La Liga - Suárez nélkül fogadja a vírusoktól sújtott Atlético a kétarcú Barçát
Suárez nélkül fogadja a vírusoktól sújtott Atlético a kétarcú Barçát
Fotó: Europress/AFP

Suárez nélkül fogadja a vírusoktól sújtott Atlético a kétarcú Barçát

Soós PéterSoós Péter
2020/11/21 09:35
Ritka, hogy az Atlético Madrid az esélyes a Barcelona elleni rangadón. Most ez lett volna a helyzet, ha nem sújtja sérülés- és betegséghullám a fővárosiakat a szombati találkozó előtt. Persze a katalánok sem panaszkodhatnak pozitív energiákra, ráadásul megint csak Messi a fő téma a spanyolországi (és világ-) sajtóban.

Sok mindenre választ adhat a szombat esti Atlético – Barcelona rangadó. Például arra, tényleg komoly kihívója lehet-e a két „nagynak” a „kisebbik” madridi csapat, vagy ha úgy tetszik, a „munkásabb”.

A Real Madrid és a Barcelona is rosszul kezdte a bajnokságot, már két-két vereségnél tartanak nyolc, illetve hét mérkőzés után, így nem csoda, hogy sokan a remekül rajtoló Atléticót kiáltották ki elsőszámú bajnokesélyesnek. A katalánok jelenleg 3-2-2-es mutatóval, 11 ponttal a nyolcadikak a La Ligában, a fővárosiak pedig veretlenül (5-2-0) a dobogó harmadik fokán állnak. Diego Simeone együttese jó formában van otthon, legutóbbi négy mérkőzését megnyerte, 11:1-es (!) gólkülönbséggel. A gránátvörös-kékek a BL-ben viszont hibátlanok, míg a „matracosok” egy-egy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel állnak.

Korona- és FIFA-vírus

A kezdés igen fontos Spanyolországban (is), aki az elején lemarad, sokszor behozhatatlan hátrányra tesz szert fő riválisával szemben. Erre utalt a madridi Marcának adott interjújában a korábbi csapata elleni rangadót koronavírusos megbetegedés miatt biztosan kihagyó Luis Suárez is, aki a válogatottnál fertőződött meg, így Uruguayban maradt karanténban.

„Aki már az elejétől kezdve kevesebbet hibázik, nagy esélyese a bajnoki címnek. Én, aki játszottam Barcelonában, tudom, milyen nehéz felzárkózni, ha már az első fordulókban pontokat hullajtasz. Szilárdnak kell lenni végig. Nem kezdett jól se a Real, se korábbi klubom, de a végsőkig fognak harcolni, ez biztos.”

Hat bajnoki, öt gól – hiányozni fog Madridban Suárez |Hat bajnoki, öt gól – hiányozni fog Madridban Suárez |Fotó: Europress/AFP

Természetesen Leo Messiről is kérdezték az uruguayit a Marca munkatársai.

„Sokat beszélek vele, de focin kívüli dolgokról, és arról sem ejtünk szót, mi történt vele a nyáron az esetleges távozásával kapcsolatban. A mindennapi életünkről beszélgetünk, nemrég volt például az egyik fiam szülinapja, ahogy az ő egyik gyermekének, Thiagónak is. Szóba kerül a vírus is sokszor, de a futball, a kihagyott helyzetek, a taktika ritkán. Jobban érdekel minket, hogy van a család, mint a labdarúgás.”

Az ex-barçás mellett hiányzik majd honfitársa, Lucas Torreira, ő szintén a Covid miatt hagyja ki a meccset. Héctor Herrera combizomsérülés következtében hagyta el Mexikó válogatott összetartását, és Stefan Savić sem teljesen egészséges, ő szintén korábban tért vissza Madridba Montenegróból, bár legalább egyéni foglalkozáson részt vett szerdán.  Šime Vrsaljko régóta nem bevethető térdsérülés miatt, a legújabb áldozata a spanyolok által csak „FIFA-vírusnak” hívott jelenségnek pedig Manu Sánchez, aki a spanyol U21-ből jött vissza sérülten, pedig csupán a 78. percben állt be az Izrael elleni győztes találkozón. Ő nem akkora érvágás Simeonének, hiszen előtte áll a sorban Renan Lodi és Mario Hermoso is a bal oldalon, de az átok az átok.

Felépült ellenben Diego Costa, aki pótolhatja Suárezt – amennyiben állapota engedi, hogy kezdőként bevethető legyen –, Vitolo (ők ketten szerdán már fél edzés erejéig együtt tréningeztek a társakkal), illetve két hét után újra bevethető Yannick Carrasco, aki teljes értékű munkát végez hétfőtől.

Bár nagy érvágás a Barçától nem éppen szépen elváló uruguayi hiánya a derbiről, a csatár szerint az argentin edző karizmatikussága a biztosíték arra, hogy a ma lehetőséget kapók is olyan teljesítményt nyújtanak majd, mint az alap kezdőcsapat jelenleg sérült/beteg tagjai.

