La Liga - Megbánhatja a Real Madrid, hogy lemondott a világ egyik legtehetségesebb hátvédjéről
Megbánhatja a Real Madrid, hogy lemondott a világ egyik legtehetségesebb hátvédjéről
Fotó: Europress/AFP

Megbánhatja a Real Madrid, hogy lemondott a világ egyik legtehetségesebb hátvédjéről

Németh DánielNémeth Dániel
2020/07/03 15:16
Achraf Hakimi a Borussia Dortmundnál eltöltött két szezonja során bizonyította sokoldalúságát és a tehetségét. Bár a németek szerették volna megtartani játékosukat a kölcsönszerződés lejártát követően, a játékos kivásárlási ára túl magasnak bizonyult, és végül a szárnyvédőt kereső Inter csapott le rá. A kérdés leginkább az: a Real Madrid miért nem tartott rá igényt.

Az átigazolási elemzésekben - a műfaj sajátosságaiból adódóan - általában arra szokás kilyukadni, hogy van egy győztese és egy vesztese az üzletnek, attól függően, ki nyert többet az adott klubváltással. Ritkább esetben előfordulhat, hogy egy megállapodásnak több vesztese és egy egyértelmű is nyertese van, Achraf Hakimi klubváltása ebbe a kategóriába sorolható. A Dortmundnak nehéz lesz pótolnia a kiváló szárnyvédőt, a Real Madrid pedig idővel megbánhatja, hogy ennyire könnyedén lemondott a hatalmas tehetségként számon tartott játékosról.

Az Inter ellenben egy potenciális kulcsjátékossal bővítette Antonio Conte lehetőségeit, és ha sikerül egyben tartani a keretet, a következő idényben a kék-feketék reálisan letaszíthatják az első helyről a Juventust.

Tudatos karrierdöntések

Hakimi a 2017/18-as szezonban Bajnokok Ligája-győztes lett a Real Madriddal, szezon végeztével mégis a klubváltás mellett döntött a több játéklehetőség reményében, és egy kétéves kölcsön formájában a Borussia Dortmundhoz szerződött. A váltás jót tett a fiatal védőnek, a német bajnokságban bizonyította a sokoldalúságát és a tehetségét, szép lassan a világ legjobban támadó jobbhátvédjei/szárnyvédői közé került. Két szezon leforgása alatt 12 gólt és 17 gólpasszt jegyzett, így érthető módon a Dortmund szerette volna megtartani.

achraf-hakimi-min.jpg Fotó: Europress/AFP 

Michael Zorc sportigazgató próbálta a tárgyalóasztalhoz terelni a feleket, a múlt héten még bízott abban, hogy sikerül megállapodni a folytatásról. "Lejár a Dortmunddal kötött szerződése. Azonban szeretnénk közös nevezőre jutni a Real Madriddal, remélhetőleg egy olyan megoldásra jutva, ami biztosítja, hogy a következő idényben is a BVB-nél futballozzon." Ha nincs a járvány, a Dortmund talán képes lett volna kifizetni a madridiak által megszabott 40 milliós összeget, a mostani gazdasági helyzet azonban meghátrálásra kényszerítette a németeket.

Így került képbe az Inter, amely örömmel teljesítette a Real pénzügyi igényeit. A marokkói hátvéd képességeiről első kézből szerezhettek tapasztalatot a BL-ben, ahonnan épp Hakimi duplájának következtében esett ki Conte csapata. Az olaszok természetesen már korábban felfigyeltek a játékosra, ami nem meglepő, hiszen Hakimit kiemelkedő tehetségként tartották számon a Real Madrid akadémiáján. 2017-ben Piero Ausilio sportigazgató az Interben a 2010/11-es szezonban megforduló Houssine Kharja véleményét kérte ki honfitársáról.

"Ausilio elég régóta követi a pályafutását. Két és fél évvel ezelőtt, amikor a Real Madridnál volt, de nem kapott sok lehetőséget, többször kikérte a véleményem róla. Az Inter nagy klub, és úgy vélem, Conte taktikája tökéletesen passzolni fog hozzá. Nagyon erős, a válogatottban eltöltött évek során nem láttam hozzá hasonló játékost. Nagyon intelligens, ami segít majd, hogy alkalmazkodjon az olasz futballhoz. Védekezésben lehetnek nehézségei, főleg az elején, de ebben segíteni fognak neki. Maicon is így indult, aztán végül triplázott a klubbal."

achraf-hakimi-2-min.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az, hogy egy San Siróhoz hasonló, nagy stadionban futballozhat, további löketet adhat neki: nem fél semmitől, pont mint én. Játszott a Madridnál és a Dortmundnál, nyert már BL-t. Csak felvillanyozhatja őt a Meazza" - jegyezte meg Kharja.

