La Liga - Hét dolog, amit Solari jól csinált a Real edzőjeként
Hét dolog, amit Solari jól csinált a Real edzőjeként
Fotó: Europress/AFP

Hét dolog, amit Solari jól csinált a Real edzőjeként

Németh DánielNémeth Dániel
2019/02/03 16:02

Ebben a szezonban nem a kiegyensúlyozott teljesítményével került a figyelem középpontjába a Real Madrid. Épp ellenkezőleg, a klub szurkolói hullámvasúton érezhették magukat, minden pozitív szériára jutott egy kevésbé sikeres sorozat, ami alapjaiban meghatározta a BL-címvédő idényét. Most úgy néz ki, ismét formába lendült a Real, ami nem is jöhetett volna jobbkor.

Santiago Solari csapata nagyon fontos időszak előtt áll, a Real Madrid március 5-ig bezárólag háromszor találkozik az ősi rivális Barcelonával, vár rá két Ajax elleni BL-mérkőzés, míg a bajnokságban egy Atlético Madrid elleni idegenbeli derbi mellett a La Liga meglepetéscsapatával, a Deportivo Alavéssel is összecsap. Egy hónapon belül tehát hét fontos mérkőzést kell lejátszaniuk Sergio Ramoséknak.

Legutóbb a Király-kupában aratott sikert a Real, a Girona 3-1-es legyőzésével sorozatban negyedik mérkőzésüket nyerték meg Solari tanítványai. Amióta az argentin szakembert előléptették Julen Lopetegui kirúgását követően a Castillától, ez már a harmadik ilyen szériájuk volt, a mostani azonban már a pályán látottak alapján is egészen jól néz ki. Íme hét döntés Solaritól, ami szerepet játszott a Real formajavulásában.

000_1CQ5TS.jpgFotó: Europress/AFP

Hisz Vinícius Júniorban

Lopetegui és a Real vezetősége között az egyik konfliktust a fiatal brazil szerepe okozta. Lopetegui mindössze 12 percet adott neki a felnőtteknél, így többnyire csak a B-csapat játékosaként kapott lehetőséget. Solari viszont bőséggel adott játékidőt a Viníciusnak, ebben a szezonban három gólt és nyolc gólpasszt jegyzett a 18 éves támadó. Noha Gareth Bale felépült sérüléséből, a fiatal brazil változatlanul élvezi Solari bizalmát. 

Benzema érzi és meghálálja a bizalmat

"Sajnálom azokat, akik eddig lemaradtak Benzemáról. Még mindig nem késő felfedezni azoknak, akik egy hete kezdték el dicsérni" - nyilatkozta Solari azt követően, hogy a francia vezérletével verték a Gironát a kupában. Az argentin szakvezető kinevezését követően folyamatosan bízik Benzemában, aki egyre jobb formában van, utolsó három mérkőzésén ötször talált be az ellenfelek kapujába.

  

Nemrég az AS hosszabban is foglalkozott a francia játékossal. A lap szerint Benzema megváltoztatta az edzésprogramját, az eddigieknél tudatosabban próbálja megerősíteni a testét. Figyelembe véve, hogy már elmúlt 30 éves, öt kilóval kevesebb izmot pakoltak a középcsatárra, aki így gyorsabb, a speciális felkészítés miatt mégis erősebb és robbanékonyabb lett. Emellett a sérülésekkel szemben is ellenállóbb.

Értékeli Lucas mezőnymunkáját

Lucas Vázquez statisztikailag nem a legkiemelkedőbb játékos, mégis nagyon fontos játékosként tekint rá Solari. Csak Benzema és Sergio Ramos játszott nála többet ebben a szezonban, összesen 1456 percet töltött a pályán az új edző alatt. Miközben négy gólja és négy gólpassza valóban nem tűnik soknak egy Real-játékostól, azonban emellett van 93 labdaszerzése is, ami viszont a legtöbb a csapat támadói között.

Senki sem érinthetetlen

Marcelo eleinte alapembernek számított Solari alatt, a védelmi kihagyásai és összességében is gyenge formája miatt azonban elveszítette helyét a kezdőben a fiatal Sergio Reguilónnal szemben. A bajnokságban egyértelműen a 22 éves balhátvéd számít Solari első számú opciójának, míg Marcelo jobb híján a Király-kupában játszott mostanában. Világos az üzenet: még a legnagyobb sztárok sem érinthetetlenek.

000_1949Q4.jpgFotó: Europress/AFP

Határozott az Isco-kérdésben

Amióta átvette a Real irányítását Solari, Isco alig kapott lehetőséget, csupán 21 percet töltött a pályán. Kontextusba helyezve: ezzel Isco a 21. a játékidőket tekintve a Solari-érában. A 42 éves edző nem elégedett a spanyol válogatott klasszis hozzáállásával, aminek kemény büntetés volt a következménye. És ezzel akár vissza is utalhatunk az előző pontra.

Llorente képbe került

Ismét egy olyan játékos, aki alig kapott lehetőséget a Lopetegui-érában. Abban, hogy Marcos Llorente újra képbe került, a szerencsének is volt némi szerepe,  Casemiro sérülése és az Eibar elleni vereség (ahol Dani Ceballos volt a védekező középpályás) miatt fordult a fiatal spanyol felé Solari figyelme. Llorente jelenleg a második leghatékonyabb labdaszerző a Realban Casemiro mögött, vagyis bőven meghálálta a bizalmat.

Megkapják a lehetőséget a fiatalok

Amióta kinevezték vezetőedzőnek, Solari rendre kihasználja a lehetőséget, hogy utat biztosítson a nagyoknál a fiatal akadémistáknak. Javi Sánchez (21) remekül teljesített, amikor a felnőtt csapat épp híján volt a belső védőknek, de Cristo González (21), Fran García (19) és Álvaro Fidalgo (21) is a korábbi Castilla-edzőnek köszönhetően debütált a nagyoknál.

Hétvégén a fordulót 5. helyről megkezdő Deportivo Alavés vár a Real Madridra, a találkozó 20:45-kor kezdődik.

via as 

Hozzászólások