La Liga - Antoine Griezmannak nem alázatra, hanem nagyobb szabadságra van szüksége Barcelonában
Antoine Griezmannak nem alázatra, hanem nagyobb szabadságra van szüksége Barcelonában
Fotó: Europress/AFP

Antoine Griezmannak nem alázatra, hanem nagyobb szabadságra van szüksége Barcelonában

Szabó ChristopheSzabó Christophe
2020/06/23 13:15
A francia támadó egy év után is partra vetett halként találja magát Barcelonában. A helyzet addig nem fog változni addig, amíg nem kapja meg a szükséges szabadságot. 

Papíron minden izgalmasnak tűnt, esélyesen Antoine Griezmann fejében is. Az Atletico Madridnál eltöltött öt sikeres év után eljöhetett a várva várt szintlépés, korunk egyik legjobb játékmestere a világ egyik legjobb játékosának oldalán játszhat korunk egyik legnagyobb klubjában. Egy év telt el és Griezmann körül még mindig záporoznak a kételyek.

Első meccsein már látszott, hogy idegen helyzetben találja magát. Luis Suarez és Lionel Messi mellett neki kellett a támadások elején szélesítenie a pályát, emiatt sokszor vonalszélső helyzetben találta magát, akitől azt kérték, hogy közvetlen ellenfelét egy-egyben próbálja meg kijátszani. Ha az utolsó 25 méteren beljebb is tudott húzódni, Suarez már Messivel kereste az összjátékot, Griezmann pedig nem foglalhatta el azokat a zónákat, ahol az argentin játszott, így maradt kiszorítva a játékból.

Antoine Griezmann.jpgFotó: Europress/AFP

Quique Sétien - Luis Suarez sérülése miatt is - már több lehetőséget biztosított középen, sokszor a hamis kilences pozíciójában, ahol Griezmann rengeteg üresbe futással próbált Messi keze alá játszani. Mindmáig rengeteg ütemtelen passz, pontatlanság és görcsös próbálkozás kíséri útját. 

Sokan az alázatát kérik számon, arra hivatkozva, a Barcelonánál is visszaállítják az órákat, az Atleticonál olykor több pökhendiséget megengedő játékosnak le kell szegnie a fejét és kiharcolni a helyét a csapatban. A szurkolók tavaly kimondottan ódzkodtak a szerződtetésétől és az elmondások szerint az öltöző sem várta egyöntetűen tárt karokkal. Pletykák keringenek Lionel Messi fenntartásairól, testbeszéd-elemzők figyelték ki, mennyiben alakult ki összhang közöttük. 

csapat.jpgFotó: Eurosport/Getty

Griezmannt ugyanakkor nem lehet hibáztatni amiatt, hogy ne akarna beilleszkedni - talán túlságosan is. Messiről lényegében nem tud szuperlatívuszok nélkül nyilatkozni: “A világ legjobb játékosa, élmény vele egy csapatban játszani. Próbálom mindig megérteni a mozgásait, meg a jó döntéseket hozni, amikor nála van a labda, hogy jó legyen a kapcsolatunk.”. A tavaly őszi, Betis elleni gólja után megkérdezték, miért próbálkozott nehéz pozícióból gólt lőni, amire ezt válaszolta: “Messitől láttam az edzésen, ezért megpróbáltam utánozni és sikerült”. Van határ a jófejség és a balekoskodás között, és esélyesen ez a nyilatkozat volt a vízválasztó. 

A koronavírus okozta leállás úgy tűnt, adhat egy szusszanásnyi időt. “A szünet jól esett.” - nyilatkozta Griezmann közvetlenül a júniusi visszatérés előtt. “Szükségem volt egy kis pihenésre. Több mint 5 éve nem volt olyan időszak, ahol ennyi időt tölthettem játék nélkül. Lehettem a családommal, fizikailag sokkal jobban érzem magam és most már mentálisan is.” A végeredmény: a Mallorca elleni győzelem alkalmával levert fejjel volnul le a pályáról a hatvanadik percben, a Sevilla ellen pedig Martin Braithwaite cseréjeként szállt be. Se a pályán, se az öltözőben nem találja a helyét. De kinek kellene itt változtatnia?

griez.jpgFotó: Eurosport/Getty

Griezmanntól joggal lehetne elvárni, hogy alakítson a játékán és alkalmazkodjon a körülményekhez, elvégre eddigi pályafutása tele van olyan állomásokkal, melyek után más formában jött ki, mint ahogy bekerült. A Real Sociedadnál - a francia korosztályos válogatotthoz hasonlóan - még szélsőként alkalmazták, ahol lendületes labdavezetésére lehetett építeni. Az Atletico Madridnál új szintre emelte labda nélküli mozgását, a dinamit-szerű letámadások gyújtópontja lett és az alapos védőmunkát is magába szívta. A francia válogatottban Deschamps kezdetben szélsőként számított rá, hogy később egy vesztett állású 2016-os francia-ír meccs második félidejében középre húzza és ott kombinálva törje fel az ellenfél védekezését. Griezmann azóta is kirobbanthatatlan onnan.

A gond csak az, Barcelonában nem így tekintenek rá. Griezmann átalakulásai azzal a feltétellel teljesültek, hogy ő maradt a játék középpontjában. A metamorfózisok azért tudtak bekövetkezni, mert nem az erényeiről kellett lemondania - sokkal inkább a gyengeségeit kikalapálnia vagy háttérbe szorítania. A csapatokban magától értetődő volt a helye, Katalóniában viszont helyet szorítanak neki.

000_1N896O.jpgFotó: Europress/AFP

Griezmann se nem szélső, se nem hamis kilences, se igazi kilences. Griezmann egy szabadságot igénylő játékos, akinek kapcsolatokra van szüksége. Akkor csillog, ha mutathatja magát, kombinálhat, visszatehet, kényszerítőzhet. Akkor halljuk a játékát, ha ő ütheti a ritmust és a társai aszerint táncolnak. A francia válogatottban tudjuk, hogy Olivier Giroud úgy veszi fel a területeket, úgy tartja fel a védőjét háttal a kapunak, hogy tudjuk, Griezmannt fogja keresni. Diego Costáról tudtuk, hogy úgy köti le az ellenfelét, hogy ezzel megteremti az időt, hogy Griezmann a jó helyre fusson be. 

Barcelonában viszont nem Griezmann kottájából játszanak, hanem Lionel Messiéből. Hiába a technikai tudás, a körömpasszok, a labdavezetések, a harmóniához kell tudni, ki alkalmazkodik kihez. Ha Messi próbálkozik is gesztusokkal, lehet, hogy Griezmann arra számít, hogy neki kell előbb az ezüsttálcát nyújtani. Ha Griezmann mond le a saját ritmusáról, olyan helyeken találja magát, ahol már nem önmaga. Barcelonai megpróbáltatásai nemcsak a beilleszkedésről és a tényleges játéktudásról, hanem az önazonosságról is szólnak.

Egy idei úgy tűnt, Griezmann túl matracos és nem elég blaugrana a Barcelonához. Mint egy fiatal tehetség, akitől azt várják, hogy illeszkedjen be, hajtsa le a fejét, hallgasson a nagyokra, és azokat a feladatokat végezze el, amire kérik. Nem azt, amire rendeltetett.

 

 

Hozzászólások