Conte imádni fogja

Hakimi a Dortmundban eltöltött két szezonja során nem csak alapember lett, de a támadásépítésben meghatározó láncszemmé is vált. Főleg ez motiválhatta az Intert a megvásárlásában, valamint az a tény, hogy a marokkói az idény nagy részében 3-4-3-as formációban, jobb oldali szárnyvédőként szerepelt. Ez a pozíció, amelyben kevésbé domborodtak ki a védekezésbeli hiányosságai, még jobban is illett a játékstílusához és felfogásához, mint a jobbhátvéd feladatok, az Inter pedig épp egy hozzá hasonló szárnyvédőt keresett Antonio Candreva helyére.

A rutinos olasz játékos 24 bajnokin szerepelt az idei szezonban (kezdőként 18-szor), és összességében várakozáson felül teljesített, három góllal és hét gólpasszal járult hozzá az Inter teljesítményéhez. Candreva azonban eredendően inkább egy sorral feljebb érzi otthonosan magát, ami a védekezésben nyújtott teljesítményén erősen érződik. Hakimi a labda nélküli játékban sokkal hasznosabb Candrevánál, posztjából adódóan hátul is megbízhatóbb, a támadásépítésben pedig páratlanul hasznos elem lehet jobb oldali szárnyvédőként.

Ha lesznek is nehézségei védekezésben az elején, ahogyan azt honfitársa jósolta, azonnal pozitív hatást gyakorolhat az Inter támadójátékára, az pedig már Contén is múlik, hogy hátul milyen gyorsan fejlődik a játéka. Innentől a kék-feketéknek tulajdonképpen csak egy jó képességű baloldali szárnyvédőre van szükségük, hogy valóban a Juventus első számú kihívói legyenek. Feltételezve, hogy Lautaro Martínezt és Milan Škriniart sikerül megtartani, a keret erőssége alapján is egy szintre lehetne emelni őket a torinóiakkal.

hakimi-candreva.png Forrás: understat

Még mindig a Real a cél

Hakimi klubváltásában külön érdekes, mennyire könnyedén lemondott róla Zinedine Zidane és a Real Madrid. A marokkói egyébként a klubváltásban volt érdekelt, hiszen rendszeres játéklehetőségre vágyott, és a Zidane-éra egyik alapemberét, Dani Carvajalt kellett volna kiszorítania a kezdőből. A spanyol válogatott jobbhátvéd még mindig csak 28 éves, vagyis bőven lehet benne még néhány év a legmagasabb szinten, hosszabb távon viszont Hakimiben az a lehetőség is megvan, hogy a posztja egyik legjobb játékosa legyen.

És ha így alakul, akkor Madridban még megbánhatják, amiért ennyire gyorsan lemondtak a kiváló játékos szolgálatairól.

Hakimi egyébként nyitott a visszatérésre, legalábbis az ügynöke nemrég azt nyilatkozta, a futballista mindig is arról álmodozott, hogy a Real játékosa legyen. "Rendszeresen pályára szeretne lépni, mint a mostani idényben. Nem kapkodunk. Csak az van a szeme előtt, hogy fejlessze a játékát. Csodálatos párbeszédet folytattunk a Real Madriddal, még mindig ott van a radarjukon. Mi sem szeretnénk túlságosan eltávolodni tőlük" - jelentette ki sokatmondóan az ügynök. Alejandro Camano szerint hosszú távon még mindig a Királyi Gárda a cél.

"Hamarosan megállapodunk arról, hogy megy vagy marad, de nem felejtjük el a célunkat, ami az, hogy egy napon a Real Madridban futballozzon, hiszen ez a világ legjobb klubja. Lehet, hogy a várakozás egészen rövid lesz, és a klub már most felajánlja a maradás lehetőségét. És lehet hosszabb is, amennyiben távozik, de a cél mindig ugyanaz marad: hogy a világ legjobb klubjában kössön ki." Hakiminek néhány évet még biztosan várnia kell, hogy megvalósíthassa az álmát, addig is az Inter színeiben bizonyíthatja, hibát követett el a Real, amikor lemondott róla.

via goal.com

Hozzászólások