La Liga - Zidane ezernyi kihívással nézhet szembe a Real Madrid régi-új edzőjeként
Zidane ezernyi kihívással nézhet szembe a Real Madrid régi-új edzőjeként
Fotó: Europress/AFP

Zidane ezernyi kihívással nézhet szembe a Real Madrid régi-új edzőjeként

Takács MártonTakács Márton
2019/03/13 15:22

Guillem Balague az egyik legelismertebb spanyol labdarúgással foglalkozó szakíró, igen nagy rálátása van a Real Madridnál történtekre is. Az ő BBC-n megjelent írásának fordítását közöljük az alábbiakban. 

10 hónappal azután, hogy azt mondta a Real Madridról, "Szeretnék maradni, de ha nem követnek, jobb, ha megyek", Zinedine Zidane visszatért a Santiago Bernabéu forró kispadjára. Azután távozott, hogy zsinórban három Bajnokok Ligáját és egy bajnoki címet nyert a Reallal, és akkor érkezett vissza, amikor káosz és zűrzavar uralkodik a klubnál, amikor már egy aranyéremért sincs versenyben a csapat. Valójában a következő szezon már szerdán, az első általa vezetett edzésen elkezdődött a Real Madrid számára. Zidane 283 nappal ezelőtt intett búcsút az egyesületnek, két és fél éves együttműködés után: "Ez volt az a pillanat, és így a legjobb mindenki számára."

Zidane.jpg Fotó: Europress/AFP

Zidane, a nagy visszatérő

Ő a Real harmadik edzője ebben a szezonban azok után, hogy Julen Lopeteguit október 29-én elbocsátották, és kevesebb, mint egy héttel azt követően, hogy Santiago Solari felügyelete alatt óriási összeomlást mutatott be a gárda. 

Ez a hat nap volt bizonyára a klub történetében a legrosszabb időszak, február 27-e és március 5-e között kiestek a Barcelonával szemben a Király-kupából a 3-0-s hazai vereségük után, 1-4-es összesítéssel, a Barca a bajnokságban 1-0-ra győzte le őket, amiután minden esélyüket elveszítették a bajnoki címért folytatott versenyben, majd jött a megalázó 4-1-es Ajax-siker a Bernabéuban, amivel a Bajnokok Ligájának is búcsút mondhattak, 3-5-ös összesítéssel.

A vasárnap a Real Valladolid felett aratott 4-1-es győzelem már nem volt elég, hogy megmentse Solari állását, eltávolítása már azelőtt biztossá vált, hogy a kezdő sípszó elhangzott volna.

Zidane azért is távozott, mert amellett érvelt, hogy "ahhoz, hogy a csapat továbbra is győzzön, változások szükségesek". Azt is mondta, hogy "győztes típus vagyok, utálok veszíteni. Ha nem látom,  hogy megvannak a feltételei annak, hogy továbbra is ezen a szinten folytassuk, akkor eljött az ideje a váltásnak. A klubnak változnia kell, ha továbbra is nyerni akar. Velem ez bonyolult lenne."

Florentino Pérez, a Real elnöke most megígérte a franciának, hogy ő felügyelheti a csapattal kapcsolatos legnagyobb horderejű döntéseket is, ezzel tudta visszacsábítani őt. E nélkül a zálog nélkül elképzelhetetlen lett volna a visszatérése. 

Zidane_Bale.jpg Fotó: Europress/AFP

Jósolni Bale-ből

Ami rossz hír sokaknak, például Gareth Bale-nek. A walesi és Zidane nem jöttek ki jól egymással. Kapcsolatuk akkor tört meg végleg, amikor a 2017/18-as szezon végén, miután csak csereként állhatott be a Bajnokok Ligája döntőjén, Bale az egész világnak elárulta, hogy nagyon csalódott volt, amiért nem lehetett a kezdőcsapat tagja, szerinte megérdemelte volna a lehetőséget, de az edzője (Zidane) máshogy döntött. 

Zidane nem akar együtt dolgozni Bale-lel, de nem lesz könnyű megszabadulni tőle. Ki fizetne egy 30 éves játékosért 75 millió eurónál többet, plusz ki állná a 12 millió eurós fizetését per pillanat? 

A Tottenham elnöke, Daniel Levy megpróbálta visszavinni őt a Spurshöz egy kölcsönszerződés keretében, de mindenki tudhatta, mi lesz a Real Madrid válasza a pimasz ajánlatra.

Bale leeresztett, képtelen volt felébreszteni magában a szenvedélyt, hogy ismét ugyanazon a szinten teljesítsen, amiről mindannyian tudjuk, hogy benne van. Szüksége lenne valakire, aki motiválja őt, de nem Zidane ez az ember. Ha nem lesz olyan klub, amelyik kifizetné az árát, a francia menedzseri képessége is teszt alá kerülne egy olyan játékossal kapcsolatban, aki potenciális nyerő ember lehetne a múltban történtek ellenére. 

Hazard, Mbappé és Kanté is Zidane célkeresztjében

Ez viszont jól jöhet Eden Hazardnak, egyben rossz hír a Chelsea-nek. Hazard nem csinál titkot abból, hogy minden vágya a Real Madridban, és Zidane irányítása alatt játszania. A Real megpróbálhatná őt elcserélni Christian Eriksenre, egy másik lehetséges nyári célpontra, de a Spurs nem tudná állni Bale bérét. Jelenleg kicsi az esély rá, hogy belemenne fizetése csökkentésébe.

