La Liga - Kinek szurkol Spanyolország?
Kinek szurkol Spanyolország?
Fotó: Europress/Getty

Kinek szurkol Spanyolország?


2015/12/23 11:42

Így az év vége előtt kíváló alkalom nyílik arra, hogy egy kicsit könnyedebb témával foglalkozzunk és feltegyük a mindenkit érdeklő kérdést: melyik csapatnak van a legtöbb szurkolója? Egy olyan futballőrült országban mint Spanyolország, ennek a kérdésnek különösen létjogosultsága van. Nem véletlen, hogy maga a CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas), azaz a spanyol társadalomkutató intézet járt utánna a dolognak. A kutatás és az erről írt cikk a Jotdown.es weboldalon ugyan tavalyi, ennek ellenére érdemes olvasmány, a szurkolói preferenciák amúgy se változnak egyik évről a másikra jelentősen.

Kezdjük a legelején, a CIS felmérése szerint ugyanis a spanyolok felét érdekli a labdarúgás. Ez nem akármilyen arány és egyben megmagyarázza azt is, hogy bír el egy 46 millós ország négy sportnapilapot és, hogy miért szól a napi tévéhíradó jelentős része csak és kizárólag fociról. De miként is alakulnak a klubpreferenciák? Első ránézésre nincs meglepetés. A legtöbben természetesen Real Madrid szurkolók (38%), őket követik a Barcelona (25%) és az Atlético Madrid szimpatizánsai (6%). A többi csapat országos szinten szinte semmennyire sem népszerű, helyi szinten viszont annál inkább: Valencia, Betis, Athletic Bilbao (egyaránt 3%).

De hogy is néznek ki a fenti arányok a kisebb területi egységekre (a tartományokat alkotó provinciákra, azaz megyékre) lebontva? Hol él a legtöbb madridista? Katalóniában mindenki Barcás? És mi a helyzet Baszkföldön? Szép sorban minden kérdésre választ kapunk.

Első lépésben nézzük meg, melyik csapat a legnépszerűbb az egyes provinciákban:

A grafikán jól látható, hogy a Real Madrid dominál a központi és déli területeken, kivéve Sevillát és Valenciát, ahol helyi csapatok a népszerűbbek (Betis és Valencia). Katalóniában a Barca vezet, ez nem meglepetés, az viszont már annál inkább, hogy León megyében is a legtöbben Iniestáéknak szorítanak. A spanyol kultúra és nyelv bölcsője, Kasztíllia és León tartomány egyik jelentős megyéje Barcás, ez minden bizonnyal további kutatásokat érdemelne. Északon erősek a helyi csapatok, itt már se a Real Madrid, se a Barcelona nem rendelkezik jelentős szurkolótáborral. Galíciában a Deportivo és a Celta Vigo, Asztúriában a Sporting Gijón, Kantábriában pedig a Racing Santander a legnépszerűbb. Ugyanez a helyzet Baszkföldön, ahol az Athletic Bilbao és a Real Sociedad szurkolói szépen reprezentálják városukat és az azokat körülvevő területeket. Navarrában a jelenleg másodosztályú Osasuna, míg Zaragozában szintén a helyi csapat a legnépszerűbb. Rioja és Albacete pedig megosztott a Madrid és a Barca között. Ahogy az látható, néhány terület fehéren maradt, itt sajnos nem volt elég nagy a mintavétel ahhoz, hogy bővebb következtetéséket lehessen levonni, a kutatás ennek ellenére elég átfogó.

Ezek után nézzük, miként alakul a Real Madrid és Barcelona híveinek aránya megyékre lebontva. Kezdjük a madridiakkal:

Az előző grafikon után nem meglepetés, hogy a Real Madrid az ország középső és déli részein népszerű, illetve azokban a galíciai megyékben, ahol nincs jelentős helyi csapat (Lugo és Ourense). A felmérésből azonban további részletek derülnek ki. Ez alapján elmondható, hogy az arányait tekintve legtöbb madridista az andalúziai Jaén provinciában él, ott a megkérdezettek 95%-a vallotta magát a királyi gárda szurkolójának. Szintén magas az arány Ciudad Real és Cuenca megyékben, ott egyaránt 75% a blancók aránya. Madrid provincia (a főváros és annak elővárosai) "mindössze" 62%-a Real Madrid szurkoló, itt ugyanis már erős az Atlético is (22%), és bármily meglepő de a Barcának is vannak itt hívei (8%).

