La Liga - Van olyan játékos, aki sokat profitálhat a Realnál Cristiano Ronaldo távozásából
Van olyan játékos, aki sokat profitálhat a Realnál Cristiano Ronaldo távozásából
Fotó: Europress/AFP

Van olyan játékos, aki sokat profitálhat a Realnál Cristiano Ronaldo távozásából

Németh DánielNémeth Dániel
2018/07/30 15:40

Néhány hónapja bizonytalan volt, hogy Gareth Bale hol folytatja pályafutását. A walesi a több játéklehetőség reményében hajlandó lett volna távozni a Real Madridtól, de Cristiano Ronaldo eligazolása után valószínűleg marad a spanyol fővárosban.

Miután a Real Madrid Kijevben zsinórban harmadik alkalommal is behúzta a Bajnokok Ligáját, Cristiano Ronaldo és Gareth Bale is beszélt a távozásának lehetőségéről. Kettejük közül a walesi esetében volt reálisabb forgatókönyv az átigazolás. CR mögött mindig is csak másodhegedűs szerep jutott neki, idővel a sérülései miatt a kezdőből is kiszorult.

CR távozása mindent megváltoztat

Valószínűleg sokan ismerik a farkast kiáltó fiú történetét. Nos, CR a múltban annyiszor lebegtette meg a távozásának lehetőségét, hogy amikor a BL-döntő után újra felhozta a témát, senki nem vette igazán komolyan. Korábban ez egy működő stratégia volt, ha épp új szerződést akart a portugál. Amit általában meg is kapott végül a Realtól.

Ezúttal valósnak bizonyult a pletyka, Cristiano Ronaldo kilenc év után elhagyta a Real Madridot a Juventus kedvéért. Ennek pedig talán az a Gareth Bale örülhetett leginkább, aki így könnyen a csapat első számú gólfelelősévé léphet elő. Ennek persze alapfeltétele, hogy elkerüljék a sérülések, de realos pályafutása során először fordulhat elő, hogy nem áll fölötte játékos a hierarchiában.

Bale csalódásként élte meg, hogy a javuló formája ellenére is csak a padon kezdett a Bajnokok Ligája döntőjében, amit végül épp az ő csereként szerzett duplája döntött el. A győzelem után nyíltan hangot is adott a pályán eltöltött idejével kapcsolatos elégedetlenségének. "Többet akarok játszani, nem vagyok boldog a játékidőm miatt. Azért is csalódott vagyok, mert nem kezdtem a döntőben" - mondta. Azóta viszont sok minden megváltozott.

Nem érkezett csatár

A nyár egyik legnagyobb kérdése, hogy kivel pótolja Ronaldót a Real Madrid. Az kizárható, hogy képes a spanyol klub olyan játékost igazolni, aki egy az egyben át tudja venni CR csapatban betöltött szerepét, ennek ellenére meglepő, mennyire passzív a BL-címvédő az átigazolási piacon. Eddig csak a brazil Vinícius Júnior érkezett a támadósorba, akinek valószínűleg kell majd némi idő a beilleszkedéshez.

Néhány pletyka felröppent már a sajtóban, a jól értesült lapok például tudni vélték, hogy a Real Kylian Mbappét, Neymart, illetve Eden Hazardot szemelte ki CR helyére. A PSG azonban világossá tette, hogy mindkét támadója maradni fog a következő idényben, ahogyan egyelőre a Chelsea is kitart a belga sztár megtartása mellett, amit a játékos testvére is megerősített.

000_14U8D3.jpg Fotó: Europress/AFP

Harry Kane, Mauro Icardi, illetve Robert Lewandowski nevét is bedobták, de jelenleg egyik sem tűnik reális alternatívának. Kane nemrég hosszabbította meg a szerződését jelentős fizetésemeléssel, Lewandowskival kapcsolatban pedig Niko Kovac nemrég leszögezte, sehova nem engedik el a lengyelt. Icardi megszerzését az ügynöke (egyben felesége) nehezíti, akivel - állítólag - nem hajlandó tárgyalni a Real.

