La Liga - Zidane és a Real Madrid változatlanul bízik a fél Európa által csábított szupertehetségben
Zidane és a Real Madrid változatlanul bízik a fél Európa által csábított szupertehetségben
Fotó: Europress/AFP

Zidane és a Real Madrid változatlanul bízik a fél Európa által csábított szupertehetségben

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/19 17:27
Martin Ødegaard rendkívül fiatalon, 16 éves korában igazolt a Real Madridhoz. A kiemelkedően tehetséges norvég egy csapásra ismert játékossá vált, és ugyan a spanyol fővárosban nem tudta letenni névjegyét, fejlődése azóta is töretlen. Habár a hájp jelentősen csökkent körülötte 2015 óta, a Real még nem mondott le róla. És ami talán még fontosabb: Zinedine Zidane sem.

Ha készítenénk egy felmérést, mi jut leginkább az emberek eszébe Európa legészakibb országa, azaz Norvégia kapcsán, a labdarúgás aligha kerülne a lista élére. Látványos fjordok és hegyek, színes faházakkal beépített, mesés völgyek; lélegzetelállítóan rideg környezet, amit az év jelentős részében hótakaró borít; és persze az Északi Fény. Ezek jó eséllyel sokkal hamarabb felmerülnének, mint a foci. 2015 nyarán azonban, ha csak egy rövid időre is, Drammen városa megtalálta helyét a globális futballtérképen.

Martin Ødegaard, a Strømsgodset akkor 16 éves tehetsége a Real Madridhoz szerződött, ahol Florentino Pérez klubelnök személyesen részt vett a bemutatásánál. A norvég futballban sosem tapasztaltak még hasonlót. Ødegaardot szinte mindegyik európai klub szerette volna a soraiban tudni. Köztük a Liverpool, gyerekkorának kedvenc csapata; de járt a Bayern München híres edzőközpontjában, a Säbaner Strassén is. Végül a Real Madridra esett a választása, mivel úgy érezte, a világ legjobb játékosai között fejlődhet legtöbbet.

16 évesen korosztálya legtehetségesebb játékosai között tartották számon, ezt jelzi korához mérten magas, 4 millió eurós átigazolási díja is. A hájp elképesztő volt körülötte, hangozzon ez bármekkora képtelenségnek, 2015-ben több Ødegaard-mez fogyott, mint a Ronaldo nevével árult darabokból. Szinte gyerekként csöppent bele a nemzetközi labdarúgás vérkeringésébe, és rengeteget vártak tőle. Azóta talán kevesebbet lehetett róla hallani, de az 1998-as születésű játékos még mindig nagyon fiatal, csak decemberben tölti be 21. életévét.

075_martinez-realmadr140429_npulL.jpg Fotó: Europress/AFP

Néhányan már lemondtak róla, azonban bőven van ideje berobbanni a legszűkebb elitbe. 2015 óta két ízben szerepelt kölcsönben az Eredivisie-ben: először a Heerenveen, majd a Vitesse futballistájaként, így távolabb került a rivaldafénytől. Habár a hájp jelentősen csökkent körülötte, számára talán az a legfontosabb, hogy a Real Madridnál még mindig sokra tartják, csakúgy, mint a végül róla épphogy lemaradó klubok. Ne legyenek kétségeink: bőven lenne rá kereslet, ha az eladásán dolgoznának Madridban.

Június elején vált hivatalossá, hogy a következő idényt a Real Sociedad színeiben tölti. Érdeklődtek iránta Premier League- és Bundesliga-csapatok, utóbbiak közül a Bayer Leverkusen konkrét ajánlatot tett, az Ajax pedig 20 millió eurót ajánlott a futballistáért. Ødegaard egy Getafe elleni mérkőzésen mutatkozott be a Real felnőttcsapatában, épp Cristiano Ronaldót váltva csereként, a Cultural Leonesa elleni Király Kupa-mérkőzést pedig végigjátszotta és a találkozó legjobbjában választották.

Többnyire azonban a Castillánál játszott, ahol egy bizonyos Zinedine Zidane volt az első edzője, és a csapat társ-asszisztkirálya lett. Miután a francia legendát előléptették a felnőttekhez, Luis Miguel Ramos vette át az irányítást, aki - elődjéhez hasonlóan - számolt vele. Ødegaard 62 mérkőzésen öltötte magára a Real Madrid B mezét, a felnőtteknél viszont - hangsúlyozzuk: egyelőre - nem tudta megvetni a lábát. Az út azonban, amit Dramment elhagyva gyerekként kezdett - még távolról sem ért véget.

