La Liga - 40 milliós igazolással erősítene a Manchester City
40 milliós igazolással erősítene a Manchester City
Fotó: Europress/Getty

40 milliós igazolással erősítene a Manchester City

Németh DánielNémeth Dániel
2016/05/11 17:42

Pep Guardiola saját bevallása szerint gondolkodásmódjára az egyik legnagyobb hatással Marcelo Bielsa bírt, így talán nem annyira meglepő, hogy idoljához hasonlóan kedveli Aymeric Laporte játékát. A francia belső védőt Bielsa fedezte fel tinédzserként az Athletic Bilbaónál, a jelek szerint Guardiola készen áll a fiatal játékos továbbképzésére a Manchester Citynél.

A vasárnapi, Arsenal ellen 2-2 megmutatta, hogy az új menedzser számára a középső védekezés megerősítése elsődleges feladat lesz. A szezon során több gólt kapott a csapat - szám szerint negyvenet -, mint az azt megelőző öt évben bármikor. Nicolas Otamendi és Eliaquim Mangala távol sem teljesítenek olyan szinten, ahogyan azt várnák tőlük, Vincent Kompany pedig gyakorlatilag képtelen egészségesen végigjátszani a szezont.

Itt nagy változásokra van szükség, és amíg a pletykák szerint az evertonos John Stones is kívánságlistán van, minden jel szerint Laporte Guardiola számára a prioritás. A City sportigazgatója, Txiki Begiristain a játékos ügyében már el is utazott Bilbaóba azzal a szándékkal, hogy kifizessék a szerződésében szereplő 39 millió fontos kivásárlási árat.

Mindez hatalmas összeg egy 21 éves játékosért, aki ráadásul törött lába miatt egészen augusztusig nem léphet pályára, azonban szakértők szerint megtérülhet a befektetés. Laporte az Athleticnél eltöltött négy szezonja alatt példásan fejlődött és fiatal kora ellenére több, mint 100 La Liga-mérkőzéssel rendelkezik.

Endika Río, baszk újságíró már a kezdetek óta követte a játékos fejlődését.

"Laporte olyan középső védő, aki tökéletesen illik Pep Guardiola filozófiájába. Erős, magas, erőteljes, de ami leginkább kiemeli őt az, ahogyan képes hátulról játszani. Jelentősen könnyebbé teszi a középső középpályások munkáját. Az adottságai mellett ahhoz is megvan a tudása, hogy a labda megjátszásában is segítsen."

Ez a technikai képzettség elkerülhetetlen Guardiolánál, akinek a támadó felfogásához modern, labdát megjátszani képes (ball-playing centreback) szükséges, akik gyorsan és gördülékenyen képesek hátulról építkezni. A szerepkörét Barcelonában Gerard Piqué, a Bayernben pedig David Alaba töltötte be, míg Laporte lehet az embere a Manchester Citynél.

Ha az angolok valóban kifizetik a kivásárlási árát, az hatalmas előrelépés lenne Laporte számára, aki mindösszesen 18 éves volt, amikor Bielsa 2012 novemberében az első csapathoz vitte.

"Az egy nehéz év volt az Athletic számára - emlékezett vissza Río. "Javi Martínez abban az évben hagyta el a csapatot és Fernando Amorebieta szerződésével sem haladtak előre, így Bielsa esélyt adott Laporténak, aki az utánpótlásban se nagyon játszott addig."

Laportét így bedobták a mély vízbe egy rossz passzban lévő csapatba, de a fiatal játékos gyorsan bebiztosította helyét a kezdőben.

"Bielsa látta, hogy a játékos pontosan az a karakter, ami tökéletesen illik a rendszerébe" - mondta Rio. "Hamarosan betöltötte az Amorebieta által hagyott űrt. Valósággal berobbant a csapatba."

Bielsa egyszerűen imádta a játékost. "Egyetlen említésre méltó hibájára sem emlékszem" - mondta 2015-ben. A játékos 17 mérkőzésen játszott, mielőtt a 60 éves szakember kirúgták 2013 nyarán, hogy helyére Ernesto Valverde érkezzen. Bielsa fárasztó edzésmódszere komolyan leterhelte csapatát, ami így csak a 12. helyen végzett a 2012/13-as szezonban, és a keretet is megerősítették Valverde idején. Laporte ebben az időszakban csak még erősebb lett.

"Laporte második szezonja volt Valverde első idénye a csapattal - folytatta Río. "A csapat negyedik helyen végzett a La Ligában, így kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába is. Laporte tulajdonképpen kihagyhatatlan játékossá vált és a védelem vezére lett. Még csak 19 esztendős volt, de kora ellenére ezt senki nem kérdőjelezte meg. Lépésenként haladt, de rengeteget fejlődött már rövid idő alatt is."

Laporte olyan ellenfelekkel játszott, amióta az Athletic játékosa, mint Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo. Csapatának segített eljutni a Copa del Rey döntőjébe és minden percét végigjátszotta a Barcelona elleni emlékezetes, 5-1-re megnyert mérkőzésnek a Spanyol Szuperkupában, még augusztusban.

Laporte olyan játékos, aki gyakorlott az egy az egy elleni párharcokban, aki nem jön zavarba a fizikai párharcoktól, de elsősorban a kiváló játékolvasási képességeiben és helyezkedésében bízik a szerelések helyett. Kiváló százalékban passzol és az Athleticből egyedül a középső középpályás Benat rendelkezik többel. Eközben ráadásul az ellenfél kapuja előtt is veszélyes, az idei szezonban öt gólt is szerzett, pedig március óta nem lépett pályára sérülése miatt.

A gyengeségei szinte eltörpülnek erényei mellett.

"Néhány meccsen lehet látni rajta a tapasztalatlanságot - mondta Río. "Néhány hibát követett el emiatt, kapott piros lapot rutintalan belépők miatt, de idővel egyre jobb lesz. Látható rajta, hogy nagyon gyorsan tanul és nem meglepő, hogy a legjobb európai csapatok akarják őt."

Ahogyan Bielsa, úgy Valverde is nagy csodálója a játékosnak.

"Fiatal és néhány területen még lenne mit fejlődnie, de máris nagy játékos" - mondta októberben. "Kora ellenére érett. Látható, hogy a pályán vállalja a posztjával járó felelősséget. A tapasztalat mindig fontos, de ha valaki már 22 évesen ennyi rutinnal rendelkezik, el lehet képzelni meddig juthat."

Laporte olyan játékos, akiben a technikai képzettség, a fizikai erő és a fiatalkori tapasztalat is adott, emiatt pedig a Manchester City terveibe is beleillik. A védelmi gondjaik árát megfizették a szezonban, de felkészültek rá, hogy új érát nyissanak az Etihad stadionban és a Bielsa-tanítvány készen áll arra, hogy megtegye a következő lépést Guardiolával.

A cikk Nick Wright Is Aymeric Laporte the answer to Man City's defensive issues? című írása alapján készült.
Hozzászólások