La Liga - Elúszhat az öltözői konfliktusokkal terhelt Barcelona bajnoki címe, ha nem győznek a rangadón
Elúszhat az öltözői konfliktusokkal terhelt Barcelona bajnoki címe, ha nem nyerik meg a rangadót
Fotó: Europress/AFP

Elúszhat az öltözői konfliktusokkal terhelt Barcelona bajnoki címe, ha nem győznek a rangadón

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/06/30 15:02
A spanyol bajnokságban a Barcelona kedd este az Atlético Madridot fogadja. Ha a forduló rangadóján nem nyernek a katalánok, jó eséllyel elúszik a bajnoki cím. A Barcelona háza táján bőven akadnak problémák, a rivális elleni pontvesztés tovább mélyítené a gödröt.

Nagyon eltérő képet mutat a két együttes az esti rangadó előtt. Miközben az Atlético Madrid kifejezetten jól indított a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után: BL-pozícióba tornázta magát, és nyugodtan várják a Barcelona elleni mérkőzést is, addig a katalánok háza táján sötét felhők gyülekeznek, pontvesztés esetén több szempontból is nehéz helyzetben találná magát a Barca. 

A leállás előtt még vezették a bajnokságot, két idegenbeli döntetlen miatt viszont már két pontos hátrányban áll a Barcelona a Real Madrid mögött. Egy újabb pontvesztés akár véget is vethet a katalánok bajnoki címről szőtt álmainak. Az Atlético elleni rangadó megnyerése tehát kulcsfontosságú a Barcelona számára, de a múlt hétvégi döntetlen és az öltözői feszültségek miatt nem egyszerű a helyzetük.

A vasárnapi Celta Vigo elleni 2:2-es találkozót követően a spanyol sajtó arról számolt be, hogy az öltözőben is egymásnak feszültek az indulatok, a játékosok egy része a vezetőedzőt, Quiqe Sétient támadta a csapat gyenge szerepléséért. A kameráknak pedig egy olyan jelenetet is sikerült rögzíteni, ahol az ivószünetben Lionel Messi látványosan figyelmen kívül hagyja a másodedző, Eder Sarabia utasításait. Miközben Sarabia - aki nem örvend túl nagy népszerűségnek a játékosok körében - Messihez beszélt, az argentin hátat fordított neki, nem hallgatta meg a másodedző utasításait. 

Marca információ alapján az öltözőben ennél is tovább fokozódott a feszültség, a játékosok nyíltan szembementek Setiennel, és őt tették felelőssé a pontvesztésért. Miként Luis Suárez meccs utáni nyilatkozata is arra utal, hogy a januárban kinevezett edző elveszítette az öltözőt.

„Idegenben fontos pontokat hullajtunk, ami eddig nem volt jellemző ránk. Azt hiszem, azért vannak az edzők, hogy kielemezzék ezeket a szituációkat. A mi feladatunk, hogy a legjobbunkat nyújtsuk a pályán.”

Quique Setien pozíciója meglehetősen ingatag, sajtóhíresztelések szerint kisebb csodának, meg persze drasztikus javulásnak kellene történnie, hogy jövőre is ő irányítsa a Barcelonát. A gyengébb eredmények mellett különösen aggasztó Setien számára, hogy elvesztette a játékosok bizalmát. A vezetőktől állítólag már meg is kapta az ultimátumot, miszerint még egy kisiklás az állásába kerülhet, Xavi pedig a napokban arról nyilatkozott, készül arra, hogy egyszer átvegye a Barcelona irányítását.

Kirúghatják a Barcelona vezetőedzőjét a gyenge eredmények és játék miatt | Eurosport

Ha hihetünk a sajtóhíreknek, Quique Setiennek már csak pár hete maradt, hogy meggyőzze a Barcelona játékosait és a vezetőségét az alkalmasságáról. Az edző januárban vette át a katalán csapat irányítását, miután a korábbi szakvezető, Ernesto Valverde elveszítette az öltöző és a vezetőség bizalmát. Most úgy tűnik, hogy Setien is hasonló sorsra jut a nyáron.

Az Atlético Madrid ellen különösen nehéz dolga lesz a katalánoknak. Miközben a bajnokság újraindítása óta a Barcelona a pályán és azon kívül is problémákkal küzd, az Atlético kifejezetten jól kezdte a folytatást. Simeone együttese a visszatérés óta egy döntetlen mellett összes mérkőzését megnyerte, zsinórban négy győzelemmel a háta mögött látogat el a Camp Nouba, és a mutatott játék is meggyőzőbb a katalánokénál. Simeone az Alavés ellen megdöntötte Luis Aragonés győzelmi rekordját a bajnokságban. A Barca a hazai pálya előnyében reménykedhet, négy pontot idegenben veszítettek, otthon az újraindítást követően is hatékonyak tudtak maradni.

Az Atléticoból eltiltás miatt hiányozni fog Stefan Savic és Koke, a Barcelonánál a sérült Frenkie de Jongra nem számíthatnak, ugyanakkor Sergi Roberto és Sergio Busquets visszatérhetnek.

Messi (2).jpg Fotó: Europress/AFP

A Bercelonánál kialakult helyzetről Simeonét is megkérdezték a mérkőzés előtti egyik sajtótájékoztatón.

„Ismertek engem, nem véleményezem, mi történik más csapatok öltözőjében. Csak a mi öltözőnk érdekel, amit mindig meg kell védenünk, figyelnünk kell rá, kordában kell tartanunk a játékosok érzéseit, ez a legfontosabb.”

A kérdésre, ő hogyan oldaná meg a Barcelona problémáját, hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy házon belül rendezzék a konfliktusokat. „Egy csésze kávé, egy kevésbé hivatalos beszélgetés is segíthet megoldani a belső viszályokat.”

A Barcelona a játék, az eredmények és az öltözői helyzet szempontjából is krízisben van. Setien az újraindulás óta hibáztatta már a bírót, a videóbírót és a menetrendet is, pedig a csapat problémái ennél sokkal mélyebben gyökereznek. Az Atlético elleni mérkőzés talán az utolsó esély, hogy megmentsék a bajnokságot, Setien szempontjából pedig különösen fontos, hogy ne bukjanak pontokat. Ha nem sikerül nyerniük, a tréner állása komoly veszélybe kerül.

Hozzászólások