Harald Johannessen, aki Ødegaard mellett a korábban Manchester Cityben is megforduló, jelenleg Swansea-t erősítő Bersant Celina és a Hannovernél futballozó Iver Fossum edzője is volt, még mindig a Strømsgodset alkalmazásában áll, most épp U16-os szinten. Olyan játékosként emlékszik Ødegaardra, aki mindent alárendelt annak érdekében, hogy gyerekkori álmát megvalósítva, Európa egyik topcsapatánál futballozhasson. Az edző a Strømsgodset egyik edzőpályája mellett idézte fel a játékos tehetségét, odaadását és elkötelezettségét.

043_dpa-pa_181012-99-351072_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

"Minden vasárnap edzettünk valamennyit. Azt hiszem, úgy 11-12 éves lehetett, ő pedig minden vasárnap jött az Elit Akadémiának nevezett edzésünkre. Mire 13 lett, profi szerződést ajánlottunk neki. Egyike volt azon kevés játékosnak, aki már ennyire fiatalon megkapta ezt a lehetőséget. Nagyon magabiztos volt, folyamatosan a legjobbját nyújtotta, megvolt benne a kellő alázat" - magyarázta Harald lelkesen, nem győzve hangsúlyozni, a tehetség és szorgalom kettőse mennyire kiemelte őt a közegből.

"Van egy rendszerünk, hogy ha valaki megcsörgeti az edzőközpontban lévő telefont, mi kinyitjuk az ajtót. Ő pedig folyamatosan hívott minket: "Harald, ki tudná nyitni az ajtót?" Egyszer megkérdeztem tőle: "kivel érkeztél?", amire csak annyit mondott: "senkivel." Kíváncsi voltam, miért nem kérte meg a társait, hogy csatlakozzanak hozzá. Kiderült, hogy mindenkit meghívott, de senki sem tartott vele, ezért inkább egyedül jött" - mesélte a középpályás korábbi edzője.

"A belső pályát annyit használhatják, amennyit csak akarják, ezen kívül van egy konditermünk is. Állandóan ott volt. Iskola után, olyan kettő óra magasságában érkezett, pedig az edzés csak fél négykor kezdődött. Több mint egy órát dolgozott a tréning előtt. Mi nagyjából 17:30-ig voltunk a pályán, utána bementünk megcsináltatni az erősítő gyakorlatokat. Fél nyolc körül végeztünk, ő pedig a futócipőjét lecserélte a futballcipőre és ismét kiment gyakorolni. Ebből állt az élete."

Ødegaard sem kerülhette el, hogy - rengeteg tehetséghez hasonlóan - rögtön kikiáltsák hazája Lionel Messijének. Némi párhuzamot felfedezhetünk közöttünk, főleg a bal lábuk miatt, azonban a norvég stílusa mindig is közelebb állt Luka Modrichoz vagy Andres Iniestához, azaz inkább a pálya közepén érzi jól magát. Gyerekkorában egyébként kimondottan nagy Messi-rajongó volt. "Messit figyelte, erre jól emlékszem. Imádja őt, ezért is volt egy kicsit furcsa, hogy a Real Madridot választotta" - kommentálta Harald.

000_DV1847143.jpg Fotó: Europress/AFP 

Messihez hasonlóan Ødegaard is intelligens futballista, aki a játék számos elemét előre látja, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy valaki a világ egyik legjobb játékosa legyen. Érettsége és labdabiztossága ajándék, de abból a fajtából, amin keményen dolgozott az évek során. "Képes nagyon szűk területen átvenni a labdát, és megtalálni a megoldást. Az eszével nyitja meg a védelmeket, nagyon jól passzol" - elemezte a norvég futballista játékát egykori utánpótlásedzője.