„Diego Simeone személyisége, attitűdje garancia arra, hogy aki épp nem játszik, az segíti a másikat. Mindenki odateszi magát, edzőnk egészséges versenyhelyzetet teremt, ettől pedig minden játékos fejlődik” – mondta a rotációról Suárez, aki beszélt a Barçával történt szakításáról is.

„Nem volt könnyű menet Madridba költözni és megszokni, eleinte szomorú voltam és fájt nagyon, ahogy távoztam, de már boldog vagyok és élvezem a pillanatot. Ahogy már mondtam sokszor, ha bezárul előtted egy ajtó, kinyílik öt nagy kapu, ahol megbecsülik a munkát, a profizmust és az addigi pályafutásodat. Az egyik helyen nem akartak, máshol igen. Taktikai okokból, vagy hívhatjuk, ahogy akarjuk, változást akartak a csapatnál. El kellett fogadnom, hogy nem számítanak rám, le kellett vonni a következtetéseket. Most már a jelennek kell élnem az Atletinél.”

„Nettó baromság” – persze, hogy Messi a téma

Sokkal nem áll jobban a Barcelona sem, amely szintén első számú gólvágóját veszítette el nemrég hónapokra Ansu Fati személyében. Jó hír is akad azonban a katalán fővárosban: Samuel Umtiti újra a társakkal edzett, ahogy Philippe Coutinho is. Előbbi azonban nem került még be a meccskeretbe, s nem bevethető Fati mellett Sergi Busquets és Ronald Araújo sem. Neto külön mozgott a pénteki, mérkőzés előtti utolsó otthoni edzésen a társaktól, a kétkapuzásnál a 19 éves, saját nevelésű Arnau Tenas volt Marc-André ter Stegennel szemben a másik kapus. Ő ott lesz Madridban a kispadon (a kisebb sérülése ellenére Netoval egyetemben), ahogy a szintén a B-ből felhívott védő, Óscar Mingueza is. Utóbbi egyébként ott ült a Ferencváros ellen a kispadon, életében először bekerülve a Barcelona BL-keretébe.

A rangadó előtti sajtótájékoztatón, még Katalóniában Ronald Koemant leginkább Messiről és az argentin Antoine Griezmannhoz fűzűdő viszonyáról faggatták az újságírók – előbbit védelmébe vette a vezetőedző.

„Megértem Messi dühét. Ilyen hosszú utazás után egyből Antoine-ról kérdezni tiszteletlenség, én is utálnám az újságírókat. Értem azt is, hogy nektek (az újságírók – a szerk.) a viták az érdekesek, de én az öltözőben semmilyen feszültséget nem látok köztük. A korábbi ügynök állítása, akivel három éve nem beszélt Griezmann, pedig nettó baromság.”

A holland szakember a folyamatos késői kezdésre (este 9-kor játszanak Madridban) is panaszkodott egy sort – utóbbi tíz találkozójukból hét kezdődött 21 órakor, egy pedig fél tízkor, az idegenbeliek közül valamennyi az esti időpontban.

Messi és Griezmann – két jó barát (?) |Messi és Griezmann – két jó barát (?) |Fotó: Europress/AFP

„Minden egyes idegenbeli meccsünk 9-kor vagy azután kezdődik. Nem gondolnak a játékosokra, akik háromnaponta lépnek pályára. Ez rossz irány. Értem én, hogy mindenki látni akar egy Atlético – Barçát, de a többi…? Másnap hajnalban esünk haza, kedden pedig újabb megméretés jön. Ráadásul a válogatott szünet után másfél napja maradt a csapatoknak felkészülni.”

A „kötelező” bulvárkörök után a lényegről is beszélhetett Koeman, aki bonyolult mérkőzést vár egy erős ellenféllel szemben, kiemelve kollégája szerepét.

„Bízunk magunkban. Sok szó esik a hiányzóikról, de mi sem állunk sokkal jobban létszámban. Suárez? Nem könnyebbültem meg attól, hogy nem játszik. Ott van helyette például João Félix, aki nagy tehetség, óriási jövő előtt áll és már most kulcsember. Nálunk Busquets esett ki, Coutinho viszont visszatért, ő nagy erősítés. Mindenképp jó eredményt kell elérnünk, hosszú a liga és kellenek a pontok, főleg egy közvetlen rivális ellen, amely címeket akar nyerni hozzánk hasonlóan. Több rendszerben tudnak játszani az alapfelállás mellett, és remekül tudják tartani az eredményt, minden évben kiváló a védelmük Simeonénak köszönhetően.”

Koeman kiemelte, jó úton haladnak, változtattak több dolgon, melyek korábban nem működtek, a Juventus elleni győzelem pedig önbizalmat is adott együttesének.

Hozzászólások