La Liga - "A valaha volt legjobb játékos nem távozhat egy faxszal"
"A valaha volt legjobb játékos nem távozhat egy faxszal"
Fotó: Europress/AFP

"A valaha volt legjobb játékos nem távozhat egy faxszal"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/09/02 13:21
A Barcelona egykori alelnöke szerint méltóságon aluli lenne, ha Lionel Messi hivatalos iratok és pereskedés útján távozna a katalánoktól, inkább meg kéne gondolnia a helyzetet. A korábban a Real Madridot is edző honfitársa szerint viszont a klubnak minél előbb túl kéne lépnie az elvesztésén.


Nem csendesülnek a hírek a Barcelonától közel húsz év után távozni akaró Lionel Messi kapcsán. Míg kis túlzással a teljes európai sportsajtó azt találgatja, hol folytathatja az argentin klasszis, a katalán klubnál még egyáltalán nem mondtak le a megtartásáról. A Messi szerződésében szereplő záradék (melynek értelmében ingyen távozhatna) koránt sem egyértelmű, így egyre valószínűbb, hogy az ügy a klub és a játékos között pereskedéssel érhet véget. Ettől a helyzettől viszont többen óvnák a feleket.

Csapatok, amelyek versenyben lehetnek Lionel Messi megszerzéséért | Eurosport

Az elmúlt napokban számos klubnál eljátszottak Lionel Messi szerződtetésének gondolatával. A legtöbb helyen természetesen csak a közösségi médiás felületeket kezelő emberek poénkodtak, hiszen a Barcelona klasszisának leigazolását a valóságban nagyon kevés csapat engedheti meg magának. A Sky Sports összeszedte, kik lehetnek Messi valódi kérői.

Jordi Mestre, a Barcelona egykori alelnöke szerint az, ahogy Messi egy burofaxszal (lényegében a magyar térítvény elektronikus formája Spanyolországban) jelezte távozási szándékát, méltatlan az argentin legenda státuszához. Szerinte még mindig van lehetőség elkerülni a csúnya szakítást, a játékosnak csak újra kéne gondolnia a helyzetét és leülnie a vezetőséggel:

"Remélem átgondolják a helyzetet, leülnek egymással és találnak valamilyen megoldást. Ha az ügyvédek és a burofax szerepet játszik, az egész helyzet túl bonyolult lesz. Leo távozásának méltóságteljesnek kéne lennie. A világ valaha volt legjobb játékosa nem távozik egy burofaxszal"

messi-atigazolas.jpgFotó: Europress/AFP

Mestre egyébként a klub álláspontján áll az ügyben, szerinte Messi szerződése él a következő szezonra:

"Meglep, hogy ilyen kitétel volt a szerződésében. A kontraktus 2016-tól 2021-ig szólt, az utolsó év pedig automatikusan életbe lépett, azzal hogy június 10-ig nem mondott semmit. A döntés a Barca kezében van. A klub nemet mondott, a liga szintén. Június 10 előtt kellett volna szólnia, ha nem akar maradni."

Azt viszont az egykori klubvezető is elismeri, hogy az argentin van akkora ikon, hogy eldönthesse, mikor akar távozni:

"Vannak olyan klublegendák, mint Xaxi, Puyol és Iniesta, akik tettek annyit a csapatért, hogy eldöntésék, mikor távoznak, vagy mikor jár le a szerződésük."

Jelen állás szerint viszont az egyetlen lehetőség arra, hogy Messi elhagyja a Barcát, ha valaki kifizeti a kivásárlási árként meglévő 700 millió eurót, ami valószínűtlen. A korábbi argentin válogatott Jorge Valdano szerint azonban a klubnak nem éri meg keménykednie, mivel Messi nem hajlandó többet játszani a csapatban:

"Vagy más klubba igazol vagy otthon marad, de már elhagyta a Barcelonát. Efelől semmi kétségem sincs. Minél hamarabb elfogadják, hogy elvesztették a történetük legjobb játékosát, annál hamarabb koncentrálhatnak az újjáépítésre."

A kilencvenes években a Real Madridot is edző egykori játékos szerint a helyzet hosszú távon minden érintett félre nézve káros: 

"Nem tudom meddig tart majd az állapot, de jelenleg mérgező hatása van a klubra, Messire és a ligára nézve is. (A klubelnök) Bartomeu biztos azt hiszi, ha Messi megy, neki is távoznia kell... de elhúzni ezt a problémát káros lehet a Barcára nézve."


via Goal

Hozzászólások