Ødegaardot családja is támogatja a fejlődésben. Édesapja, Erik például összeállított neki egy heti programot, melyben azon van a hangsúly, hogy fejlődjön a futballista erőnléte. Ez a munka nagyban hozzájárult, hogy Ødegaard már egészen fiatalon rekordokat döntött meg Norvégiában. Első felnőtt meccsét a Mjøndalen elleni barátságos mérkőzésen tudta le, 13 évesen. Két évvel később a norvég bajnokság legfiatalabb debütánsa (Aalesunds) és gólszerzője lett (Sarpsborg).

És 15 éves volt, amikor bemutatkozott a norvég válogatottban az Egyesült Arab Emirátusok ellen.

Toppenhaug városában nőttek fel - van egy bátyja, Kristoffer és két húga, Emilie és Mari -, Drammen egyik nyugisabb környékén. Szülei és nagyszülei révén ruházati üzleteik vannak. A nyugodt és bizonyos értelemben érintetlen környezet után hatalmas változásnak bizonyult a világ egyik legnagyobb és legcsillogóbb futballklubja, a Real Madrid. Ha figyelembe vesszük a korát, a tapasztalatlanságát, a klubon belüli rivalizálás elképesztő mértékét és az új kultúrát, nem csodálkozhatunk azon, hogy az első csapatnál képtelen volt letenni névjegyét.

Közel 3000 km-t utazott szülőföldjétől, ami önmagában véve nagy kihívás elé állította. "Vele ment az édesapja is. Ezt nagyon komolyan vették, ezért ott volt mellette a szülő nyújtotta biztonság. Ez a döntés a család számára is nagyon fontos volt" - emlékezett vissza Harald. Ødegaard olyan gyakran látogat haza, amennyire csak ideje és kötelességei engedik. Karrierjét távolról követő rajongóival is találkozik ilyenkor. Drammenben tartózkodott akkor is, amikor a Sociedad bejelentette leigazolását.

"Amikor legutóbb beszélgettünk, megkértem, hogy jöjjön el hozzánk. Van egy fiataloknak szánt, iskola utáni futballprogramunk a sportkluboknál" - folytatta az egykori edzője. "Azt mondta, ha otthon lesz, el tud jönni, de végül az egyéb kötelességei miatt ez nem jött össze. Egyébként gyakran van itt. Tartja a kapcsolatot a többiekkel is, például Iver Fosummal. Együtt játszanak az U21-es válogatottban és nagyon jó viszonyt ápolnak. Gyakran vannak itt együtt."

A Heerenveen kölcsönjátékosaként elkerülte Ødegaardot a szerencse. Egy lábközépcsont-sérülés miatt a szezon jelentős részét kénytelen volt kihagyni, amikor pedig felépült, több poszton próbálgatták, kevés sikerrel, egyik elképzelés sem működött igazán. Talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy a csapattársai képességei sem feltétlenül segítették, hogy megmutathassa a tudása legjavát. Gyakran volt frusztrált amiatt, mert nem tudtak egy hullámhosszra kerülni társaival.

Ødegaard 26 mérkőzésen lépett pályára a Heerenveen színeiben, két-két gól és gólpassz volt a mérlege. A csalódást keltő szezon után a Vitesse játékosa lett, ahol viszont már jóval eredményesebbnek bizonyult. Ronny Deila - a Celtic későbbi vezetőedzője - már 15 éves korában megadta a lehetőséget neki, a Real Madridnál azonban több forog kockán. A játékos és hozzátartozói egyaránt tudják, türelmesnek kell lenniük. 25 meccset játszott a Strømsgodset színeiben, mielőtt megtette volna a nagy lépést.

2014 óta 18 alkalommal magára ölthette a válogatott mezét, vagyis még most is nagyon kevés tapasztalattal rendelkezik.

Ez részben tudatos megfontolás eredményeképp alakult így, eleve az volt a cél, hogy lépésről lépésre haladjon, és ne adjon ki magából fiatalon túl sokat. Ami a válogatottat illeti, a 2016-os Európa-bajnokságon Izlandot szenzációs sikerhez segítő Lars Lagerbäck nagyon bízott benne, ám utódja, Per-Mathias Høgmo biztonságosabb, defenzívebb megoldásban gondolkozik. Korábbi edzőiben kétség sincs afelől, hogy a középpályás végül sikeres lesz. Norvégiában pedig úgy tartják, a Real Madridhoz szerződés is jó döntés volt.

