La Liga - Lemondott tisztségéről, azonnali hatállyal távozik a Barcelona elnöke
Lemondott tisztségéről, azonnali hatállyal távozik a Barcelona elnöke
Fotó: Europress/AFP

Lemondott tisztségéről, azonnali hatállyal távozik a Barcelona elnöke

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/27 20:18
Lemondott Josep Maria Bartomeu és a Barcelona teljes igazgatótanácsa - írja a football-espana.net a Diario Sport információira hivatkozva.

A katalán klub elnöke és teljes vezérkara azt követően döntött így, hogy hétfőn a helyi hatóságok elutasították a Bartomeu ellen indított bizalmatlansági szavazás elhalasztását. A spanyol média szerint a vezetőség úgy ítélte meg, hogy egy ilyen voksolás súlyos károkat okozna a klubnak és nekik személy szerint, ezért inkább nem várták meg a folyamat végeredményét.

Az elnök a hatóságokhoz juttatott levelében egyébként egészségügyi megfontolásokra hivatkozott. A szavazást ugyanis személyesen kell lebonyolítani, a tagok között pedig sokan a legveszélyeztetettebb, 60 év felettiek csoportjához tartoznak. "Szeretnénk elkerülni, hogy ezek a csoportok - a sebezhetőségüket figyelembe véve - kitegyék magukat a megfertőződés kockázatának" - írta.

Bartomeu pozíciója a tavalyi, trófea nélküli idényt követően ingott meg. Sokan az elnök szemére vetették a romló eredményeket, az átigazolási piacon hozott megkérdőjelezhető döntéseket, illetve Lionel Messi tehetségének elpazarlását. Utóbbi odáig vezetett, hogy az argentin támadó nyíltan szembefordult a vezetőséggel, és megpróbálta felbontani a szerződését.

Múlt hónapban ráadásul a katalán rendőrség korrupciógyanús ügyben kezdett vizsgálódni Bartomeu körül. Ezeket a vádakat az érintett tagadta. 

Az elnök mandátuma hivatalosan még pár hónapig szólt volna, a választásokat márciusra írták ki, azonban több szurkolói csoport is azon dolgozott, hogy még az idei évben elhagyja a pozícióját. Bartomeu 2014 óta irányította a klubot, az elnöki tisztséget Sandro Rosell lemondását követően vette át. Kezdeti sikerei - 2015-ben triplázott a Barca - elegendőek voltak az újraválasztásához, ám az utóbbi években egyre többen fordultak ellene.

Hozzászólások