és Suárez is próbált segíteni neki a beilleszkedésben, ám az tény, hogy egyelőre idegen testként mozog a Barcelona gépezetében. Hasonlóan alaptalannak tartja Balague azokat a felvetéseket is, miszerint a Barcelona edzőválasztásai mögött Messi állna. Vagyis bármit is állított a spanyol sajtó, nem az argentin kérésére érkezett Quique Setien a klubhoz.

Messivel is konzultálnak

Mint ahogyan az a mítoszoknál is gyakran előfordul, ezeknek a pletykáknak van némi valóságalapjuk. Gyakori a kluboknál, hogy a legfontosabbnak vélt játékost bevonják bizonyos döntéshozatali folyamatokba, legalábbis kikérik a véleményét egy-egy fontosabb döntés előtt. Így van ez a Barcelonánál is, ilyen értelemben Messinek van egy bizonyos fokú érdekérvényesítő képessége, azonban arról szó sincs, hogy ő mozgatná a háttérből a szálakat. Az viszont nyilvánvaló, hogy vannak nehezen megoldható problémák.

Régóta húzódó klubválság söpörheti ki Lionel Messit Barcelonából | Eurosport

Ezen a héten érdekes fejleményekkel bővült a Barcelona egyre mélyülő klubválsága. Eric Abidal, a klub sportigazgatója nyilvánosan kritizálta a játékosokat, akik szerinte hozzájárultak Ernesto Valverde bukásához, míg Lionel Messi, a katalánok csapakapitánya és legnagyobb sztárja Instagram-bejegyzésben reagált a klubvezető szavaira. Nem kizárt, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban.

 

Josep Maria Bartomeu számos olyan ígéretet tett a játékosnak, amit később nem sikerült megtartani. Az egyik ilyen elhíresült mondat a "visszahozzuk Neymart volt", amit már annak tudatában vállalt fel az elnök, hogy pontosan tudta: mindenben megállapodtak Griezmannal. Ernesto Valverde menesztésekor Xavit ígérték a játékosoknak, a klublegenda azonban visszautasította az ajánlatot, mert úgy érezte, nem áll készen a feladatra. Vagy csak nem akarta a nevét adni ahhoz a káoszhoz, amit az egykori klubjánál látott.

Messi szerződésébe a legutóbbi tárgyalások során bekerült egy opció, amely lehetővé teszi számára, hogy a szezon végeztével távozzon, ami most sakkban tartja a vezetőséget. Az argentin játékos jól érzi magát Barcelonában, sportszakmai oldalról viszont nincs megelégedve a klub által kijelölt iránnyal; szeretne európai szinten is ütőképes csapat tagja lenni, és megvan a hatalma ahhoz, hogy változásra kényszerítse a klubot. Konkrétan arra, hogy okos igazolásokkal, jó játékosok megszerzésével épüljön tovább a Barcelona.

Ez a vezetőségnek szól

A nehézségek ellenére jól alakultak a tárgyalások Messi és a klub között, azonban a csapat gyengélkedése aggasztotta a játékost, akinek megingott a bizalma a télen kinevezett vezetőedzőben is. Setien a Celta Vigo elleni 2-2-es döntetlent követően a csapat több vezérével is összerúgta a port. Az edző csalódott volt, amiért az elképzeléseinek jó részét nem sikerült megvalósítani az érkezése óta, ezért közölte az öltözővel, hogy ez így nem mehet tovább. Egyúttal rávilágított arra, hogy ha akarnak, bármikor megszabadulhatnak tőle.

Kirúghatják a Barcelona vezetőedzőjét a gyenge eredmények és játék miatt | Eurosport

Ha hihetünk a sajtóhíreknek, Quique Setiennek már csak pár hete maradt, hogy meggyőzze a Barcelona játékosait és a vezetőségét az alkalmasságáról. Az edző januárban vette át a katalán csapat irányítását, miután a korábbi szakvezető, Ernesto Valverde elveszítette az öltöző és a vezetőség bizalmát. Most úgy tűnik, hogy Setien is hasonló sorsra jut a nyáron.

