La Liga - Ez a közös Messiben, Ibrahimovicban, Ronaldinhóban és Zidane-ban
Ez a közös Messiben, Ibrahimovicban, Ronaldinhóban és Zidane-ban
Fotó: Europress/AFP

Ez a közös Messiben, Ibrahimovicban, Ronaldinhóban és Zidane-ban

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/05/15 11:07

Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic, Ronaldinho, Zidane, Kaká, és Alessandro Nesta. Nem, ez most nem egy újabb Carragher-kihívás már csak azért sem, mert a játék szabályait képtelenség lenne betartani amennyiben egy csapatban szeretnénk tudni ezeket a sztárokat. Ezúttal más oka van annak, hogy a fent nevezett játékosok egy cikkben szerepelnek. A közös pont ráadásul nem is egy valami, hanem sokkal inkább egy bizonyos valaki.

Azzal a bizonyos valakivel kapcsolatban egy kis segítség: pályafutását a Cruzeiro csapatában kezdte, majd Európába került és egycsapásra meghódította az öreg kontinenst a PSV-ben eltöltött két éve alatt. Sorban álltak a csapatok érte végül a Barcelonánál kötött ki. Egyetlen árva szezont töltött el a katalánoknál, de az legendásra sikeredett, 37 mérkőzés során 34 gólt szerzett. A Barcelonától az Interhez került és bár ekkor kezdődtek a gondok azzal a fránya térddel, azért a Milánóban eltöltött öt év alatt sokszor varázsolt. Jóllehet csupán 68 mérkőzést játszott a kék-feketéknél, de azért 49 gól így is összejött neki. A következő állomás a Real Madrid, majd egy elhanyagolható évad az AC Milan színeiben, végül levezetés a Corinthiansnál. Hazája válogatottjában 98 alkalommal szerepelt és 62-szer volt eredményes a címeres mezben. Kétszeres világbajnok és kétszer nyerte el az Aranylabdát. Globális ikon, aki generációkra volt hatással a pályán mutatott teljesítményével és aki sokak szerint minden idők legnagyobb labdarúgójaként vonulhatott volna vissza, amennyiben térde nem hagyja cserben. Ő nem más, mint Ronaldo, A Ronaldo.

És hogy mi a közös Messiben, Ibrahimovicban, Kakában, Zidane-ban és Nestában? Hát az, hogy mindannyian istenítették az ősszel 44. születésnapját ünneplő brazil legendát. A talkSPORT.com éppen ezért csokorba szedte ezeknek a szupersztároknak a véleményét a Fenoménról.

Zinedine Zidane

A francia zseni a Real Madridban játszott együtt Ronaldóval, amikor a megalomániás Florentino Pérez kitalálta, hogy Dream Team-et csinál a Madridból.

„Gondolkodás nélkül mondom, hogy Ronaldo a legjobb játékos, akivel valaha együtt játszhattam. Hihetetlen érzéke volt a labdához. Ő a legnagyobb. Minden nap, minden edzésen láthattam tőle valami újat, valami mást, valami gyönyörűt. Ez jelenti a különbséget az igazán jó játékos és a kivételes játékos között, ami számomra Ronaldo.”

Ronaldinho  

„Példakép volt nekünk fiataloknak. Felnéztünk rá, mert nagyon komoly hullámvölgyeket kellett megmásznia. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy együtt játszhattam vele. Bálványoztam a pályafutásom során, rengeteg nagyszerű emlék köt össze bennünket. Mindig is példakép volt számomra és az is marad és egyben egy nagyon jó barát is

Kaká 

„A legjobb játékos, akivel valaha is együtt játszhattam? Ronaldo, a Fenomén. Tőle olyan dolgokat láthattam, amit más egyszerűen nem tudott megcsinálni.” – mondta az a játékos, akit a csodálatos Pelé a legösszetettebb futballistának nevezett egyszer és akiért a Manchester City a hírek szerint már 2009-ben is 100 millió eurót adott volna. A két zseni Milánóban játszott együtt egy rövid időt, ám Ronaldo akkor már leszállóágban volt, Kaká pedig kis túlzással fél lábbal Madridban.

Alessandro Nesta

A sok támadó felfogású játékos véleménye után érdekes egy védő véleményét is meghallgatni, hiszen Ronaldo rémálom volt a számukra, fénykorában robbanékonyságával, gyorsaságával egyszerűen senki sem tudta felvenni a versenyt. Alessandro Nesta tudna erről mesélni, sőt amikor Ronaldóról kérdezték meg is tette, hiszen felidézte a ’98-as UEFA Kupa döntőt, ahol Ronaldo is gól szerzett.

„A legrosszabb emlékem Ronaldóval kapcsolatos. Az 1998-as UEFA Kupa döntője, ahol az Interrel találkoztnk. Csodálatos játékos. Azt a meccset többször is visszanéztem, azóta is azt mondom, hogy semmit sem csináltam rosszul, egyszerűen megállíthatatlan volt. Olyan gyors volt, hogy mindenki más mellette úgy tűnt, mintha egy helyben állna.”

Zlatan Ibrahimovic

Ronaldo generációk bálványa volt, olyan játékosokat inspirált, mint például Zlatan Ibrahimovic.

„Számomra Ronaldo a valaha volt legjobb játékos. Volt olyan jó, mint Pelé. Senki sem hasonlítható hozzá. Senki sem volt olyan hatással a játékra és a játékosokra, mint ő. A szobám a posztereivel volt kitapétázva. Nem csak a góljaival vagy a cseleivel emelkedett ki, egyszerűen brilliáns volt. Ő volt az, akivé én szerettem volna válni. Ő volt a hősöm, minden mozdulatát le akartam utánozni, meg akartam tanulni. Csodálatos játékos volt. Táncolt a pályán a labdával.”

Lionel Messi

Ronaldo nagyságát jól mutatja, hogy még a legősibb rivális Argentína játékosai is felnéztek rá. Sőt! Még Lionel Messi is, akit sokan minden idők legnagyobb játékosának tartanak.

„Ronaldo volt a hősöm. Ő volt a legjobb csatár, akit valaha láttam. Elképesztően gyors volt és a semmiből is gólt tudott szerezni ráadásul senki sem lőtte úgy a labdát, mint ő.”

Ronaldo nem csak a játékosokat, de a szakembereket is elvarázsolta. Fabio Capello, az olaszok legendás edzőfejedelme, aki a Real Madridnál együtt dolgozhatott a brazillal szintén a legjobb játékosnak nevezte, aki megfordult a keze között. Egy másik edzőzseni, José Mourinho szerint pedig Ronaldót csak Maradona előzi meg a legnagyobbak nevét felvonultató listán.


Hozzászólások