La Liga - Messi ugyan maradt Spanyolországban, de a tehetségek kivándorlásának folyamata nem lassult le
Messi ugyan maradt Spanyolországban, de a tehetségek kivándorlásának folyamata nem lassult le
Fotó: Europress/AFP

Messi ugyan maradt Spanyolországban, de a tehetségek kivándorlásának folyamata nem lassult le

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/17 13:55
Ezen a nyáron szokatlanul csendesek és visszafogottak voltak a spanyol klubok az átigazolási piacon, a Real Madrid például egyetlen igazolást sem hajtott végre. Bár a járvány a labdarúgás minden szintjén éreztette hatását, akadnak olyan vélemények is, miszerint a La Ligában felszínre hozott egy sor mélyebben gyökerező problémát is, amit előbb-utóbb amúgy is orvosolni kellett volna.

Rodrigo Moreno annyira biztos volt a távozásában, hogy kiürítette az öltözőjét a valenciai edzőközpontban és elköszönt a csapattársaitól, hogy aztán az utolsó pillanatban lefújják az üzletet. Azt követően, hogy meghiúsult Ángel Correa Olaszországba való igazolása, az Atlético Madridnak nem volt elegendő pénze, hogy kivásárolja őt a szerződéséből. "Azok, akik korábban ajánlatot tettek, most visszavonták az ajánlatukat" - kommentálta a játékos helyzetét Anil Murthy, a Valencia elnöke.

Ennek már egy éve. Hat hónappal ezelőtt Rodrigo optimizmusát a barcelonai szerződés ígérete táplálta, csakhogy ebben az esetben is problémák merültek fel, méghozzá a legegyszerűbb ok miatt. "Nem veszünk komolyan olyan ajánlatokat, amelyek nincsenek anyagilag megtámogatva" - szögezte le Murphy. "Ha van rá pénz, remek. Ha nincs garancia valamilyen fizetésre, akkor nem tudunk belemenni. Felelős klubként először el kell adni, hogy vásárolni tudjanak. Ezt megelőzően az Atlético járt így, most pedig a Barcelona."

A játékos következő kérője a Leeds United volt, és újabb hat hónapot követően 40 millió euróért cserébe távozott a Valenciától. Bár érezhetően lelkes volt a lehetőség miatt - és még ma is az - két európai topcsapat helyett végül egy olyan helyen kötött ki, amely - a legnagyobb tisztelettel - nem az. Beszédes az is, hogy egy Bajnokok Ligája-résztvevő csapattól a Premier League egyik újoncához került, amely - ellentétben a Barcelonával és az Atlético Madriddal, megengedhette magának a támadó szerződtetését.

rodrigo-moreno-min.jpgFotó: Europress/AFP 

Nem ez volt az egyetlen eset. Az átigazolási piac utolsó napján az FC Barcelona gőzerővel dolgozott azon, hogy valahogy előteremtse az anyagi feltételeit Memphis Depay leigazolásának. És csak Depayról volt szó, nem Lautaro Martínezről, Neymarról, vagy arról az 59 másik játékosról, akivel szóba hozták a klubot. Végül kénytelenek voltak feladni, noha a Lyon elkeseredetten próbálta elpasszolni játékosát, majd Eric Garciát sem sikerült megszerezni a Manchester Citytől. "Nagyon nehéz a pénzügyi helyzet" - ismerte el Ronald Koeman.

600 kilométerrel arrébb ugyanazon a napon egy autó megállt a La Liga központja előtt. Az utasai bementek az épületbe és letétbe helyezték azt az összeget, amely aktiválta Thomas Partey 50 millió eurós kivásárlási díját az Atlético Madridnál. Vagyis a klub az utolsó napon elveszítette meghatározó középső középpályását az Arsenallal szemben. Bizonyos tekintetben ezzel visszalépett a futballista, hiszen a mostani szezonban kimarad neki a Bajnokok Ligája, míg volt csapattársai szerepelhetnek a sorozatban. Ő mégsem így élte meg.

Az Atlético tehetetlen volt Thomas távozásával szemben, és ez egy visszatérő rémálom a a klubszékházon belül. Valójában annyira visszatérő, hogy bármennyire is áldozatként tekint magára a klub és próbálja a futballistát rossz fiúként beállítani, a végén talán nem is lesz ebből rémálom. Az elmúlt 18 hónapban Thomas (50), Rodri (70), Antoine Griezmann (120) és Lucas Hernandez kivásárlási opcióját aktiválták, cserébe 320 millió eurót gyűjtöttek be. Ebben az időszakban a Barca 1,5 milliót szerzett Luis Suárez, Ivan Rakitic, Rafinha és Arturo Vidal elengedésével.