A monológgal valójában nem a távozását kívánta előkészíteni, sokkal inkább pozitív reakciót várt a csapattól. Sikerült is előrelépést produkálni, a csapatkapitányok leültek beszélgetni az edzővel, még Bartomeu is csatlakozott hozzájuk, vagyis újra a hidak építésén fáradoztak. Gerard Piqué, az öltöző egyik legbefolyásosabb játékosa tweetben buzdította összefogásra a klubot és a szurkolókat. Ami viszont a vezetőséget illeti, a bizalom egyáltalán nem állt helyre, miközben kulcsfontosságú időszak előtt áll a klub.

Határozni kell az edző sorsáról, adott esetben újat keresni; gondoskodni kell az erősítésekről, illetve dűlőre jutni a szerződéshosszabbításokról. Ezt követően döntött Messi az ütőkártya kijátszása mellett.

Nem ez az első alkalom, hogy Messiben megfordult a távozás gondolata, vagy legalábbis felmerült ez a lehetőség valamilyen formában. Az első még nagyon az elején történt, amikor az argentin nem számított alapembernek, viszont a spanyol bürokráciával már meggyűlt a baja, és bejelentkezett érte az Inter, amely a 150 millió eurós kivásárlási árát is hajlandó lett volna kifizetni. Az akkori elnök, Joan Laporta végül elsimította a konfliktust, Messi pedig - aki igazából nem akart távozni - a maradás mellett döntött.

Később az adóügyi problémák viselték meg annyira a játékost, hogy elgondolkozott a Spanyolországból való elköltözésen, ráadásul ekkor korábbi edzője, a Manchester Cityt irányító Pep Guardiola csábította Angliába. Ezt az ügyet is sikerült rendezni. A mostani a harmadik válság, amelyben máris súlyos lövések dördültek el, az argentin játékos pedig világos üzenetet közölt a vezetőséggel. Az, hogy az újrakezdésnek pozitívan vágott neki a csapat, mégis becsúszott három döntetlen, megerősítette, amit már korábban is sejtettek: nem elég jók a BL-győzelemhez.

Változtatna-e valamit Xavi érkezése?

Xavi időközben meghatározó kampányelem lett a 2021-es elnökválasztás során. Victor Font, az egyik jelölt ugyanis épp a jelenleg Katarban edzősködő klublegenda megszerzésével házal, és valószínűleg az sem véletlen, hogy a mostani vezetés a télen felkereste Xavit az ajánlattal. Az egykori középpályás valószínűleg szívesebben dolgozna egy új vezetés alatt, viszont nem zárható ki, hogy a rendkívüli körülmények, a klub válságos helyzete miatt már korábban elvállalja a felkérést, kétségeit háttérbe szorítva.

Elúszhat az öltözői konfliktusokkal terhelt Barcelona bajnoki címe, ha nem győznek a rangadón | Eurosport

A spanyol bajnokságban a Barcelona kedd este az Atlé tico Madridot fogadja. Ha a forduló rangadóján nem nyernek a katalánok, jó eséllyel elúszik a bajnoki cím. A Barcelona háza táján bőven akadnak problémák, a rivális elleni pontvesztés tovább mélyítené a gödröt. Nagyon eltérő képet mutat a két együttes az esti rangadó előtt.

 

A klublegenda visszatérése meghozhatja a várt vérfrissítést, megújíthatja a Barcelona stílusát. Közben viszont számos mélyen meghúzódó problémát is meg kellene oldania, amelyek részben abból fakadnak, hogy a végnapjait éli egy nagyon sikeres csapat és generáció. Az biztos, hogy Messi érdeklődéssel figyeli a fejleményeket.

via BBC

Hozzászólások