La Liga - Nem csitul a válság Barcelonában, most épp a gazdasági a nagyobb baj
Nem csitul a válság Barcelonában, most épp a gazdasági a nagyobb baj
Fotó: Europress/AFP

Nem csitul a válság Barcelonában, most épp a gazdasági a nagyobb baj

Nánási AntalNánási Antal
2020/11/03 14:11
Komoly gazdasági szakadékba zuhanhat a Barcelona, ha a klubnak pár napon belül nem sikerül megállapodnia az első és a második csapat keretének játékosaival egy 30%-os fizetéscsökkentésben ─ közölte a Marca a napokban. A koronavírus-járvány okozta bevételkiesések úgy tűnik nagyobb sebet ejtettek a klub büdzséjén, mint ahogyan az elsőre látszott, most pedig radikális és legfőképpen azonnali lépésekre van szükség.

Tovább gyűrűzik az FC Barcelona válsága, amely az elmaradó eredmények, az elnök távozása és a bizonytalan jövő mellett most nagyon komoly gazdasági problémákban ölt testet. A katalán klubnak ugyanis mintegy 190 millió eurós hiány tátong a költségvetésében, amelyet még ezen a héten, november 5-ig elő kellene valahogyan teremtenie, ellenkező esetben januárban akár csődközeli, fizetésképtelen állapotba is kerülhet az egyesület. Minderről Carles Tusquets, a klubot Josep Maria Bartomeu távozása óta irányító ideiglenes igazgatóság vezetője számolt be a minap. A deficit csökkentésére a legkézenfekvőbb megoldást a játékosok fizetésének mérséklése jelenthetné, ez azonban annyira nem ígérkezik könnyű menetnek, hogy az első és a második keret tagjai egyaránt elutasították a klubvezetés múlt pénteken feléjük küldött indítványát. A tárgyalások azonban nem állnak le, a vezetőség kényszerhelyzetben van, november 5-ig ugyanis konszolidálnia kellene a könyvelését annak érdekében, hogy januárban ne álljon elő egy olyan állapot, amely akár fizetésképtelenséget is jelenthet.

„A legnagyobb bajaink gazdasági eredetűek, melyeket a Barcelonát különösen is érintő járványhelyzet okoz. Klubunk nagyban függ a turizmustól, az meg manapság éppenhogy nem létezik. Le kell porolnunk az előző elnökség válságkezelő ötleteit és meg kell próbálnunk kezelni a helyzetet” ─ mondta el Tusquets.

000_8TH3MT.jpgFotó: Europress/AFP

A szűk időkeret és ahhoz mérten drasztikus összeg, amelyet a klubnak elő kell teremtenie, igencsak nehézzé, már-már teljesíthetetlenné teszi a feladatot. Különösen annak fényében „érdekes” a helyzet, hogy a vírus okozta leállás során, még az előző szezonban, már világosan látszott, hogy a gazdasági hatások elkerülhetetlenek, a kluboknak pedig a büdzséjükben keletkező űrt saját erőből, lemondásokkal kell kezelniük. A Bundesligában jónéhány csapatnál vezettek be ideiglenes fizetéscsökkentéseket, de a legékesebb példa talán a Juventusé, amelynek teljes első kerete, élén Cristiano Ronaldóvalnégyhavi illetményéről mondott le annak érdekében, hogy a klubot átsegítse a bevételkiesés okozta nehézségeken. Barcelonában is felmerült egy hasonló intézkedés még tavasszal, akkor azonban, hasonlatosan a mostani első ajánlathoz, a játékosok elvetették ezt a lehetőséget. Könnyen lehet, hogy most nem lesz más választásuk, mint a beleegyezés, ellenkező esetben ők maguk taszíthatják olyan mélységbe a klubot, ahova egészen biztosan nem való.

A gazdasági válság mellett a sportszakmai gondok sem csökkennek Katalóniában, a bajnokságban ugyanis négy mérkőzés óta nyeretlen Ronald Koeman csapata, közte egy hazai pályán összeszedett 1-3-mal a Real Madrid ellen. Sovány vígasz, hogy a Bajnokok Ligájában egyelőre hibátlan a csapat, hiszen a Ferencváros hazai legyőzése után Torinóban is nyertek Messiék, szerdán pedig a szintén verhető, fertőzések által megtizedelt Dinamo Kijevet fogadják. Múlt héthez képest újdonság, hogy az elsőként jelentkező Victor Font mellett mára további öt olyan ember is felbukkant a Camp Nou környékén, aki szívesen lenne a klub elnöke, Pere Reira, Toni Freixa, Augusti Benedito, Jordi Farre és Lluis Fernandez terveiről, valamint ígéreteiről azonban egyelőre még nem érkezett beszámoló.

000_8RE9EK.jpgFotó: Europress/AFP

Victor Font projektjének egyik sarokköve azonban úgy tűnik máris megingott, mivel a spanyol üzletember által visszahozni szándékozott, ezáltal Leo Messit is maradásra bíró Pep Guardiolának egyelőre esze ágában sincs visszatérni Katalóniába. A Manchester City-vel hétvégén Sheffieldben győző mester a mérkőzést közvetítő BT Sport kamerája előtt kérdésre válaszolva kijelentette:

„Elmondtam már párszor, és ma sem mondok másat: az én karrierem Barcelona-edzőként véget ért. Rengeteg tehetséges edző van, aki alkalmas lehet a feladatra, ott van például jelenleg Ronald Koeman, akit személyesen is nagyon tisztelek. Remélem, hogy Barcelonában olyan elnököt és igazgatótanácsot választanak, akik képesek lesznek arra, hogy a klubot azon a szinten tartsák, ahová igazán való.”

A jelenleg a La Liga tizenkettedik helyén álló Barcelona a szerdai BL-fordulót követően, szombaton kísérelheti meg, hogy fellépjen a tabella első felébe, amikor is a Betist fogadja a spanyol bajnokság soron következő fordulójában. Amennyiben újból elmarad a győzelem, akár Ronald Koeman állása is veszélybe kerülhet, már ha az nem jelent igazi veszélyt, hogy az elnöki kampányok és ígéretek edzőkérdést érintő sora aligha ért véget Victor Font minapi „kívánságlistájával”. Barcelonában tehát továbbra sem csitulnak a kedélyek, érdemes továbbra is odafigyelni a klub körüli történésekre.

via Marca

Hozzászólások