Suárez esetében konkrétan a klubnak kellett 8 millió eurót fizetni, hogy távozzon. Hasonló volt a helyzet James Rodriguez és Gareth Bale esetében a Real Madridnál. Igaz, a madridiak legalább Achraf Hakimi eladásából begyűjtöttek 40 millió eurót, Sergio Reguilónért 30-at fizetett a Tottenham és Óscar Rodriguez eladásából is csináltak 13,45 millió eurót.

Egész Spanyolországban hasonló volt a helyzet. Akadtak sikeresnek mondható átigazolások - Villarreal, Sevilla, Granada, Osasuna, illetve David Silva hazatérése -, de összességében ez egy nehéz nyár volt, amely aggodalomra is okot adhat. A Valencia a megszokott kezdőcsapatának felét elveszítette: Ezequiel Garay nem kapott új szerződést, Dani Parejo és Francis Coquelin a Villarrealnál között ki, Rodrigo a Leedshez ment, Ferran Torrest pedig 32 millió euróért elvitte a Manchester City. Érkezők híján Javi Garcia fel is ajánlotta lemondását.

parejo-coquelin-min.jpgFotó: Europress/AFP

Idén nyáron a spanyol klubok 409 millió eurót költöttek a piacon, és 405 millió eurós bevételt számolhattak el az eladásokból. Tavaly nyáron ez a két összeg 1,3 milliárd euró és 992 millió volt. Koeman pénzügyi nehézségekről tett megállapítása tehát nem csak a Barcelona esetében igaz, de úgy általában az egész rendszerre is rávetíthető. A koronavírus-járvány nyomán kialakult gazdasági nehézségek természetesen valamennyi topligát és topligás csapatot érintenek, mindenhol kénytelenek voltak vészmegoldásokhoz folyamodni.

Barcelonában például 200 milliós bevételkieséssel és 97 milliós veszteséggel számolnak, pedig jelentősen csökkentették a költségeket, csak a játékosfizetésekből 79 millió eurót faragtak le. 

Ezen a nyáron a Madrid egyértelműen jelezte, hogy a költségcsökkentés és a konszolidáció a cél, és hogy nem lesznek befektetések. Kétségtelenül rossz üzenete lett volna annak, hogy miközben a játékosoktól a fizetések csökkentését kérték, az átigazolási piacon a szokásos ütemben szórták volna a pénzt, és amúgy sem nagyon lett volna miből. A másik madridi csapat is szűkös pénzügyi lehetőségek mellett próbált mozgolódni a piacon, ehhez képest két minőségi játékost is leigazolt: Luis Suárezt ingyen, Lucas Torreairát kölcsön formájában.

A figyelem ezúttal a bevételeken és nem a beérkező játékosokon volt, ezzel előkészítve a következő nyarat. A Real Madrid közel 100 milliós bevételt generált az eladásokból és fizetéscsökkentésekből, a Barcelona 80-at spórolt a fizetésekkel, ami 12%-os csökkenésnek felel meg. Az Arsenaltól kapott pénz pedig remekül jön az Atléticónak, ráadásul - miután az átigazolási időszak utolsó napján távozott Partey - akár még igazolhatnának is egyet. Ami a Realt illeti, a spórolás alapja Mbappé lehet, aki 2021 nyarának legkapósabb játékosa lesz.

Így változott meg az labdarúgó átigazolási piac a koronavírus hatására | Eurosport

A lezárult transzfer-ablak látványos visszaesést hozott, de a paradigmaváltás egyelőre elmaradt. Átigazolási ablakból csak kettő van évente, de az idei olyan érzést kelt, mintha egész éven át tartott volna. Október 5.-én lezárult a 2020-as nyári transzfer piac - az első, mely elejétől a végéig felölelte a koronavírus-sújtotta európai futballt.

A helyzet szokatlan és teljességgel váratlan. Valamikor a jövőben ismét növekedni fognak a bevételek, ám addigi is üdvözítő a klubok spórolása. A durva költekezést elkerülték, részben a liga szabályoknak köszönhetően, amely legalább bizonyos szintű gazdasági kontrollt gyakorol a klubok felett. Jövőre várhatóan a nézők nélküli mérkőzések miatt újabb nehéz pénzügyi mérleg vár a klubokra. Ezért sincs rá garancia, hogy Mbappé végül Spanyolország felé veszi az irányt, az pedig egyértelműnek tűnik, hogy Lautaro Martínezt végleg elfelejtheti a Barcelona.