Bale jobban teljesített CR nélkül

Egyelőre tehát úgy tűnik, házon belül kell megoldani CR pótlását. Erre a walesi tűnik a legalkalmasabbnak, aki 189 mérkőzésen 88 gólt szerzet az előző öt szezon során. A portugál 438 fellépésén 450 gólig jutott, azaz a realos pályafutása során átlagban 84 percenként lőtt gólt. Bale-nek majdnem kétszer annyi idő, 159 perc kellett egy gólhoz. A különbség jelentősnek tűnik, azonban akad néhány dolog, ami javíthat a walesi statisztikáin.

CR távozásával valószínűleg több tizenegyest és szabadrúgást lőhet (ezeket eddig zömmel a portugál lőtte), és a csapatban betöltött szerepe is átalakulhat. Az utóbbi időben a walesi visszavontabb szerepkörben játszott, több feladatot kellett vállalnia a támadások felépítésében, a kapu előtti hatékonyságát kevésbé használták ki. Ráadásul csak a lehetséges játékpercet 53%-át töltötte a pályán, amióta a Realban van.

043_dpa-pa_180526-90-024940_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP 

Az AS nemrég összegyűjtötte azokat a meccseket, amelyeken CR nem játszott, és jobb híján Bale volt a csapat első számú gólszerzője. Ezeken a találkozókon a walesi közel kétszer annyi találatot szerzett, 27 mérkőzésen 22 gól volt a mérlege. Átlagban 0,81 gólja volt, ami ugyan elmarad CR 1,1-es átlagától, közelebb viheti Julen Lopeteguit a megoldáshoz. Már amennyiben Bale képes tartani ezt a szintet egy egész szezonon át.

Vége a Galaktikusoknak?

Amióta Zinedine Zidane a Real Madrid edzője lett, látványosan elmaradtak az éves sztárigazolások. Florentino Pérez, a Real elnöke soha nem rejtette véka alá, hogy a Real átigazolási stratégiáját a legnagyobb sztárok megszerzésében látja. Zidane azonban már játékosként sem volt ennek az elképzelésnek a híve. 2003-ban Claude Makélélé távozása és David Beckham leigazolása után fontos nyilatkozatot adott.

"Miért tettünk még egy réteg aranyat a Bentley-re, ha közben elveszítettük a motort?" - kérdezte. Zidane, aki játékosként Olaszországban is megfordult, pontosan tudta, hogy mekkora szerepe van az egyensúlynak a pályán. Edzőként is tisztában volt azzal, hogy a sztárok csak akkor játszhatnak hatékonyan, ha valaki elvégzi helyettük a piszkos munkát. Így került Casemiro a Real kezdőjébe, aki azóta a klub egyik legfontosabb játékosává vált.

000_17T4QV.jpg Fotó: Europress/AFP

Az utóbbi években a Real egyre inkább a fiatal, nagy potenciállal rendelkező játékosok felé fordult. Példaként lehetne említeni Dani Ceballost, Theo Hernándezt, Andriy Lunint, Álvaro Odriozolát, Vinícius Júniort, illetve Rodrygót is. Közülük többen is már Zidane távozása után kerültek a klubhoz, ami arra utal, hogy a Real a jövőben is nagyobb hangsúlyt fektet a fiatalokra.

Átmeneti év jöhet

A Zidane-éra sikerei alaposan elkényeztették a Real szurkolóit, azonban a következő évben (években?) várható némi visszaesés az eredményekben. Bár nem nevezhető öregnek a Real kerete (sőt!), néhány játékos pótlását kénytelen lesz megoldani Florentino Pérez. Luka Modric például legalább annyira fontos láncszeme a Realnak, mint CR volt, és már a horvát irányító is elmúlt 32.

Számos poszton már most látszódik, kik azok a játékosok, akik idővel átvehetik a mostani sztárok szerepét a kezdőben. Ez a folyamat azonban időigényes lehet, még azzal együtt is, hogy Lopetegui híresen jól ért a fiatalok nyelvén. Kérdés persze, hogy Pérez kitart-e a mostani átigazolási stratégia mellett, vagy mondjuk augusztusban mégis felrobbantja az átigazolási piacot egy sztárral.

Bármelyik forgatókönyv is valósuljon meg, Bale valószínűleg az eddigieknél sokkal nagyobb szerepet kap majd a Real támadójátékában. Így ha más nem is, a walesi gólzsák mindenképpen örülhet Cristiano Ronaldo távozásának.

Hozzászólások