La Liga - Xavi, a legendás Barcelona 6-osa tette elegánsabbá a focit
Xavi, a legendás Barcelona 6-osa tette elegánsabbá a focit
Fotó: Europress/AFP

Xavi, a legendás Barcelona 6-osa tette elegánsabbá a focit

Takács MártonTakács Márton
2020/01/14 16:25
Jorge Valdano egyszer azt találta mondani, ha a futball tudomány, Xavi fedezte volna fel a képletét. 

Xavi, aki utoljára Katarban játszott, azok közé a legnagyobb középpályások közé tartozik, akik valaha cipőt húztak a lábukra. Miután kiaknázta a neves tehetségfejlesztő, Louis van Gaal által felkínált lehetőségeket, elkezdte átírni a szabálykönyvet.

A 21. században senki sem testesítette meg jobban a Cruyff által meghatározott stílus lényegét, mint Xavier Hernández Creus. Másoknak futballromantikus, aki szívesen terjeszti Johan Cruyff evangéliumát, amely példátlan sikert hozott a Barcának. A középpálya metronómjával mások katalán fundamentalistaként szembesülnek. 

xavi_Barcelona.jpg Fotó: Europress/AFP

Bár elutasítja az utóbbit, bárki értelmezheti, hogyan beszél Xavi erről a gyönyörű játékról, ugyanolyan mámorosan diskurál róla, ahogyan maga is futballozott. Ha a játéknak van egy legfontosabb aspektusa, akkor mindenekelőtt a labdabirtoklást tartja annak. 

Xavi, aki új magasságokba helyezte a labdakezelést, nem lehetett volna jobb támogatója Cruyff látomásának, amely ellenzi azt, amit "rúgd és fuss"-nak neveznek. A zseniális labdarúgó következő, a pályafutásának megfelelő,  természetes lépése az edzővé válás volt. Egészen hétfő estig úgy tűnt, hogy hazatér, mivel a közelmúltbeli pletykák arról szóltak, hogy vagy már januárban, vagy a nyáron átveszi Ernesto Varvelde helyét a Barcelona vezetőedzőjeként. Mint egy rokon szellem, Pep Guardiola - akinek anno sikerült megszereznie a Barça első csapatának vezetőedzői posztját - először a saját módszerei alapján, az önfelfedezés útján indult el. 

Nos, Valverdét tényleg menesztették, a helyére pedig Enrique Setién ülhet le: a 61 éves spanyol szakember irányította korábban a Las Palmast, legutóbb pedig a Real Betist. Szerződése 2022 júniusáig szól Barcelonában, vagyis Xavi a nyártól sem lesz még a Barca mestere.

Barca: Megvan a kirúgott Ernesto Valverde utódja - hivatalos | Hosszabbítás

Menesztették Ernesto Valverdét, az FC Barcelona labdarúgócsapatának edzőjét. A klub hétfő esti bejelentése szerint Valverde helyére Enrique Setién ülhet le: a 61 éves spanyol szakember irányította a Las Palmast, legutóbb pedig a Real Betist. Szerződése 2022 júniusáig szól Barcelonában.

Xavi jelenleg a katari Al Sadd vezetőedzője, elkerülhetetlenül kezdtek megjelenni a hírek a Camp Nou való esetleges visszaköltözéséről. Valverdére egyre nagyobb nyomás nehezedett, és Xavi kétségtelenül népszerű választás lett volna a szurkolók szemében, akik úgy vélik, hogy a klub elvesztette saját útját az 55 éves menesztett tréner szolgálati ideje alatt.

Xavi egyszer majd jó pozícióból indul a Camp Nou-ban. A labdarúgás, amint látható, nem csupán technika, ügyesség és fizikai adottságok. A tehetség önmagában nem elegendő, szükség van egy „futball-agyra” is. Ez az oka annak, hogy valaki Arthurt hasonlította a La Masia leghíresebb fiához, amikor a brazil középpályás megérkezett a Camp Nou-ba. Xavi kiválósága most már a Barça aranyszabványa. 

Szinte természetes következménynek tűnik, hogy Xavi, a Cruyff által vallott labdarúgás és a Pep-stílus támogatója egy nap majd elfoglalja látszólag szokványos helyét a Camp Nou lövészárkában. A Barca drukkerei azt remélik, hogy ez megvalósul, és hogy a tékozló fiú visszatér a klubhoz, a csapat meg az ő vezetésével a régi szép időkhöz.

Xavi_edző.jpg Fotó: Europress/AFP

via Squawka


Hozzászólások