És most nézzük a Barcelonát:

Nem meglepő, hogy a legsötétebb színnel jelölt megyék Katalóniában találhatók, illetve a már említett León is kitűnik (együtt azokkal a területekkel, ahol mindkét nagyágyú fele-fele arányban népszerű). A Barcelonához fokozottan kapcsolható a katalán identitás és nacionalizmus, így nem meglepő, hogy hiába beszélünk egy sztárcsapatról, országos szinten kevésbé népszerűek. Ennek ellenére szinte mindenhol vannak híveik. A legtöbben persze Katalóniában, azon belül is Lleida provinciában (95%) szurkolnak a Barcának. Barcelonában (a város és az azt körülvevő terület) az arányuk viszont csak 77%, itt azért már sok a madridi szurkoló is (16%) nagy valószínűséggel a jelentős számú bevándorlásnak köszönhetően az ország egyéb területeiről. A harmadik a szintén katalóniai Girona 60%-kal, a negyedik León viszont (57%) még Tarragonát is megelőzi (50%), pedig utóbbi az egyik a négy katalán provinciából. Itt 42% a Real Madrid szurkolók aránya, amit szintén megmagyarázhat a jelentős, 60-as 70-es években lezajlott bevándorlás a déli, szegényebb spanyol területekről (Tarragona kikötőváros és jelentős vegyipari központ).

Végül nézzük a további klubbok népszerűségét:

Az előző pontokból egyenesen következnek az itt levonható következtetések. Baszkföldön dominálnak a helyi csapatok. Bizkaia (itt található Bilbao) megyében a megkérdezettek 84%-a szurkol az Athletic Bilbao-nak, Gipuzkoa-ban (San Sebastián) pedig 76% a Real Sociedad hívek aránya. Hasonlóan kimagasló az arány Navarrában, ahol a pamplonai Osasuna 73%-os támogatottsággal bír. Ezután következik Zaragoza megye ahol 56% szurkol a helyi csapatnak, majd Sevilla, Valencia és La Coruna, itt 55% a Betis, a Valencia és a Deportivo szurkolók aránya. A többi provinciába már nem éri el az 50%-ot a helyi csapatok támogatottsága, ennek ellenére vannak területek, ahol még így is a helyiek a legnépszerűbbek (Valladolid, Gijón, Celta Vigo, hogy csak néhány példát említsünk).

Természetesen további finomításokat is tehetünk, hiszen a cikk elsősorban a két nagyra és az őket követő harmadik helyezettekre koncentrál, ami azt okozza, hogy néhány neves klub egyszerűen kiesik a vizsgálatból. Ott van például a Sevilla, akik saját megyéjükben lemaradnak a Betis mögött, mégis értelemszerűen többen szurkolnak nekik mint a Real Madridnak vagy a Barcelonának együttvéve. Hasonló a helyzet Asztúriában, ahol a 39%-al a Gijón a legnépszerűbb és ugyan a Real Madrid 25%-os népszerűséggel bír, ez minden bizonnyal kevesebb mint a jelenleg másodosztályú Real Oviedo híveinek aránya. És akkor ott van még az Atlético Madrid. Ők ugyan egyik megyében sem a legnépszerűbbek, viszont sokan szurkolnak nekik Toledo (29%), a már említett Madrid (22%) és Ávila provinciákban is (18%), tehát elsősorban a főváros környékén.

Ezek után nézzük, mik okozhatják a fenti eredményeket? Röviden elmondható, hogy a nagyvárosok szinte mindegyike rendelkezik legalább egy csapattal, akiknek a helyiek nagy része szurkol is. Ez látható Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia, Bilbao vagy éppen Zaragoza esetében. Itt a város mérete és lakossága, illetve a helyi csapat sikeressége (azaz, hogy stabil elsőosztályú, netalántán rendszeres nemzetközi kupa résztvevő-e) termel ki egy szurkolói bázist ami aztán önmagát tartja fenn és termeli újra önmagát a történelmi hagyományok, a folyamatos impulzusok és a csapat helyi közösségszervező ereje révén. A nagyvárosokban azonban ezzel ellentétes folyamatok is lejátszódhatnak. Azaz, hogy a lakosság  nagy számából és a vidékről a városokba történő migrációból adódóan egyben sokszínűbb is a szurkoló paletta. Emiatt vannak vidéken, például Jaén-ban arányaiban többen a Real Madrid vagy éppen a Lleida-ban a Barca szurkolók mint saját városukban, Madridban és Barcelonában. További tényező, hogy azokon a területeken, ahol nincs jelentős múltú helyi csapat, az emberek egy idő után a két nagynak (elsősorban persze a Real Madridnak) kezdenek szurkolni. Ez látható a középső és déli területeken, illetve Galíciában. Itt persze felvetődik a kérdés, hogy például a galíciai Lugo lakosai miért nem a Deportivo-t (ott azért voltak sikerek bőven az elmúlt 20 évben) vagy a Celta Vigo-t választják, mégiscsak a tartományon belüli sikeres csapatokról van szó. De ugyanez a kérdés feltehető a Sevilla vagy Valencia környéki területeknél is. A válasz itt egyszerűen az, hogy a helyi, városok közötti történelmi rivalizálások olyan erősek, hogy senkinek eszébe sem jutna egy szomszédvárnak szurkolni. Ilyenkor jön jól egy harmadik klub, amelyik ráadásul még népszerű és sikeres is.

(Aki szeretne jobban elmerülni a részletekben, az mindenképpen böngéssze végig a fenti írás forrásául is szolgált cikket és az abban található további táblázatokat)

Hozzászólások