La Liga - Vége az interregnum állapotnak, elnököt választanak Barcelonában
Vége az interregnum állapotnak, elnököt választanak Barcelonában
Laporta (balról), Font és Freixa | Fotó: culemania.com

Vége az interregnum állapotnak, elnököt választanak Barcelonában

Soós PéterSoós Péter
2021/03/01 12:38
Vasárnap felszáll a fehér füst a Camp Nouban, megválasztják ugyanis az FC Barcelona új elnökét. Összeszedtük, mit kell tudni a talpon maradt három jelöltről (Toni Freixa, Víctor Font, Joan Laporta), milyen ígéreteket tettek, illetve milyen gazdasági és sportszakmai tervek mentén képzelik el a klub irányítását.

Eredetileg január 24-e óta lenne új elnöke az FC Barcelonának, miután Josep Maria Bartomeu október végén lemondott, de mint oly sok helyen, a sport területén is közbeszólt a koronavírus-járvány. Előzetesen kilencen indultak harcba a posztért, de mindössze hárman – Toni Freixa, Víctor Font és Joan Laporta – tudták összegyűjteni a hivatalos jelöltséghez szükséges 2257 támogatói aláírást.

A Barcelona legsikeresebb ex-elnöke a legesélyesebb a közelgő választáson | Eurosport

Az El Mundo Deportivo felmérése szerint az FC Barcelonát 2003 és 2010 között már irányító Joan Laporta a legnagyobb favorit a három hét múlva esedékes elnökválasztáson. A megkérdezettek több mint fele szavazna az ügyvédre, őt követi Víctor Font.

Az elmúlt hétvégén egy vita keretében – melyet a Catalunya Ràdio újságírója, Marta Carreras moderált – is összemérte „erejét” a három fél. A La Vanguardia beszámolója alapján elment volna a világ bármely táján három random politikus választás előtti vitájának – az érdekesebb részekből azonban érdemes szemezgetni.

Az első tüskét Laporta helyezte el Font szívében, akinek alighanem a tyúkszemére taposott az ex-elnök.

„A projekteket nem PowerPointon csinálják. Ráadásul egy rakás helyreigazítást tettél az utóbbi időben. Nem is ismered Xavit és Cruyffot. Víctor, számtalanszor megcáfoltak téged, csak összezavarod a tagokat.”

Ellenfele válaszában csak annyit felelt, ha tudják igazolni, hogy Xavi és Jordi Cruyff nem dolgozott a kampánystábjában, azonnal visszalép az elnökválasztástól.

Laporta másik merész kijelentése az volt: nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a Montjuïc-dombra helyezze át a csapat székhelyét. (Itt található a barcelonai olimpiai stadion, 1992-ben rendezte a játékokat a katalán város.) Merésznek azért neveznénk, mert jelen sorok írójának ötlete sincs, hova lehetne ott még építeni egy legalább százezres stadiont.

Egy későbbi felvetésre a nők szerepéről is beszéltek a jelöltek. A klub eddigi történelme során 13 hölgy volt tagja a vezetőségnek, ezen változtatna Freixa és Laporta is, akik szerint alulreprezentáltak a nők a Barcelona életében – annak ellenére, hogy a focicsapatuk kifejezetten sikeres. A legtöbb lehetséges stábtaggal egyébként Font számol, szám szerint öttel. Ebben tehát maximális volt az egyetértés.

Laporta-Font-Freixa-EFE-SPORT.jpgFotó: EFE/sport.es

Végül valamennyien lehetőséget kaptak egy „záróbeszédre”, ezekből idézünk.

„Megvan a tervünk, hogy újra gazdaságilag is sikeres legyen a Barcelona. Azt akarom, hogy visszatérjen az a boldogság, melyet Londonban, Párizsban és Berlinben éreztünk”Joan Laporta.

„Ez a klub kortárs történetének legfontosabb választása. Most eljön az igazság órája. 2015-ben a triplázástól megrészegülve szavaztunk, ezt a hibát még egyszer nem követhetjük el”Víctor Font.

„Bonyolult helyzetben van a klub, de tapasztalatunkkal, terveinkkel megelőzhetjük a katasztrófát”   Toni Freixa.

VÍCTOR FONT MANTÉ

1972. augusztus 12-én született a kézilabdacsapatáról híres Granollersben. Az Esade barcelonai üzleti és jogi magánegyetemen végzett gazdálkodás és menedzsment szakon, mesterképzésen. Üzletember, a Delta Partners Group társalapítója és igazgatója, az Ara című katalán újság alapítója. 2010-ben Marc Ingla ex-alelnök és elnökjelölt kampánystábjának tagja volt. „Sí al futur” (Igen a jövőre) választási jelmondatával 2018 júniusában mutatkozott be Xavi Hernándezzel az oldalán. 2019 januárjában hivatalosan is bejelentette, indul a Barça elnöki pozíciójáért. 4713 ajánlást gyűjtött össze, a szükséges mennyiség kétszeresét, ebből 4431 volt érvényes.

A stáb:
Általános igazgatónak hozná Xavit, a sportigazgató pedig Jordi Cruyff lenne. Létrehozna egy általános, minden szakágra kiterjedő sportigazgatói posztot a klubnál, melyet Juli Lópezre bízna. Ő a B együttesig jutott, de testvérei, Gerard és Sergi az első csapatban is játszottak. Szintén a tartalékcsapatban futballozott Tito Blanco, a Levante egykori sportigazgatója, őt technikai vezetőnek szánja Font. Amennyiben Ronald Koeman jól teljesít, meghagyná őt a kispadon.