Ezzel egy időben a Real régóta fókuszál olyan klasszisok megszerzésére, mint Neymar vagy Kylian Mbappé. A Paris St-Germain kitartóan hajtogatja, kizárt, hogy belemenne kettejük közül bármelyikük eladásába. Ha hozzájuk vennénk azt is, hogy Zidane szívesen látná a csapatában Hazard-t is, és sikerülne leigazolni őket, az első kézzelfogható példáját látnánk, hogy milyen erőskezű vezető is a francia. 

Miközben Zidane állítólag leszögezte a Pérezzel való tárgyalások során, hogy nincs szüksége Neymar szolgálataira, James Rodríguez visszatérését sem szorgalmazza, ragaszkodik viszont a Solari által mellőzött Marcelo és Isco maradásához, és az egyik legfontosabb célja, hogy honfitársát, Mbappét a Realhoz csábítsa. Szerdán már arról is olvashattunk, hogy egy másik francia világbajnok, N'Golo Kanté lehet Zizou első igazolása, ami nem lenne meglepő, elnézve a madridiak középpályás védekezésének minőségét az Ajax elleni hazai BL-nyolcaddöntőn.

Mbappé_Neymar.jpg Fotó: Europress/AFP

Pérez és Ramos konfliktusát is Zidane-nak kell megoldania

Hogyan jutottunk el idáig?

A Real csapatkapitánya, Sergio Ramos nem játszhatott az Ajax elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján, mégis róla beszéltek a legtöbbet a mérkőzést követően, sokkal többet, mint bármelyik, pályára is lépő játékosáról. 

Egy olyan emberről, aki szándékosan kisárgázta magát a párharc második meccséről, gondolván, hogy úgyis saját csapata jut majd tovább. Egy katasztrófa arca lett. Perez klubelnök a hazai találkozó után bement az öltözőbe. Nyilván nem azért látogatott oda, hogy gratuláljon az egyesület játékosainak. Források szerint tirádát intézett a labdarúgókhoz, a fejükre olvasta profizmusuk hiányát, és hogy milyen szégyent hoztak saját magukra és a klubra egyaránt. 

Ramos volt az egyetlen a csapatból, aki reagált erre. Állítólag azt mondta az elnöknek, hogy ha valakit hibáztatni akar a Real blamája miatt, akkor először is nézzen tükörbe. A spanyol hátvéd elismerte, hogy a klub beteg, kezelni kell a helyzetet, nem pedig elpusztítani. Perez azt válaszolta, hogy akkor meg kéne Ramostól szabadulni, aki erre úgy replikázott, hogy "mutassátok meg a pénzem, és már megyek is."

Zajos csend uralkodott ezután az öltözőben, ez és az azt megelőző jelenet mindent elmond arról, milyen hangulat van a klubnál, ott, ahol az elnök és a csapatkapitány így beszélhettek egymással mindenki előtt. Nem ez az első eset, hogy ez a két ember összecsapott, legutóbb akkor fordult elő, amikor Ramos a szerződése megújítása miatt akadt ki, de nem történt semmi. 

Pérez a korábbi edzőkkel is közölte, hogy szeretne megszabadulni Ramostól, és nem akarja meghosszabbítani a szerződését, ez utóbbit találná a legjobb megoldásnak. Amikor viszont a Manchester United közel volt ahhoz, hogy leigazolja Ramost, mindketten visszavonulót fújtak. Ez a feszültség továbbra is fennáll kettejük között, és ezt a krízist is Zidane-nak kell majd megoldania. 

Ramos_Pérez.jpg Fotó: Europress/AFP

Pérez második elnöki ciklusa alatt, az elmúlt tíz évben mindössze két bajnoki címet nyert a Real Madrid, csak a három Bajnokok Ligája-győzelemmel tudta az elnök kitapétázni, elfedni a repedéseket. Magát és mindenki mást is becsapott ezzel, csak úgy tűnt, hogy rendben mennek a dolgok. A klub a világ legjobb játékosait igazolja le lelkesen, de itt érdemes megjegyezni, hogy a legutóbbi galaktikusnak szánt embert, akit ő toborzott, az James Rodriguez volt még 2014-ben. 

Érdekes lesz nézni, Zidane milyen irányba viszi el a klubot, mind a pályán, mind pedig az átigazolási piacon, az éppen rendelkezésére álló játékosokkal neki is osztoznia kell majd a felelősségben.

Elvileg Zidane garanciát kapott Péreztől az általa kívánt játékosok megszerzésére. Ahogy arra is, hogy megszabadulhasson néhány nagy névtől. Isco például az ő ideje alatt nyújtotta a legjobb teljesítményt, de a vezetők Solari mellé álltak a középpályással szemben. Meglátjuk, Zidane hogyan forgatja a lapjait. 

Lesz pénze arra, hogy top játékosokat igazoljon, így olyan csapatot építhet, amilyet szeretne. A Realnak szembe kell néznie azzal, hogy nem tud versenyre kelni a Manchester City és a PSG által kínált fizetésekkel. 

Az Adidasszal és a Fly Emiratesszel kötött szerződés évi 125 milliót eurót biztosít az egyesületnek, a stadion újjáépítése Pérez optimista becslése szerint viszont elvisz 150 milliót évente. Van közösen újabb három évük.

via részben BBC Sport

Hozzászólások