075_oliveira-realmadr140523_npwV6.jpg Fotó: Europress/AFP

"Mindig akkor vagyunk a legbüszkébbek, ha megtesznek egy új lépést. Amikor először játszanak a Marienlystben (Strømsgodset stadionjában), amikor nagyon-nagyon fiatal fiúként bemutatkozott a felnőttek között. Az természetesen fantasztikus dolog, hogy a Real Madrid szerződtette. Erről álmodik minden játékos, ő persze még nem érte el a célját, mert rendszeresen szeretne azon a szinten játszani. Akkor éri el a következő lépést, amikor ő lesz az edzője első számú választása. Ez nagyon fontos" - magyarázta Harald.

Sokan úgy tartják a Strømsgodsetnél, hogy a hájp csökkenéséből profitálni fog egykori játékosuk, ugyanakkor ez gyorsan megváltozik, ha Spanyolországban bejön neki az élet. "Szerintem nagyon nehéz volt számára, amikor akkora médiafigyelem irányult rá. Mindenki pontosan tudja Norvégiában, kicsoda" - mondta Harald. "Amikor fiatalabb volt, nyugodtan ide jöhetett edzeni, ma már viszont mindenütt emberek veszik körül. Nincs már nyugalma, ha értik, mire gondolok."

"A Real Madridnál és az ahhoz hasonló kluboknál egyetlen dolog számít: a győzelem. Nyerniük kell Spanyolországban és a Bajnokok Ligájában. Ezek a klubok pedig gyakran a tapasztalt, BL-rutinnal rendelkező játékosokat vásárolják meg. Láthattuk a Monacónál, mennyire gyorsan szétkapkodták a csapatot azt követően, hogy a játékosok megmutatták, mire képesek azon a szinten. Ha az edzőnek Martin és Luka Modric közül kell választania, természetesen Modricot fogja. Ez nagyon nehéz helyzet."

Ødegaard - dacára a Manchester United, a Juventus és a Roma ellen mutatott, határozott fellépésének - tavaly nem nyerte el az akkori edző, Julen Lopetegui bizalmát. Ezt követően viszont a Vitessénél 8 gól és 11 gólpassz volt a mérlege, amivel meggyőzte a Real Madrid vezetőségét, hogy érdemes számolni vele a jövőben. Amennyiben pár évvel ezelőtt egy kisebb klubot, egy gyengébb bajnokságot választ, talán már előrébb tartana. Azonban Ødegaard szentül hiszi, hogy jól választott, ráadásul a hírek szerint Zidane is nagyra tartja őt.

000_1H075J.jpg Fotó: Europress/AFP

Amennyiben a norvég jól teljesít a Real Sociedadnál, szinte biztosan megkapja a lehetőséget a Bernabeuban. Addigra 22 éves lesz, ami már reális életkornak tűnik, hogy megállja a helyét egy sztárokkal telezsúfolt keretben. Az, hogy az általában gyors és drága megoldásokat kereső Real Madrid máig látja benne a potenciált, azt sejteti, Ødegaard jó döntést hozott. Ahogyan azt korábbi edzője is mondta: "minden játékosnak éreznie kell, mi a helyes számára, miben tud hinni." Ødegaard pedig mind a mai napig hisz a sikerben.

Kétségtelen, hogy a Real Sociedad jelentős ugrás lesz az Eredisivie-hez képest, de jelen állás szerint nincs okunk kételkedni abban, hogy mindegyik fél elégedett lesz az üzlettel. A kiegyensúlyozott hollandiai teljesítménye segíthet, hogy akklimatizálódjon a spanyol élvonal elvárásaihoz, ahol a hosszabb távú jövőjét képzeli. Lesz legalább egy éve felnőni a színvonalhoz, emellett fokozatosan szokhatja a spanyol média mindenre kiterjedő, szigorú figyelmét is, amibe korai éveiben egyszer már belekóstolhatott.  

Drammen környékének fiatal játékosai, sőt, valóban Norvégia egészéről is beszélgetünk, máris példaképként tekintenek Ødegaardra, és hamarosan megtörténhet, hogy a szélesebb értelemben vett közönség is hasonló fényben szemléli majd. Martin Ødegaard ugyanis megfelelő úton jár, hogy a Real Madrid következő - és Norvégia első - világklasszisa legyen.

via These Football Times

Hozzászólások