Gazdasági tervek:
„Az első két hónapban a legfontosabb megmenteni a klubot. Kölcsönt kell felvenni az adósság törlesztéséhez és újratervezni a kiadásokat, kezdve a fizetésekkel. A Barcelonának megváltásra van szüksége. Megvannak az ötleteink, a csapatunk és a lendületünk a klub újraépítéséhez.”

Jelmondatai:
Sí al Futur; Foc nou (Új tűz)

„Laporta ötvenmilliós mínusszal hagyta ott a Barcelonát" | Eurosport

Víctor Font - Joan Laporta elsőszámú riválisa az FC Barcelona elnökválasztásán - szerint ellenfele regnálása alatt (2003-2010) kezdődött a katalán klub anyagi hanyatlása, a ciklusa vége felé. Ezért úgy gondolja, nem szabad már a gránátvörös-kékeknek a múltba tekinteniük, csakis előre - mondta aRac1 katalán rádiónak adott interjúban az üzletember.

JOAN LAPORTA ESTRUCH

1962. június 29-én született Barcelonában. A Barcelonai Egyetem jogi karán végzett, a Laporta & Arbós ügyvédi iroda alapítója. A Katalán Szolidaritás a Függetlenségért (Solidaritat Catalana per la Independència) vezetője 2010 óta. A Katalán Parlament képviselője (2010-2012), a barcelonai önkormányzat tanácsosa (2011-2015). A Plataforma Elefant Blau (Kék Elefánt Platform) szóvivője és vezetője, 2000-ben Lluís Bassat kampányát támogatta. 2003-ban a szavazatok 52,57 százalékával (27138 voks) lett először Barça-elnök, 2010-ig irányította az egyesületet. 2015-ben második lett 33 százalékkal Bartomeu mögött (54,6%). Most 10257 aláírást gyűjtött össze, ebből 9625 volt érvényes. Jelenlegi kampányának kezdetén kisebb megdöbbenést váltott ki, hogy a madridi Santiago Bernabéu stadionnal szemben is kirakatott egy molinót „Várom, hogy újra találkozzunk” felirattal.

A stáb:
Alfons „Tito” Castro, Rafa Yuste, Elena Fort, Josep Cubells, Josep-Ignasi Macià, Jordi Llauradó, Antonio Escudero, Aureli Mas, Josep Maria Albert, Xavier Barbany, Miquel Camps, Xavier Puig, Joan Solé, Jaume Giró és Juli Guiu. A cruyffista modell híve: „ezzel a filozófiával visszatérhetünk a siker útjára. Győztes mentalitásunk van, és nagyon keményen fogunk dolgozni azért, hogy a Barcelona ismét az optimizmus motorja legyen.”

Gazdasági tervek:
Freixával ellentétben kötvényeket bocsátana ki a pénzügyi problémák áthidalására. Számításai szerint négy éven belül megoldódnának ezzel a klub likviditási gondjai.

Jelmondata:
Estimem el Barça (Imádjuk a Barçát)


Laporta: „Ha azt akarjuk, hogy Messi maradjon, minél előbb elnököt kell választani" | Eurosport

Három jelölt maradt az FC Barcelona elnöki pozíciójára - a madridi Onda Cero rádió a legesélyesebbet, Joan Laportát látta vendégül kedden. A Barcelona egykori elnöke beszélt vezetői terveiről, Leo Messi jövőjéről, Xavi esetleges visszatéréséről, az új stadionról és arról, honnan jött az ötlet, hogy a Santiago Bernabéu stadion előtt is óriásplakátot helyezzen el a kampány során.

TONI FREIXA MARTÍ

1968. október 8-án született Barcelonában, ugyanott végzett, mint Laporta. A Freixa Advocats alapítója, emellett üzletemberként tevékenykedik. Laporta elnöksége alatt, 2003. és 2005. között a vezetőség tagja. Lemondott posztjáról, hogy később szóvivőként és titkárként térhessen vissza. Előbb Sandro Rosell, majd Bartomeu regnálása alatt dolgozott az említett tisztségekben. 2015-ben is indult a választáson, akkor negyedik lett, 1750 szavazattal mindössze 3,7 százalékot ért el. Most 2822 aláírást gyűjtött, ebből 2634 lett érvényes.

A stáb:
Sportigazgatója az egykori Barcelona-játékos, ma edzőként dolgozó Lluís Carreras (a női csapat jelenlegi szakvezetője) lenne. Ő választja majd ki a technikai vezetőt, és ami biztos: nem viszik vissza Neymart a katalán fővárosba. Freixa a katalán RAC1 rádióban nem kisebb bejelentést tett, minthogy megválasztása esetén megszerzi a Barçának Kylian Mbappét és Erling Braut Haalandot. Melléjük még egy védőt ígért, akikkel „magasabb szintre léphet a csapat”.

Gazdasági tervek:
Támogatja az új stadion és az Espai Barça kialakítását, de elveti a kötvénykibocsátás ötletét.

Jelmondata:
Fidels al Barça (Hűek a Barçához)

A legesélytelenebb Barça-elnökjelölt megígérte, megválasztása esetén viszi Mbappét és Haalandot | Eurosport

Elég kétségbeesettnek tűnő, de merész és meglehetősen hangzatos bejelentést tett hétfőn a jövő héten esedékes barcelonai elnökválasztás legkevésbé esélyes jelöltje. Toni Freixa bedobta az utóbbi napokban még inkább felkapott Kylian Mbappé és Erling Braut Haaland nevét. Azt mondta, megválasztása esetén megszerzi mindkettőjüket, ehhez pedig 250 millió eurós befektetést ígért a jogász.


Részben via sport.es & La Vanguardia

Hozzászólások