A liga szabályai meggátolják, hogy a klubok többet költsenek, mint amennyi épp a rendelkezésükre áll. Vagyis például az Atlético a Partey-ért kapott összegből jelenleg 12-t fordíthat vissza a pótlására - már amennyiben igazolnak valakit a helyére.

Ez is mutatja a helyzet súlyosságát, ráadásul nem csak a mostani szezonról van szó. Általános félelem, hogy ez mélyebbre mehet és tovább tarthat, mert a pandémia voltaképpen csak felnagyította a már meglévő problémákat. Ennek azért is lehet valami valóságalapja, mert a járvány egységesen sújtotta a futballvilágot, de csak a spanyoloknál lettek ennyire súlyosak a következmények. Vagy legalábbis a közvetlen riválishoz képest súlyosak. Nyíltan ezt nem fogják elismerni, de a La Liga fejesei nagyon is tartanak a Premier League erejétől.

Miközben a spanyol klubok 65%-kal kevesebbet költöttek mint tavaly, az angoloknál csak 22%-os volt a visszaesés mértéke. Ráadásul ezekhez a spanyolországi adatokhoz nem árt némi kontextus is. A legaktívabb klub a Sevilla volt, amely 69 millióval zárt, de a Granada is költött 20-at. A lista élén mégis a Barcelona zárt 125-tel, igaz, ebben benne van a Miralem Pjanic-Arthur csere, amely hivatalosan 60 millióként lett elkönyvelve. Ezen kívül Triancao 30 millió euróba, Matheus 7 millióba, Pedri 5 millióba került, velük jó előre megállapodtak.

Csak Dest volt klasszikus értelemben vett nyári igazolás. Őt azt követően tudták megvásárolni, hogy Semedo a Wolves-hoz szerződött 30 millió euróért - egy újabb La Liga-kötődésű játékos, aki a Premier League-ben folytatta.

Ezen a nyáron az angolok közel négyszer annyit költöttek, mint a La Liga csapatai. 250 millió eurós kiadásával a Chelsea egymaga elérte a spanyol klubok kiadásának a felét. Kollektíven egymilliárd euró fölötti számlát hoztak össze, amely talán nem volt a legracionálisabb döntés és okozhat még problémákat a későbbiekben, de ha volt is valamekkora nyugtalanság Angliában, Spanyolországban sokkal nagyobb volt a félelem a piac zárásakor. A trend ugyanis egyértelműen az, hogy az angol klubok egyszerűen elszipkázzák a tehetségeket a spanyolok elől.

werner-havertz-min.jpgFotó: Europress/AFP

Az angolok ezen a nyáron leigazolták Thiagót, Wernert, Havertzet, Edinson Cavanit és Donny van de Beeket, pedig Spanyolországból is akadtak kérőik. Távozott viszont a La Ligából Gareth Bale és James Rodriguez. Távolról sem csak a legnagyobb angol klubok voltak aktívak: Rodrigo a Leeds Unitedért hagyta ott Valenciát, míg Diego Llorente szintén az angolokat választotta a Real Sociedaddal szemben. A spanyol válogatott Portugália elleni meccsén több játékost adott a Leeds, mint a Real és a Barca összesen.

Habár a trend aggasztó, nem feltétlenül csak rosszat jelent, a légióskodás jót tehet a spanyol válogatottaknak. Ráadásul több mint egy évtizede nyert utoljára angol csapatból valaki Aranylabdát, vagyis még mindig nagyon erős a felhozatal Spanyolországban. Luka Modric, Toni Kroos, Frenkie de Jong, Antoine Griezmann, Saúl és még sokan mások, valamint a fiatal generáció, kezdve Vinícius Jr.-tól egészen Ansu Fatiig. Parejo ugyan távozott a Valenciától, de csak 50 km-rel ment arrébb, míg Ivan Rakitic és Luis Suárez is maradt az országban.

Mint ahogyan Lionel Messi is. Akarata ellenére, de maradt. "Bármelyik liga szívesen látná őt" - mondta Javier Tevas, a liga elnöke. Most ez a lehetőség csak egy bajnokságnak adatik meg.

via ESPN

Hozzászólások