La Liga - Guardioláék visszahozatalával tartaná Barcelonában Messit a katalán klub elnökjelölt aspiránsa
Guardioláék visszahozatalával tartaná Barcelonában Messit a katalán klub elnökjelölt aspiránsa
Fotó: Europress/AFP

Guardioláék visszahozatalával tartaná Barcelonában Messit a katalán klub elnökjelölt aspiránsa

Nánási AntalNánási Antal
2020/10/30 09:40
Ahogy az ilyenkor rendszerint lenni szokott, a Barcelona megüresedő elnöki székére pályázó első jelölt nagy ígéretekkel indította be kampányát a minap. Victor Font tartott egy röpke névsorolvasást, az elhangzott nevekben egy közös van jelenleg: mindannyian a Barca családhoz tartoztak egykor, de most nincsenek ott. A feladat és a szándék egyszerű: vissza kell őket hozni. Az indítékot pedig nem nehéz kitalálni.

Finoman szólva sem fog cirkalmatos aranybetűkkel szerepelni a 2020-as év az FC Barcelona krónikájában, hiszen a katalán klub mércéjével mérve eredménytelen év sportszakmai oldalát óriási zárójelbe teszi az a belső válság, amelynek folyományaként kedd este távozott posztjáról Josep Maria Bartomeu elnök, valamint a klub teljes igazgatótanácsa. Az már eddig is világos volt, hogy Bartomeu nem a Barca történetének legnépszerűbb elnökeként marad meg a köztudatban, valamint az is látszik, hogy a lemondással inkább előremenekült, hiszen novemberben egy bizalmatlansági indítvány jó eséllyel egyébként is elmozdította volna a posztjáról. Ezt ugyan megelőzte az ex-presidente, ténykedésének hosszútávú következményei azonban még kérdőjelesek. Az sem vet különösebben jó fényt rá, hogy amolyan „kilépő” üzenetként még elkotyogta, hogy a Barcelona már megállapodott abban, hogy csatlakozik az Európai Szuperliga néven emlegetett topbajnokságok topcsapatait felvonultató, nemzeti bajnokságokon felülemelkedő sorozathoz, amelynek létrejötte már kering egy ideje az európai köztudatban és amely bőven szül ellentmondásokat.

A Barcelona búcsúzó elnöke ledobta az atombombát az európai focira | Eurosport

Az Európai Szuperliga zárt ligát alakítana a kontinens mai top csapataiból, otthagyva ezzel a nemzeti bajnokságokat. Új szintre emelhetik a futballt, de elsősorban anyagilag. Hogy hogyan jutottunk ide, és mik a mai fejlemények, ezt foglaljuk össze. Miért játszanál kétszer egy évben a Burnley-vel, ha ehelyett lehet a Barcelonával is?

Az augusztusi Bayern München elleni 2-8 okozta letargián még megpróbált úrrá lenni Bartomeu, de ahogy az ma már világosan látszik, ez nem sikerült neki. A bajorok elleni korszakos vereség után a szurkolók által áhított nagytakarítás elmaradt, a „kötelező” edzőváltás (Quique Setien helyére Ronald Koeman érkezett) és Luis Suarez elküldésén kívül érdemi változás nem következett be Barcelonában. Illetve következett volna, de azt Bartomeu nem engedte ─ Lionel Messi ugyanis kész volt elhagyni a klubot, hivatkozva arra a zárádékra, amit szerződése tartalmaz. Az elnök ezt a záradékot másképp olvasta és kerek-perec kijelentette, Messi csak akkor távozhat szerződésének 2021-es lejárata előtt, ha a kérő szépen kifizeti a 700 milliós kivásárlási árat. Egy ilyen összeg persze egy mai őrült futballvilágban is túlmegy minden létező határon, így Messinek két lehetősége maradt: vagy eldob egy évet, és a tartalékokkal edzve kivárja a szerződése kifutását, vagy beáll a sorba és inkább játszik, hátha történik valami.

A futballba Vágási Feriként beszálló argentin elnök hazacsábítaná Messit, de Maradonát jobban bírja | Eurosport

Túlzás nélkül állítható, hogy Lionel Messi Barcelonából való távozása immáron állami szinten felmerülő témakör, a napokban ugyanis az argentin elnök személyesen nyilvánult meg ebben a témában. Alberto Fernandez arra ösztönzi a hatszoros aranylabdás játékost, hogy intsen búcsút Európának és karrierje utolsó éveit töltse inkább nevelőklubjánál.

A jelek szerint történt is, hiszen Bartomeu kiszállt a képből, az első lelkes elnök-aspiráns pedig már meg is jelent a horizonton. Victor Font, akit a szaksajtó máris a legesélyesebb jelöltként mutat be, nagyra törő tervekkel, óriási célokkal és Barcelona-berkekben jól csengő nevekkel ugrott neki a potenciális elnöki kampánynak. Font terve természetesen az, hogy stabilizálja a klub pénzügyeit, rendezze a keretben fennálló konfliktusokat, valamint visszavezesse a Barcelonát oda, ahova szerinte igazán való: a Bajnokok Ligája mindenkori legfőbb esélyeseinek körébe. A spanyol üzletember legfőbb húzása azonban legkevésbé az ígéret, inkább a cél kategóriájába sorolható: meg kell győznie Lionel Messit, hogy ne hagyja el a klubot szűk egy év múlva.

A fenti cél eléréséhez pedig Fontnak meg is van a terve ─ vissza szeretné hozni a klubhoz azokat az arcokat, akik szervesen kapcsolódnak a Barca-családhoz, de jelenleg nem állnak a klub alkalmazásában. A szóban forgó nevek: Pep Guardiola, Andres Iniesta, Xavi, Carles Puyol. A közös nevező: mindannyian játszottak együtt Messivel abban a csapatban, amely Guardiola irányítása alatt összesen tizennégy trófeát nyert. Victor Font szerint tehát a hatszoros Aranylabdás argentin zseni maradásra bírásához vissza kell csábítani a klubhoz a korábbi játékostársait, illetve a korábbi edzőjét, ezzel is demonstrálva a „Versenyképes Barcelona” projekt létjogosultságát. A kitűzött cél elérése még akkor is emberes feladat lenne, ha nem szorítana az idő, ez azonban mostanság luxusnak számít a Camp Nou környékén: minden egyes tétlenül töltött perc lefarag ugyanis a Messi szerződésének kifutásáig hátralévő periódusból, ha pedig a klub nem lép, akkor szabad ügynökként Messi odamegy, ahova csak akar.

000_Par2969303.jpgFotó: Europress/AFP

Pep Guardiola Manchesterből való elmozdítása egy évvel ezelőtt még aligha volt elképzelhető, ma azonban korántsem elképzelhetetlen. A City nagyon kikapott a Liverpooltól a Premier League legutóbbi szezonjában, emellett továbbra sem jött össze a hőn áhított Bajnokok Ligája-áttörés. Nem véletlen, hogy Manchesterben sem siettek eddig még meghosszabbítani a katalán mester kontraktusát, amely épp 2021 júniusának végén jár le. Márpedig Messi Barcelonában tartásához alighanem valóban Guardiola személye lehet a kulcs, hiszen a távozási szándék kinyilvánításakor is a Manchester City tűnt az első számú (és talán egyetlen lehetséges) következő állomásnak. A történet egészen biztosan folytatódik a következő napokban és hetekben, és a fent sorolt feladatok és szűk időhatárok miatt jó eséllyel tevékeny heteknek nézhetnek elébe a katalán fővárosban. 

Goal.com nyomán

Hozzászólások